Întelepciunea pierdută a vechilor civilizații: Noțiuni abstracte preluate din alte lumi

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Când au descoperit vastul imperiu incaș, în anii 1500, conchistadorii s-au văzut puși în fața unei civilizații foarte dezvoltate.Totuși, ca să suplinească lipsa unui sistem de scriere convențional, împăratul și supușii lui recurseseră la quipu, un procedeu tehnic alcătuit din mai multe curelușe înnodate ce le permitea să consemneze toate aspectele culturii lor.

Sistemul funcționa cu o asemenea acuratețe încât nici măcar o pereche de sandale nu putea dispărea fără urmă din magazia generală a regatului, după cum spunea cu admirație Pedro de Cieza de Leon, în anul 1549.


Un quipu, nod, era format dintr-o curelușă principală de care atârnau o sută de sfori de diverse culori și lungimi. De acestea atârnau altele și altele, obținându-se astfel un pachet de câteva mii de curelușe.
Numărul și amplasarea nodurilor avea un înțeles anume. Un singur nod așezat sus însemna numărul o mie, un nod sub el, semnifica cifra o sută, iar altul jos, cifra unu.

Quipu făcea parte din viața incașilor. Împăratul folosea acest sistem pentru strategiile militare. În familiile nobile, moștenitorii de sex masculin erau obligați să învețe să citească un quipu.


Quipu mai îndeplinea și rolul de anale, în ele fiind consemnate evenimente cotidiene. Deși modul în care funcționa sistemul nu a fost pe deplin lămurit, se pare că el ajuta la notarea cântecelor, legendelor, legilor și tradițiilor.

De asemenea, prin intermediul acestui sistem, a aflat împăratul de debarcarea spaniolilor. Deși incașii au dezvoltat și perfecționat sistemul, nu au fost primii care au folosit curelușele înnodate. În anul 700 e.n., un popor andin a utilizat quipu în scopuri de ținere a evidenței mărfurilor.

De asemenea I-Ching, vechi tratat chinezesc de filosofie și teologie, menționează faptul că, în primul mileniu î.Hr., chinezii utilizau în administrație sistemul corzilor înnodate.

Și astăzi, muncitorii din arhipelagul japonez Ryu-Kyu țin socoteala zilelor lucrate înnodând curelușe, iar indienii din Peru și Bolivia au recurs la un sistem asemănător, chimpu, ca să țină evidența animalelor.
În timp ce europenii au mâncat cu degetele și cuțitul până în secolul al XVI-lea, unele dintre civilizațiile antice dădeau dovadă de un mare rafinament la masă.

Grecii și romanii, spre exemplu, fabricau linguri din bronz, chiar din argint. Romanii cunoșteau procedeul fabricării furculițelor. Egiptenilor le revine meritul de a fi conceput în jurul anului 3000 î.Hr., tacâmuri prelucrate fin.

Acest popor a mers până la a inventa furculițe pentru melci. Astronomii civilizației maya au calculat că un an cuprinde 365, 2420 de zile. În calendarul nostru gregorian, anul are 365, 2425 de zile. Durata unui an fiind în realitate de 365, 2422 de zile.

Mayașii au fost mai aproape de adevăr. Nici un semn de calcul matematic n-ar fi posibil fără noțiunea de zero. Dar cine a putut inventa această noțiune abstractă?

mayasi

Conceptul de valoare nulă a fost dezvoltat de mai multe civilizații antice, babiloniană, chineză, maya, hindusă. Babilonienii lăsau un spațiu liber ca să marcheze absența unei cifre. Prin anul 200 î.Hr., babilonienii au umplut spațiul liber cu un simbol neobișnuit. Semnul apărea numai în textele astronomice și niciodată la sfârșitul unui număr.

Mayași reprezentau valoarea nulă printr-o scoică. Zero reprezenta prima zi din lună. Zero exprima noțiunea de sfârșit și personifica zeul morții.

SURSE

  1. http://www.efemeride.ro/intelepciunea-pierduta-a-vechilor-civilizatii-notiuni-abstracte-preluate-din-alte-lumi

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...