• Fără categorie

In Romania se cultiva soia modificata genetic cu sprijinul autoritatilor ! "Specialistii" romani au mai declarat ca Organismele Modificate genetice sint benefice !

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Codexul Alimentar functioneaza foarte bine in Romania, chiar daca ei, au impresia ca se afla in regim de acoperire. Inca de cand Premierul Emil Boc, a semnat la 31 decembrie 2009, in favoarea experimentarii Codexului Alimentar in Romania, impreuna cu fungicidul extrem de toxic, initium, am ajuns printre cei mai bolnavi oameni din lume. Daca va uitati pe ultimele statistici, veti observa, socati, cum Romania ajunge in topul persoanelor care sufera de cancer, in special de colon. Chiar daca, jalnicele, asa zise, autoritati, au incercat sa minimalizeze aceste lucruri, incercand sa dezinformeze populatia, noi, nu facem decat sa expunem lucrurile asa cum sint ele.

Greenpeace Romania, intr-un comunicat de presa, de la 25 septembrie 2014, ne atragea atentia, cu privire la culturile de soia modificate genetic. Acestia sustin ca, aceste culturi cu soia, modificate genetic, se cultiva ilegal, dar potrivit Codexului Alimentar si Monsanto, se cultiva cat se poate de LEGAL. Vinovatul principal, va ramane fostul premier Emil Boc, dar si cei de acum, care cunosc aceste aspecte si le accepta.


Greenpeace soia modificata genetic

Citez de pe site-ul Greenpeace Romania:

“În urma unor investigații realizate de echipa Greenpeace România, reiese faptul că în România există culturi de soia modificată genetic, deși acest lucru este interzis în Uniunea Europeană, dar și în România, odată cu aderarea țării noastre la Uniunea Europeană în anul 2007.

UPDATE 30.09.2014

În urma discuțiilor cu reprezentanții autorităților s-a stabilit ca în data de 26 septembrie, vineri, la prima oră, urmează ca o comisie specială din partea acestor autorități să preleveze probe de soia din teren pentru a le trimite la un laborator din România, pentru reverificare (Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Organisme Modificate Genetic din Alimente şi Furaje- IDSA).

În acest demers, echipa Greenpeace s-a lovit de mai multe piedici din partea autorităților, inclusiv:

– indisponibilitatea unor reprezentanți pentru a merge pe teren,

– lipsa mijloacelor de transport pentru a preleva probele,

-imposibilitatea de a identifica proprietarul terenurilor cutivate înainte de preleva probele (deși inițiativa retestării probelor de soia a aparținut autorităților române),

– solicitarea ca plata contravalorii testelor de laborator să fie suportată de către notificator.

Aceste fapte denotă lipsa de interes a autorităților de a respecta legea și de a lua măsurile care se impun.

Aceste aspecte au fost semnalate astăzi, printr-o scrisoare oficială, următoarelor instituții:

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale;
Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice;
Garda Națională de Mediu;
Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu;
Direcția pentru Agricultură a Județului Botoșani;
Asociația Danube Soya.

Greenpeace solicită următoarele:

Inspectarea de urgență a locațiilor în care au fost descoperite culturi de soia modificată genetic, aplicarea de sancțiuni fermierilor vinovați de nerespectarea legii și distrugerea culturilor pentru a evita contaminarea – pe raza comunelor Leorda, Dângeni, Dobârceni, Mihai Eminescu, Durnești și a orașului Ștefănești);
Inspectarea de urgență, anterior recoltării culturilor suspecte, a cel puțin 25% dintre culturile de soia din județul Botoșani, pentru a identifica alte eventuale cazuri de cultivare ilegală (având în vedere că 100% din probele prelevate de către Greenpeace din acest județ au ieșit pozitive);
Măsuri prin care să se asigure excluderea posibilității ca firmele care contractează și achiziționează soia de la fermierii din Botoșani să cumpere soia modificată genetic;
Dotarea autorităților responsabile cu monitorizarea și controlul în ceea ce privește organismele modificate genetic cu echipamente adecvate și eficiente și, de asemenea, cu laboratoare în care să fie posibilă testarea pentru OMG-uri, cel puțin la nivel regional (kit-ul de testare pe care îl avea în dotare Direcția Agricolă Județeană Botoșani a afișat rezultate invalide – nicio linie roșie pe suprafața test strip-urilor);
O mai bună instruire a personalului reprezentant al acestor autorități (reprezentanții autorităților s-au contrazis între ei și chiar pe ei înșiși, în ceea ce privește atribuțiile și responsabilitățile lor);
Instituirea unui moratoriu în ceea ce privește cultivarea și importul de organisme modificate genetic, cel puțin până când autoritățile române se vor dovedi capabile de a realiza o monitorizare activă și de a ține sub control strict cultivarea și importul acestora.

