Hipotalamusul – „avocatul” adaptării organismului la mediu

Distribuie!

„Hipotalamusul – «avocatul» adaptării organismului la mediu

De ce trecerile bruşte de la un anotimp la altul sau cele de la o anumită temperatură normală acelui anotimp la o temperatură neconformă caracteristicilor respectivului anotimp ne fac să ne îmbolnăvim mai uşor? Ce anume diminuează rezistenţa sistemului imun?


Hipotalamusul – „creierul creierului”

Cum funcţionează organismul uman? În viaţa de zi cu zi, fiinţa umană nu îşi reglează singură în mod conştient nici temperatura, nici presiunea arterială, nici pulsul, nici răspunsul imun – nimic din ceea ce înseamnă homeostazia corpului, adică starea de constanţă a parametrilor necesari pentru desfăşurarea normală a funcţiilor fiziologice. Noi, în mod conştient, nu avem această grijă – de a menţine presiunea arterială constantă şi în anumite limite, de a respira cu o anumită frecvenţă, de a descărca la anumite intervale de timp din zi anumiţi hormoni din diferite glande etc. Această datorie de menţinere a homeostaziei, a funcţionalităţii normale de bază a corpului este controlată de la nivel subconştient, iar în organismul uman este controlată la modul concret de către hipotalamus. Această mică zonă de ţesut cerebral, care reprezintă 1% din creier şi care este situată chiar în centrul capului, hipotalamusul, datorită funcţiilor complexe pe care le îndeplineşte a dobândit denumirea de „creierul creierului”. El cunoaşte absolut tot ce se petrece în organism, prin impulsuri care vin de la fiecare structură din organism, şi trimite comenzile necesare pentru menţinerea normalităţii sau redresarea anumitor parametri, prin structuri nervoase specifice sau pe cale endocrină, prin intermediul hipofizei, de care este legat prin tractul hipotalamo-hipofizar. Activitatea hipotalamusului este esenţială pentru supravieţuire, prin adaptarea la mediu pe care o asigură.


Hipotalamusul controlează multe din funcţiile automate ale creierului. De asemenea, organizează şi controlează multe emoţii complexe, sentimente, stări şi toate motivaţiile incluzând senzaţia de foame, apetitul, ingerarea de alimente şi tot ceea ce ţine de conceptul de plăcere, inclusiv satisfacţia, confortul şi activităţile creative. La nivelul hipotalamusului se realizează de fapt conexiunea între minte şi corp.

Hipotalamusul şi sistemul imun

Experienţe ştiinţifice au arătat în mod specific că hipotalamusul anterior modulează activitatea citotoxică a celulelor natural ucigaşe (un set de celule imune efectoare care sunt implicate în confruntarea directă cu virusuri, bacterii, celule tumorale etc.). Afectarea acestei zone, prin traumatism, tumori cerebrale, radiaţii etc., determină o scădere a activităţii acestor celule şi, prin urmare, o apărare imună mult diminuată faţă de mediul înconjurător.

Tot prin experimente ştiinţifice s-a observat că alte zone ale hipotalamusului (nucleii paraventriculari) sunt implicate în menţinerea în sânge a unui număr optim de neutrofile şi limfocite (celule ale apărării imune). Lezarea mecanică, chimică sau prin iradiere a acestor zone determină scăderea numărului de neutrofile şi limfocite în sânge. Aceste seturi de experimente realizate de mai multe echipe de cercetători arată că orice afectare a hipotalamusului se repercutează şi asupra apărării imune.

Ce se petrece când hipotalamusul nu lucrează cum trebuie?

Când „creierul creierului” nu funcţionează optim, mesajele primite la acest nivel sunt eronate iar semnalele care se generează sunt greşite. Apare o imprecisă integrare a tuturor semnalelor senzoriale, ducând la percepţii false care sunt foarte subtile dar puternice, făcându-ne să ne simţim goi interior, privaţi de anumite aspecte şi nesatisfăcuţi emoţional. Literatura de specialitate susţine că disfuncţia hipotalamusului conduce de obicei la depresie, hiperactivitate, răspunsuri anormale la stres sau chiar perturbări ale funcţionării creierului şi sistemului limbic.

Unele din aspectele fizice ale disfuncţiei hipotalamusului sunt: probleme cu somnul, disfuncţii imune, disfuncţii hormonale multiple, disfuncţii ale sistemului nervos autonom, alterarea temperaturii corpului etc. Anumite echipe de cercetători susţin că perturbarea relaţiei reciproce dintre hipotalamus şi celelalte organe/sisteme la orice nivel, în orice fază a vieţii, poate conduce la boli neurologice, psihiatrice sau (neuro)endocrine şi imunitate perturbată.

Ce determină disfuncţia hipotalamusului?

