Indienii au pus mâna pe aurul de la Rovina

Distribuie!

Compania Euro Sun Mining Inc., controlată de indianul Stan Bharti, a anunțat, la bursa de la Toronto, finalizarea procesului de ratificare a permisului său de exploatare a aurului pentru proiectul Valea Rovinei Munții Apuseni.

Ratificarea a fost semnată de Viorica Dăncilă la ședința de Guvern din 9 noiembrie. Rovina este al doilea cel mai mare zăcământ de aur din Europa iar proiectul minier va fi primul în care nu va fi implicat statul român. În mai 2015, Agenția Națională pentru Resurse Minerale a acordatat o licență minieră pentru SAMAX România SRL (100% deținută de Euro Sun Mining) pentru proiectul Valea Rovinei.


Licența asigura menținerea activității miniere și permitea companiei să înceapă procesul de autorizare. Potrivit Legii Minelor, intrarea în vigoare a licenţei trebuia supusă cerinţei aprobării prin Hotărârii de Guvern. Proiectul Rovina a fost revitalizat, după ce în urmă cu trei ani rămăsese fără finanțare, din cauza unor probleme ale companiei-mamă în Brazilia, Carptahian Gold.

Aceasta a gestionat defectuos un azăcământ pe continentul sud-american și a acumulat datorii restante de peste 260 de milioane de dolari, pentru că nu demarase la timp producția. Divizia braziliană a fost cedată altui grup minier, în timp ce compania-mamă și-a schimbat acționarii iar Stan Bharti a devenit, în 2016, principalul investitor în Carpathian Gold, schimbându-i apoi numele în Euro Sun Mining.


„România a demonstrat o deschidere pentru investițiile în minerit, care va atrage un interes semnificativ nu numai în proiectul Valea Rovinei, ci și pentru investițiile miniere la nivel naţional în România. Aș dori să mulțumesc tuturor oficialilor guvernului României implicați pentru aprobarea acestei etape importante”, a declarat Stan Bharti, președintele Euro Sun. Compania va efectua evaluarea impactului social și asupra mediului și va continua, de asemenea, studiul de fezabilitate care va accelera proiectul Văii Rovinei în vederea adoptării unei decizii de exploatare.

Evaluarea economică preliminară (PEA) în 2010 a subliniat un proiect robust, cu o producție medie anuală de aur de 196.000 uncii pe parcursul a 19 ani, cu primii cinci ani de producție în medie de 238.000 uncii anual. În plus, PEA a indicat că proiectul Valea Rovinei ar produce 49,4 milioane de lire sterline pe an. Compania se bazează pe o rată de producție de aproximativ 45.000 de tone pe zi. Studiul de fezabilitate va evalua o abordare scalabilă, pe etape, care vizează zone mai mari din depozit. Etapele vor începe cu exploatarea depozitului Colnic, cu o cantitate inițială de aproximativ 15.000 – 25.000 tone pe zi. Compania consideră că această abordare progresivă gestionează mai bine costurile de capital în avans și diminuează riscul proiectului și se anticipează că va furniza o economie îmbunătățită față de PEA din 2010. Perimetrul Rovina include trei zăcăminte de aur și cupru, amplasate în patrulaterul aurifer din Apuseni, la 50 de kilometri de Roșia Montană.”[1]

„Mining Watch: Cum să furi tot aurul de la Rovina?

Fânețe cu ierburi înalte și căpițe răsfirate, poieni cu meri încărcați, păduri întinse cât vezi cu ochii. Așa arată astăzi satul Rovina, unde Carpathian Gold vrea să deschidă o imensă mină de aur și cupru pe pământ virgin. Investiția s-ar realiza prin Samax România, obscura companie minieră înregistrată într-un apartament din Baia Mare.

Pentru a convinge locuitorii comunelor Bucureșci și Crișcior să renunțe la peste 2 700 de hectare de fânețe și păduri în favoarea mineritului, Samax organizează periodic întâlniri cu sătenii.

La una din aceste reuniuni duminicale, patronată de primarii comunelor și de Alexandru Nicolici, directorul Samax, s-a prezentat și echipa Mining Watch România. Căminul Cultural a fost neîncăpător, cu multă lume venită să asculte promisiunile domnului în costum, cu butoni mari.

