În Carpaţii Apuseni, aurul a fost extras încă din Antichitate, atât din apele râurilor de munte, cât şi din perimetrele miniere

Distribuie!

„Zăcămintele de aur, două milenii de istorie

În Carpaţii Apuseni, aurul a fost extras încă din Antichitate, atât din apele râurilor de munte, cât şi din perimetrele miniere.


În perioada 1820 – 1918, peste 800 de tone de aur au fost scoase din Munţii Apuseni, arăta publicistul interbelic Ion Rusu Abrudeanu, în volumul Aurul românesc, istoria lui din vechime până azi (1933). În zona Hunedoarei, toate comunele de la poalele munţilor Metaliferi aveau exploatări miniere de aur şi argint.

În urmă cu un secol, cele mai importante mine de aur şi argint funcţionau în Băiţa, Brad, Crişcior, Câinel, Certejul de Sus, Hondol, Fizeş, Hărţăgani, Ruda, Săcărâmb, Stănija, Topliţa – Măgura, Ţebea, Techereu, Trestia şi Valea Iepei, informau autorii Anuarului „Socec” al României Mari. Numai pe Valea Crişului Alb, în zona Bradului, existau în anii interbelici peste 20 de mine de aur.


La margiena satului Stănija (comuna Buceş), încă s-au păstrat intrările în mai multe guri de mină de la începutul secolului XX. Istoria mineritului aurifer poate fi descoperită şi la Brad, la Muzeul Aurului.

Locul păstrează în colecţia sa peste 1.000 de exponate din aur care cântăresc aproape cinci kilograme, dar şi metale preţioase ca silvanitul şi nagyagytul, descoperite pentru prima dată în lume în zăcăminte din Munţii Apuseni. Până la sfârşitul anilor 2000, toate exploatările aurifere din judeţul Hunedoara au fost închise.”

Sursa: Daniel Guta – https://adevarul.ro/locale/hunedoara/povestea-celui-mai-bogat-tinut-minier-romania-interbelica-judetul-zeci-aur-carbune-fier-1_61f2c2635163ec427137110f/index.html

Foto: Internet

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...