În Peștera Ciur Izbuc din Munții Apuseni se află urme de pași vechi de 36.500 de ani. Sunt cele mai vechi urme din Europa

Distribuie!

„Cele mai vechi urme de paşi umani se află în Munţii Apuseni, în peştera Ciur Izbuc

Cele mai vechi urme de paşi umani descoperite până acum în Europa se află în România. Peştera Ciur Izbuc, din Muntii Apuseni, a conservat perfect amprentele unui grup de oameni preistorici. Speologii le-au găsit încă din 1965, însă abia acum, cu noile tehnici de datare cu carbon, s-a stabilit că sunt vechi de 36.500 de ani.

În peştera Ciur Izbuc se înaintează greu. Echipele de cercetători pătrund cu grijă prin galeriile şi sălile întunecoase. În jur, se văd urmele lăsate de şase sau şapte oameni preistorici. Nu aveau mai mult de 51 de ani, iar printre ei se afla şi un copil de doi ani. Cel mai înalt din grup depăşea doi metri înălţime.

Grupul de homo sapiens a rămas în subteran între 5 şi 7 minute, spun speologii. Au ieşit cu toţii la timp, pentru că intrarea în peşteră s-a prăbuşit.

Studiile făcute în primii ani după descoperire au datat amprentele cu aproximativ 10 – 15 mii de ani în urma. Măsurările recente, făcute cu ajutorul carbonului radioactiv, au arătat că urmele de paşi sunt de acum 36.500 de ani. Sunt practic cele mai vechi descoperite până acum în Europa, sunt convinşi cercetătorii americani care au ajutat echipele de speologi români.”[1]

SURSE


  1. http://stiri.tvr.ro/cele-mai-vechi-urme-de-pasi-umani-se-afla-in-muntii-apuseni-in-pestera-ciur-izbuc_47810.html
  2. Foto: ziarulnatiunea.ro

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...