Rovina – de la comunitate la perimetru minier

Toată pledoaria pentru minerit a Samax este enunțată cu voce de bariton de către Nicolici. Vorbește răspicat, fără întreruperi, unei audiențe îmbătrânite. Câțiva tineri se văd totuși pe ici pe colo. Prezența noastră în sală scade simțitor media de vârstă.

Pe ecran apare dintr-o dată o hartă unde se vede perimetrul minier Rovina. Pentru ei totul e aur și cupru. La fel și pentru Agenția de Resurse Minerale, care și-a dat acordul de principiu pentru exploatare. Cei din sală se pregătesc de o poveste cu locuri de muncă într-o zonă unde majoritatea tinerilor își caută un viitor mai bun în străinătate. Părinții și bunicii din sală speră însă să își revadă copiii acasă, muncind la cel mai mare proiect minier din Apuseni. În această versiune a hărții dispar pădurile, livezile și fânețele.

Despre trecut și viitor

Prezentarea continuă și Nicolici vorbește despre un viitor îndepărtat, când aproape fiecare deal va fi o carieră de suprafață de unde va fi extras și aur și cupru și orice alt metal ascuns în pământ. Ne dorește să fim vizionari și să ne imaginăm următorii 50 de ani cu noi și noi mine.

Un îndemn similar îl făcea în anii 1500 Regele Ferdinand al Spaniei:‘Luați aurul, omenește dacă este posibil, dar cu orice cost, luați aurul’. Vorbea de ceea ce numim noi azi America Latină.

Acum, țări precum El Salvador, Guatemala, Honduras sunt devastate de minerit. Peru, unul dintre cei mai mari exportatori de aur din lume, este printre cele mai sărace țări. Aurul nu a reprezentat niciodată bogăție pentru localnici, ci doar profit pentru corporații sau imperiile de odinioară.

Ceea ce prezintă Alexandru Nicolici (vezi video mai jos) este exact începutul catastrofei, așa cum se petrece ea de multe secole în țările bogate în resurse minerale. O companie minieră pornește cu un proiect de mici dimensiuni, acaparând în timp noi și noi terenuri. În câțiva ani, pe suprafețe uriașe nu mai rămâne nimic, se pierde urma oricărei forme de viață.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=DHb0tXGKWv0]

Astăzi, exploatarea de la mina Yanacocha (Peru), cea mai mare din lume, se întinde pe 61.000 de hectare, adică 322 de km pătrați.

Tot aurul de la Rovina

‘dacă vrei să lucrezi, să… să furi aurul. Aurul nu există. E acolo, sub un gram la tonă, difuzat în piatră, tre să scoți piatra din subteran, din carieră, s-o macini ca făina, s-o flotezi, s-o scoți afară, deci sunt cheltuieli foarte mari’.

Carpathian Gold vede Rovina drept o mină bogată, cu rezerve impresionante de cupru. Sunt 22,4 tone de cupru comparat cu 6,1 tone de aur de extras pe an. Dar adevărata bogăției a Rovinei stă în aurul său. Valoarea metalelor, calculată la prețul pieței, este dublă pentru aur față de cupru, adică aproximativ 237 milioane de $/an pentru aur față de aproximativ 110 milioane de $/an pentru cupru.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=6ULCBxCLHyw]

Despre aur și prețul său

Tonul profetic al prezentării continuă. Totul e despre perfecțiune, iar Nicolici nu uită să le zică celor din sală că așa cum arată proiectul acum, e chiar și peste așteptările sale: ‘și noi ne-am minunat până la urmă, dar ne-a ajutat și relieful’. Însă urzeala țesută în jurul proiectului perfect se deastramă, căci vocea groasă mărturisește audienței:

‘Singurul element sensibil în proiect este prețul aurului. Dacă prețul aurului scade sub 1000$/ uncia, proiectul este marginal și nu mai interesează’.

Se trece repede mai departe…

Nicolici uită să spună că rentabilitatea pentru proiectul Rovina este calculată la un preț mediu al aurului de 1350$/ uncie. Din 2012 prețul aurului a scăzut continuu, ajungând la o medie de 1265$/ uncie în 2014. Scăderea a continuat și pe parcursul anului 2015, coborând la 1070$/ uncie în data de 17 noiembrie. Piața globală preconizează o scădere suplimentară, cu posibilitatea ajungerii sub 1000$/ uncie până în 2017.

