Huțulii – urmașii dacilor liberi

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

„Huțulii sau Huțanii sunt un mic grup etnic, înrădăcinat pe meleagurile românești, cu sute de ani în urmă. Cu tradiții deosebite, aceștia locuiesc în satele din Bucovina, dar și în Transcarpatia, Pocuția și în unele sate din Maramureș. Se spune că se trag din dacii liberi și trăiesc înfrățiți cu codrul.

Istoricii consideră că acest mic popor are rădăcini dacice. Putem considera însă, că huțulii sunt o etnie originară, din Carpații Orientali, cu tradiții și obiceiuri specifice, păstrate din generație în generație.
Poetul Mihai Eminescu îi considera ”daci slavizați”.


Astăzi, huțulii trăiesc în satele din frumoasa Bucovină, pe teritoriul județului Suceava în: Brodina, Breaza, Cârlibaba, Moldova-Sulița, Moldovița, Izvoarele Sucevei, Vatra Moldoviței și Ulma.
Huțulii sunt oameni liniștiți și misterioși, cărora le place să trăiască aproape de pădurile înverzite ale Carpaților, fiind la fel de prudenți și suspicioși ca animale sălbatice.

Huțulii trăiesc în sate frumos gospodărite, pe dealurile și colinele din zona Obcinei Feredeu, Obcina Mare și Pasul Ciumârna și se ocupă cu agricultura, strânsul fânului, dar și cu frumosul meșteșug al încondeierii ouălor și decorarea lemnului prin incrustații.


De fapt, huțulii sunt cei care au dus mai departe acest obicei frumos al încondeierii. Huțulii sunt buni crescători de animale, vânători neîntrecuții și ciobani iscusiți, ce țin turme mari de oi.

Portul popular este tipic montan, bazat pe ornamentație cromatică cu tonuri de roșu, galben și portocaliu. Portul popular este format din ciupeag, poale și cătrințe, dar și din vestitul suman tipic bucovinesc, de la munte.

Huțulii sunt păstrători de tradiții și obiceiuri, iar muzica. Cel mai vestit dans este huțulca, un dans alert și vesel. Este un joc tradițional, vechi de secole întregi, păstrat în satele de huțuli din Bucovina, cu ritm binar și mișcări moderate, care se poate juca atât horă, cât și în pereche.

Cele mai frumoase obiceiuri ale huțulilor sunt legate de viața pastorală și de nedeile organizate în satele și cătunele huțulilor. În prima duminică din iulie se organizează Festivalul Huțulilor, la Herghelia Lucina din Moldova – Sulița, cu joc și muzică tradițională, dar și pentru a prezenta frumoasa rasă huțulă de cai crescuți în herghelie.

hutuli-1

De veți poposi în satele de huțuli din frumoasa Bucovină, veți găsi liniștea și simplitatea satului dacic, o comunitate primitoare, de daci puri, cu frumoase obiceiuri, muzică tradițională și jocuri huțulce, toate acestea vă vor încânta sufletul și veți descoperi o mică parte din frumoasa Românie!”[1]

SURSE

  1. http://www.descoperimromania.ro/cazare-si-zone-turistice-romania/hutulii-din-bucovina-urmasii-dacilor-liberi/

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Citiți și...

Complexul subteran din Munții Bucegi și colaborarea româno-americană
Bancherul care a îngenuncheat România în perioada interbelică. Cum a produs Aristide Blank mega-escrocheria financiară
Misterele Peşterii Coliboaia din Apuseni, care adăposteşte picturi rupestre vechi de peste 30.000 de ani, unice în lume
Mehedinți: Comoara lui Constantin Brâncoveanu de la Baia de Aramă
Secretele monedelor Koson din aur descoperite în Sarmizegetusa Regia
Marija Gimbutas - arheolog de origine lituaniană şi profesoară la Universitatea Califoniei din Los Angeles: "România este vatra a ceea ce am numit Vechea Europă, o entitate culturală cuprinsă între anii 6.500 – 3.500 î.Hr., axată pe o societate matriarhală, teocratică, pașnică, iubitoare și creatoare de artă, care a precedat societățile indo-europene patriarhale de luptători din epocile bronzului și fierului"
„Cerul straniu” din Bozioru, fenomen unic în lume. Claritatea culorilor cerului din Munţii Buzăului contrariază oamenii de ştiinţă
Templu DACIC descoperit de arheologi în așa numitul „Ținut Secuiesc”, în Valea Zânelor
Deceneu, profetul fabulos din vremea lui Burebista, care i-a învăţat pe daci să îşi cunoască viitorul prin semnele cereşti
Carte - document. Misterul moaştelor Sfântului Ioan Botezătorul: cum au ajuns ele în România şi unde se află acum?
Olt: Urme de locuințe și fragmente ceramice de peste 6.000 de ani, descoperite pe un șantier din Slatina
Nu suntem urmașii Romei
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013. Departamentul de Informații România (DIR) deține o arhivă uriașă.

You may also like...