Funcţia acestui sistem vital poate fi perturbată din diferite cauze, de la mâncare neadecvată (conţinând diverşi aditivi şi conservanţi), consumul de droguri, stres până la traumatisme, tumori cerebrale şi radiaţii de diverse frecvenţe. De asemenea, funcţia hipotalamusului se deteriorează cu vârsta – pe măsură ce înaintăm în vârstă hipotalamusul are datoria să menţină performanţele optime.

Cum anume integrează hipotalamusul trecerile între anotimpuri şi oscilaţiile sezoniere? De ce ne putem îmbolnăvi uneori mai uşor?

Fiecare fiinţă umană care se naşte într-un anumit areal geografic este inclusă în câmpul morfogenetic specific zonei respective, care include şi specificitatea climei şi succesiunea anotimpurilor din zona respectivă. Ca urmare, fiinţa umană respectivă – în mod specific hipotalamusul său, va şti ce „setări” va trebui să facă de fiecare dată pentru a face ca aceste treceri să fie naturale şi uşor suportabile pentru organism.

 

Orice modificare climatică neobişnuită care apare în cadrul unui anotimp sau la trecerea între anotimpuri va solicita în mod suplimentar hipotalamusul şi, ca urmare, şansele de a ne îmbolnăvi mai uşor vor fi mult mai mari ca urmare a unor perturbări ce pot apare în activitatea sistemului imun, ca reflexie a problemelor de la nivel hipotalamic. În cazul în care diferite modificări climatice sunt însoţite de existenţa în zona respectivă a unui câmp de unde radio/electromagnetice de înaltă frecvenţă (spre exemplu utilizarea HAARP), hipotalamusul poate fi de asemenea afectat şi pot apărea îmbolnăviri mult mai frecvente ca urmare a scăderii apărării imune.

Când apar modificări climatice neobişnuite în cadrul unui anotimp, dacă se însoţesc şi cu „depresie sau hiperactivitate sau răspunsuri anormale la stres” (după cum s-a afirmat în paragraful referitor la perturbarea funcţionării hipotalamusului) pe care le observăm la mai multă lume dacă nu chiar la majoritatea oamenilor este foarte bine să urmărim o creştere a nivelului energetic propriu şi o întărire a sistemului imun prin orice mijloace naturale şi spirituale pe care le cunoaştem.”[1]

SURSE

  1. Alex Ionescu – http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?item=5793&lang=RO
  2. Foto: sanatate.bzi.ro

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Citiți și...

Societatea occidentală de astăzi şi-a concentrat atenţia pe dezvoltarea fizică şi mentală, obţinând performanţe tehnico-ştiinţifice incredibile, dar suferă din punct de vedere emoţional şi spiritual
Proiectul Looking Glass
În anii '40, România putea fi o Mare Putere datorită inventatorului Nicolae Văideanu
Aditivii distrugători, toxinele şi multe alte chimicale ce sunt introduse cu bună știință în hrana noastră distrug încet, dar sigur, sănătatea fizică şi psiho-emoţională a fiinţelor umane de pe această planetă, făcându-le să fie sedentare, letargice şi lipsite de reacție
Aceste legături subtile care se stabilesc între particule, fiinţe sau conştiinţe nu sunt afectate de nicio forţă şi nici de materia în sine
Legea Sincronicităţii ne revelează existenţa unei lumi tainice a sensurilor care este suprapusă peste cea fizică în care noi trăim, dar care este la fel de reală ca şi aceasta
Cosmosul se creează în mod continuu şi dinamic prin interacţiunea câmpurilor de energie fundamentale. Această „dinamică interactivă unificată” implică patru câmpuri de energie (forţa gravitaţională, forţa electromagnetică, forţa de interacţiune slabă şi forţa de interacţiune tare) şi un câmp conservator al informaţiei (sau forţa a cincea), asociat cu ceea ce numim „vidul cuantic”, ce îşi găseşte corespondenţa în esoterismul oriental şi occidental, în noţiunea de eter (Akasha Tattva)
Pentru a realiza o veritabilă deplasare în timp la nivelul conştiinţei este necesară o rafinare deosebită a percepţiei şi a nivelului de cunoaştere. O dată ce „ţinta” temporală a fost ferm fixată la nivel mental, focalizarea energiei mentale spre acea zonă va determina amorsarea unui proces de rezonanţă, prin care ajungi să „trăieşti” efectiv în respectiva perioadă de timp şi să te identifici perfect cu stările, emoţiile şi caracteristicile acelor vremuri
Mintea umană poate influența anumite mecanisme, mai ales în condițiile în care mai mulți oameni se concentrează asupra aceluiași scop
Pământul este împânzit de o reţea de mii de piramide care sunt construite după aceeaşi tehnologie. Aceste piramide sunt răspândite pe toate cele cinci continente, sau chiar pe fundul oceanelor. Unele piramide au în mod cert zeci de mii de ani vechime
Cauzele vieţii sunt ascunse în spirit, care transmite informaţiile pe fond energetic în existenţa materială
Curiozități despre creierul tău

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...