În acest caz proiectul Rovina ar deveni neprofitabil.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=AK5cJ4tP8PI]

Povestea cu Bursa

Monologul s-a încheiat și vine vremea întrebărilor. Sala se foiește puțin, timid. Întrunirea aceasta ne aduce aminte de altele asemenea organizate la Roșia Montană, prin urmare ne aflăm printre primii doritori să adresăm întrebări. Și începem.

Întrebăm de studiul de sănătate, întrebăm ce îi diferențiază de compania minieră care a cauzat dezastrul de la Baia Mare din 2000. Vrem să știm care este fluxul banilor în acest proiect, cum ajung la Rovina și în România. Cine deține Samax.

Tensiunea crește, iar Nicolici își pierde, pe alocuri, răbdarea. Vorbește din ce în ce mai apăsat și gesticulează amplu. Primarul din Bucureșci se ridică și el, vizibil nemulțumit de întrebările noastre.

Reprezentantul Samax ar face orice să-și convingă audiența. Și pe noi. Cu argumente. Așa că începe să ne vorbească de Bursă și să ne explice cum vin banii. Și ne tot explică cum ‘Mining business-ul este finanțat în toată lumea de la Bursa din Toronto. Cine nu-i la bursa din Toronto nu există. Discutăm de miliarde. Nicio companie nu dispune de miliarde. Finanțarea se face prin listarea la Bursa din Toronto’ (vezi video mai jos).

Uită să spună însă că pe 4 iunie 2015, Carpathian Gold se delista voluntar de la Bursa din Toronto. Până în luna octombrie, când s-a ținut această întâlnire publică, directorul Samax România SRL, domnul Alexandru Nicolici era deja pus la curent cu această situație, dar informarea corectă a cetățenilor nu se afla probabil pe lista sa de priorități.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=CWj046YxHus]

Povestea cu offshore-urile

Să revenim la bani și la structura funcțională a Carpathian Gold. În definitiv acest domn, din dorința de a prezenta proiectul perfect, ar plusa oricât. Și o face. A venit momentul să ne convingă că Samax nu e deținută de vreun offshore (companie înregistrată într-un paradis fiscal).

‘Deci, prin acționariatul de la Bursă, cu audit în fiecare an (…) puteți vedea fiecare dolar care a venit si niciun offshore nu există la noi. Și nici nu va exista. Nu există! Da?’

Documentele de înregistrare obținute de la Registrul Comerțului din România și Insulele Virgine arată că, de fapt, există 3 companii offshore între Samax România SRL și Carpathian Gold Canada. Două dintre acestea,Carpathian Gold LTD și Samax România LTD sunt înregistrate în Insulele Virgine, iar Ore Leave Capital LTD este înregistrată în Barbados. Aceste companii LTD, ‘cu răspundere limitată’, beneficiază de scutiri de taxe, iar în cazul în care declară faliment sau are loc un accident minier, Carpathian Gold va fi exonerată de orice responsabilitate. Șirul companiilor deținute și deținătoare în cazul proiectului Rovina ajunge la cinci.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=U6mFNSqOX8I]

Cum circulă banii prin offshore-uri

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=B36Xno7-zk4]

Aceste offshore-uri nu există doar pe hârtie. Prin ele circulă și banii de investit și cei obținuți ca profit. În iunie 2015, Nicolici, care e administrator la două din aceste companii, a transferat suma de 90.000 de lei din Samax România LTD (Insulele Virgine) către Samax România SRL. Astfel, capitalul social al Samax România SRL s-a mărit de la 5.000 lei la 95.000 lei.

În octombrie al aceluiași an, la nici 4 luni mai târziu, Nicolici a negat public că ar fi fost transferați bani dintr-un offshore către firma din România cu sediul în Baia Mare.

De unde vin banii

Acordarea licenței de exploatare de către ANRM la Rovina s-a făcut într-un moment critic, oferind companiei Carpathian Gold atât un plus de credibilitate, cât și fonduri pentru a-și continua activitatea. Aflându-se în dificultate financiară după eșecul din Brazilia, Carpathian avea nevoie disperată de o nouă gură de aer.