UPDATE -19:32

Reprezentanții Greenpeace România au efectuat teste genetice pe teren, au prezentat autorităților rezultatele obținute atât pe teren cât și rezultatele de laborator (Umweltbundesamt, Viena) care atestă prezența soiei modificate genetic din Botoșani.

Rezultatele au fost prezentate comisarilor de la Garda de Mediu, cât și reprezentanților Direcției Agricole și Direcției Sanitar-Veterinare județene.

În data de 26 septembrie, vineri, la prima oră, urmează ca o comisie specială din partea acestor autorități să preleveze probe din teren pentru a le trimite la un laborator din România, pentru reverificare (Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Organisme Modificate Genetic din Alimente şi Furaje- IDSA).

Greenpeace România a făcut astăzi publice informații referitoare la existența culturilor de soia modificată genetic din România. Deși cultivarea soiei modificate este interzisă din 2007, în județul Botoșani au fost identificate mai multe astfel de culturi, în comunele Leorda, Ștefănești, Dornești, Dobârceni, Dăngeni, Mihai Eminescu.

Echipa Greenpeace a prelevat probe de soia în perioada august – septembrie 2014, din județul Botoșani în urma unor sesizări locale.

10 din 10 probe testate – provenind din județul Botoșani – au ieșit pozitiv pentru organisme modificate genetic. Rezultatul testelor a fost atestat și de un laborator acreditat din Viena, Austria[1]. În alte județe nu au fost identificate cazuri de cultivare ilegală a organismelor modificate genetic interzise.

Greenpeace a contactat și autoritățile cu atribuții de verificare în domeniu – Comisariatele Județene ale Gărzii Naționale de Mediu și Direcțiile Agricole Județene, pentru a afla informații în legătură cu controalele efectuate, cu sesizările primite, cazurile de cultivare ilegală a OMG-urilor și măsurile luate în aceste cazuri.

Din mare parte dintre răspunsurile primite de la autorități, însă, reiese că până în prezent nu a fost realizată nicio monitorizare pentru a identifica eventualele cazuri de cultivare ilegală a OMG-urilor interzise sau cele de contaminare în urma cultivării porumbului modificat genetic MON810, ori în urma cultivării soiei modificate genetic în mod legal (pre-2007) și ilegal (post-2007). De asemenea, în doar câteva locuri s-au efectuat controale ca urmare a sesizărilor primite și s-au aplicat sancțiuni la identificarea unor cazuri de cultivare ilegală împreună cu dispoziții de a distruge culturile respective, dar nu întotdeauna a fost și verificată distrugerea lor. Din unele scrisori a reieșit chiar faptul că autoritățile cu responsabilități de monitorizare și control nu dispun de mijloacele necesare pentru a-și îndeplini atribuțiile, în speță de echipamente adecvate pentru testare și de laboratoare[2].

Alexandru Riza, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România, declară:

„Având în vedere gravitatea situației și faptul că autoritățile sunt incapabile să monitorizeze și să țină sub control cultivarea organismelor modificate genetic, în acord cu legislația națională și cea comunitară, Greenpeace solicită Guvernului Român să dispună următoarele:

