Iaşi, locul de naştere al francmasoneriei româneşti

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

“În Principatele Române, francmasoneria, conform datelor oferite de istoricii Radu Şerbănescu şi Jaques Pierre în lucrarea Dicţionarul francmasoneriei din 1991, a luat naştere la Iaşi, în 1748, când prima lojă a fost întemeiată de italianul Antonio Maria del Chiaro, venit în Ţările Române în calitate de secretar al domnitorului Constantin Brâncoveanu.

Fenomenul a prins în lumea așa-zis elitistă a Principatelor. Boierii şi oamenii cu stare au aderat la lojele masonice. Până în 1830, în diferite colţuri ale ţării apăruseră deja şase loje masonice. Cea mai renumită a fost însă „Steaua Dunării”, întemeiată de paşoptiştii plecaţi în exil. A luat naştere la Bruxelles şi a adunat toată „crema” culturii româneşti de la mijlocul secolului al XIX-lea. În jurul anului 1850, loja masonică ieşeană „Steaua României” a reuşit să racoleze mare parte din notabilii ieşeni.


Inaugurată solemn la 21 august 1868, în prezenţa plenipotenţiarului Marelui Orient, negustorul francez stabilit în România, Auguste Carence, intrată la puţin timp în adormire, loja ieşeană s-a redeschis la 14 mai 1875”, scrie în revista Cultura istoricul şi criticul literar Constantin Coroiu.

Din lojă făceau parte boieri autohtoni, burghezi bogaţi, patroni şi bancherii care finanţau si controlau din spatele scenei întreaga societate. „Deşi secretă, Loja ieşeană ţinea porţile deschise pentru cei ce doreau să intre în ea, având un puternic caracter internaţionalist“, adaugă în aceeaşi publicaţie Constantin Coroiu.”[1]


SURSE

  1. http://yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=21845
  2. Foto: Internet

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Citiți și...

Ce se ascunde în spatele declarării epidemiei de gripă în România? Planul Ministerului Sănătății de a adopta legea vaccinării obligatorii
Represaliile Statului Paralel împotriva lui Cătălin Berenghi, după ce acesta a reușit să oprească construirea Mega Moscheii în București! Executare silită!
Globaliștii SUA-UE susțin "lupta anticorupție" din România, dar nu și lupta anticorupție împotriva corupției lor
Apare un nou serviciu de interceptare a comunicațiilor. Cine îți va putea asculta telefonul și citi e-mail-urile
Cenzura stângii: Rețeaua Soros, Google, Facebook și România. Și Google recunoaște
Primarul din Sfântu Gheorghe acuzat că batjocorește drapelul național și îi umilește pe români: „Nu putem întâmpina Centenarul Marii Uniri umiliți în propria țară. Ne obligă memoria înaintașilor!”! Extremiștii unguri trebuie expulzați din România!
Sfidare la București: Șeful diplomației maghiare susține interzicerea diplomaților de la Budapesta de a participa la ceremoniile de Ziua României
Un fost profesor universitar de fizică a brevetat o piramidă, care generează curent electric prin efectul de piramidă. "Produc energie electrică gratuită prin efectul de piramidă"
Ministrul Mişa: Multinaţionalele vor trebui să plătească impozite şi taxe în România la fel ca în celelalte ţări
Minunile Munţilor Apuseni - misterele celei mai adânci peşteri din România: „Să cobori în peşteră e ca şi cum ai cuceri un vârf din Himalaya“
Grădinarii vor să salveze legumele și fructele românești. Vor oferi gratuit semințe, în toată țara
Respectați-ne suveranitatea – Românii au luat cu asalt pagina de Twitter a purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA: “Respectați statul nostru suveran și nu ne instruiți cum să ne gestionam... Ipocrizia SUA cu privire la îngrijorarea legată de Justiția din România este la fel de grotească precum intervenția continuă a lui Trump în sistemul nostru de Drept... Unele dintre aceste propuneri sunt în conformitate cu deciziile CCR... Magistrații nu răspund în fața nimănui”
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013. Departamentul de Informații România (DIR) deține o arhivă uriașă.

You may also like...