Iaşi, locul de naştere al francmasoneriei româneşti

Distribuie!by “În Principatele Române, francmasoneria, conform datelor oferite de istoricii Radu Şerbănescu şi Jaques Pierre în lucrarea Dicţionarul francmasoneriei din 1991, a luat naştere la Iaşi, în 1748, când prima lojă a fost întemeiată de italianul Antonio Maria del Chiaro, venit în Ţările Române în calitate de secretar al domnitorului Constantin […]
Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

“În Principatele Române, francmasoneria, conform datelor oferite de istoricii Radu Şerbănescu şi Jaques Pierre în lucrarea Dicţionarul francmasoneriei din 1991, a luat naştere la Iaşi, în 1748, când prima lojă a fost întemeiată de italianul Antonio Maria del Chiaro, venit în Ţările Române în calitate de secretar al domnitorului Constantin Brâncoveanu.

Fenomenul a prins în lumea așa-zis elitistă a Principatelor. Boierii şi oamenii cu stare au aderat la lojele masonice. Până în 1830, în diferite colţuri ale ţării apăruseră deja şase loje masonice. Cea mai renumită a fost însă „Steaua Dunării”, întemeiată de paşoptiştii plecaţi în exil. A luat naştere la Bruxelles şi a adunat toată „crema” culturii româneşti de la mijlocul secolului al XIX-lea. În jurul anului 1850, loja masonică ieşeană „Steaua României” a reuşit să racoleze mare parte din notabilii ieşeni.


Inaugurată solemn la 21 august 1868, în prezenţa plenipotenţiarului Marelui Orient, negustorul francez stabilit în România, Auguste Carence, intrată la puţin timp în adormire, loja ieşeană s-a redeschis la 14 mai 1875”, scrie în revista Cultura istoricul şi criticul literar Constantin Coroiu.

Din lojă făceau parte boieri autohtoni, burghezi bogaţi, patroni şi bancherii care finanţau si controlau din spatele scenei întreaga societate. „Deşi secretă, Loja ieşeană ţinea porţile deschise pentru cei ce doreau să intre în ea, având un puternic caracter internaţionalist“, adaugă în aceeaşi publicaţie Constantin Coroiu.”[1]


SURSE

  1. http://yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=21845
  2. Foto: Internet

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Citiți și...

Maghiarii din România nu vor avea o zi a comunității
Tânărul din Craiova acuzat de DIICOT că pregătea comiterea unui act de terorism, condamnat definitiv la 3 ani şi 4 luni de închisoare
Televiziunile din România fac publicitate proiectului neomarxist "Sunt un străin până mă cunoști", cu scopul de a convinge românii să accepte imigranți! Țările din Europa, care au primit imigranți, se confruntă cu nenumărate infracțiuni comise de aceștia!
Vă mai îndoiți de faptul că există o ocultă compusă din magistrați, jurnaliști și organizații civice care, deși pretind că apără statul de drept ori sprijină anticorupția, au de fapt alte interese?
Kovesi denunțată în afacerea Microsoft - Dinu Pescariu dezvăluie că semnătura șefei DNA apare pe o Hotărâre de Guvern din cazul Microsoft: "Există o HG din 2008 cu semnătura doamnei Kovesi pe ea?... Mă gândesc că da... Are legătură cu licitațiile pentru Microsoft?... Eu așa zic... De ce partea aceea nu e cercetată?... M-am întâlnit la dânsa în birou. Am fost în relații apropiate cu procurorii. Eram prieteni"
Parlamentul a respins proiectul de lege al #rezistenților de la USR privind cenzurarea mesajelor antivaccinare
Președintele Klaus Iohannis, PNL-ul și USR-ul au făcut eforturi supraomenești pentru a împiedica referendumul pentru modificarea Constituției privind definirea căsătoriei! Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție va avea loc pe 7 octombrie 2018! Veniți la Referendum și susțineți familia tradițională!
Fostul șef SPP Dumitru Iliescu: SUA vor control total. Maior și Coldea, în slujba lor. Iohannis conduce statul paralel
Un fost profesor universitar de fizică a brevetat o piramidă, care generează curent electric prin efectul de piramidă. "Produc energie electrică gratuită prin efectul de piramidă"
Familia se defineşte ca o uniune între un bărbat şi o femeie, au decis deputaţii
Tupeu maxim: cele mai importante organizații ale companiilor străine prezente în România s-au dus peste Tudose. Reacția premierului
Autoritatea religioasă din Turcia a șters de pe site proiectul mega-moscheii ce urma să se construiască în București
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Despre Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR): Conspirații, Mistere, Paranormal, Extratereștri, Istoria Omenirii, Energie Liberă, Spiritualitate și Știință. Contact: office@dir.org.ro