Inspectarea de urgență a locațiilor în care au fost descoperite culturi de soia modificată genetic și distrugerea acestora pentru a evita contaminarea;
Inspectarea de urgență a cel puțin 10% dintre culturile de soia din județul Botoșani, pentru a identifica alte eventuale cazuri de cultivare ilegală (având în vedere că 100% din pobele prelevate de Greenpeace din acest județ au ieșit pozitive);
Măsuri prin care să se asigure excluderea posibilității ca firmele care contractează și achiziționează soia de la fermierii din Botoșani să cumpere soia modificată genetic;
Dotarea autorităților responsabile cu monitorizarea și controlul în ceea ce privește organismele modificate genetic cu echipamente adecvate și eficiente și, de asemenea, cu laboratoare în care să fie posibilă testarea pentru OMG-uri, cel puțin la nivel regional;
O mai bună instruire a personalului reprezentant al acestor autorități;
Înăsprirea sancțiunilor pentru fermierii care cultivă ilegal soia modificată genetic;
Instituirea unui moratoriu în ceea ce privește cultivarea și importul de organisme modificate genetic, cel puțin până când autoritățile române se vor dovedi capabile de a realiza o monitorizare activă și de a ține sub control strict cultivarea și importul acestora.”

Despre organisme modificate genetic în Europa

În 1998 au fost introduse primele culturi de plante modificate genetic în România și anume soia modificată genetică produsă de compania Monsanto.

Odată cu intrarea României in Uniunea Europeană, în 2007, cultivarea de soia modificată genetic a fost interzisă în România, pentru a se alinia la reglementările UE.

În prezent, singurele plante modificate genetic autorizată pentru cultivare în Europa și în România este porumbul MON810 și cartoful Amflora de la BASF.

Mai multe țări europene, printre care și Austria, Franța, Germania, Grecia, Ungaria și Polonia au interzis cultivarea de organisme modificate genetic.

Programul Danube Soy, o șansă pentru cultivatorii de soia convențională din România

În februarie 2013, Romania a semnat Declarația pentru soia nemodificată genetic, care presupune implicarea într-un proiect de sprijin pentru cultivatorii de soia nemodificată genetic din bazinul Dunării. România se alătură astfel țărilor riverane Dunării care au semnat deja declarația: Austria, Croația, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Ungaria, Slovenia, Elveția și regiunea Bavariei.

Programul Danube Soya a fost înființat pentru a promova și răspândi cultivarea, procesarea și comercializarea de soia nemodificată genetic, de calitate certificată, în bazinul Dunării. Obiectivul principal al proiectului este dezvoltarea și garantarea unei surse de proteine nemodificate genetic pentru Europa [3].

[1] Probele au fost testate la laboratorul Umweltbundesamt, Viena, Austria

[2] Potrivit OUG 43/2007, Garda Națională de Mediu trebuie să elaboreze strategii, planuri de inspecție și control în locurile unde au existat sau există culturi modificate genetic. Planurile se revizuiesc și se implementează anual.”[1]

Ce nu stiu sau se fac ca “nu stiu”, acesti “specialisti” din Romania este ca oamenii de stiinta rusi, care au o cunoastere, net superioara “mititeilor” astia de romani, au demonstrat, prin diverse experimente de laborator ca, Organismele Modificate Genetic, produc cancer si tot felul de deformatii genetice. Putin auzind aceste informatii, a dat o lege prin care nimeni nu are voie sa cultive asa ceva, iar daca o a face, va fi acuzat de… terorism ! Da, ati citit bine, TERORISM, pentru ca asta e definitia cu privire la otravirea in masa, pe care o doreste Monsanto.


Mai multe pe larg aici -> http://www.fara-secrete.ro/vladimir-putin-rusia-trebuie-sa-si-protejeze-cetatenii-impotriva-organismelor-modificate-genetic-gmo.

SURSE

1. http://www.greenpeace.org/romania/ro/campanii/agricultura-sustenabila/activitati/soia-modificata-genetic-in-romania/

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013. Departamentul de Informații România (DIR) deține o arhivă uriașă.

You may also like...

Citește mai multe:
În orașul Val Camonica din Italia, pe o piatră, există o pictură veche de 10.000 de ani, care reprezintă vizitatori extratereștri, echipați cu costume de astronauți

Președintele Sudanului susține că SUA (CIA) și Israel (MOSSAD) finanțează ISIS și Boko Haram

Peştera Movile, un ecosistem unic în lume

Iluminații vor să-l aresteze și/sau să-l asasineze pe Julian Assange, fondatorul Wikileaks, după publicarea miilor de e-mail-uri secrete

Dorinţele noastre ne sunt întotdeauna ascultate de Dumnezeu!

Închide