În 2011, prima gură de aer venea de la Barrick care a cumpărat 9% din Carpathian Gold, investiție denumită drept ‘plasament strategic’. Trei luni mai târziu, Barrick își continuă investiția în România, oferind fonduri pentru încă 15.000 de metri de foraje. Barrick este a doua cea mai mare companie producătoare de aur la nivel mondial și cu poate cea mai proastă reputație. I s-au adus acuzații de grave încălcări ale drepturilor omului, printre care chiar uciderea unor activiști de mediu. Ultima deversare majoră de cianuri de la o mină de-a lor a avut loc în septembrie, în Argentina. Dar aceste lucruri nu preocupă pe nimeni la Samax.

În prezent, Carpathian Gold e listată la bursa națională canadiană – Canadian Securities Exchange.

Fără bani, dar cu resurse

În 2015, a doua gură de aer a venit de la Guvernul României prin Agenția Națională de Resurse Minerale. Carpathian Gold a a anunțat pe 27 mai 2015 că ‘au primit licență de exploatare pentru proiectul Rovina, timp de 20 de ani’. Acest comunicat a apărut în contextul în care Carpathian Gold are un ofițer de restructurare, numit de banca australiană Macquarie, pentru incapacitatea companiei de a restitui un împrumut de 207 milioane de dolari, necesar unui proiect în Brazilia.

În aceste condiții, Nicolici, încrezător în relația sa cu ANRM, simte că poate enunța orice. Știe că audiența din sală va asculta, fără a avea cum să verifice majoritatea spuselor sale.

Prea multă transparență strică

La final e agitație mare, sala murmură, primarii vociferează. Nicolici își pierde răbdarea și ni se adresează: Gata, îmi pare rău, dar se întinde coarda altundeva și nu vreau să vă scot afară în curte.

Îi răspundem: Din spațiul public să ne scoateți afară?

Nicolici revine dintr-o dată la sentimente mai bune: Nu eu. Gata. Spuneți ce doriți, sunteți liberi, în spațiul public. De aia v-am și primit și de aia, până acuma, ședința a fost monopolizată de dumneavoastră.

Întrunirea ‘monopolizată’ de Mining Watch se încheie. Plecăm cu o lista lungă de afirmații de verificat. După o oră și jumătate de fantezii miniere, primarii și concetățenii lor pornesc spre case cu gândul la miliardele promise de Nicolici.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=GkvIqYAGndE]

Impressum

Cu sprijinul tău realizăm proiectele interactive Prădătorii resurselor. Donează și tu!

Prezentarea interactivă a fost realizată de rețeaua Mining Watch România în noiembrie 2015.”[2]

SURSE

  1. https://www.cotidianul.ro/indienii-au-pus-mana-pe-aurul-de-la-rovina
  2. http://www.clujmedia.ro/mining-watch-cum-sa-furi-tot-aurul-de-la-rovina
  3. Foto: economiczoom.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Citiți și...

Industria Farmaceutică împotriva Aur Derm. Producătorul Aur Derm rupe tăcerea: Au vrut să îmi ia rețeta, dar am refuzat. A deranjat pentru că vindecă fără efecte secundare
Un jurnalist Charlie Hebdo, atac la credința poporului român: Ortodoxia apasă pe români ca o dală de plumb, strivind mințile oamenilor
Protestul de la Ministerul de Externe împotriva ratificării de către România a Pactului Global pentru Migrație: Poporul român nu v-a dat mandat să aduceți migratori/ Pe aici nu se trece
Pactul ONU pentru migrație va fi semnat! România va da undă verde intrării migranților, chiar dacă mai multe state și-au anunțat în ultimele luni decizia de a se retrage
În spatele isteriei "pestei porcine africane" se află planul de a interzice românilor să mai crească porci în gospodării
Aproximativ 2.000 de persoane, la marşul pentru autonomie de la Târgu Mureş! "Ținutul Secuiesc" a fost și va rămâne Pământ Românesc!
Insula Mare a Brăilei, preluată de un şeic din Abu Dhabi
Curtea de Apel Bucureşti se delimitează de protestul magistraţilor din faţa instanţei
Strategia națională de educație parentală - drumul spre un Barnevernet românesc
Minciuna "pestei porcine africane": După ce un fermier şi-a omorât porcii, autorităţile i-au spus că erau sănătoşi
Starețul Mănăstirii Putna acuză ”maimuțăreala europeană” și amestecul ambasadelor: Mai este acest popor liber? Eu nu prea mai văd libertate
Parlamentul respinge propunerea UDMR de promovare a limbii maghiare în administraţie

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...