Inteligența artificială – Calul Troian al erei digitale?

Distribuie!

„Termenul de Revoluție industrială a fost popularizat pentru prima oară de economistul englez Arnold Toynbee (1852-1883) pentru a descrie dezvoltarea economică a Marii Britanii între 1760 şi 1840. Nici prima revoluţie industrială nu a fost scutită de reproşuri, dincolo de pasul uriaş pe care l-a reprezentat: în primul rând un impact nefast asupra mediului.

Creşterea populaţiei şi a condiţiilor de trai au dus la sărăcirea resurselor naturale. Folosirea chimicalelor şi a combustibilului fosil în fabrici a dus la creşterea exponenţială a poluării aerului şi a apei.


A Doua Revoluţie a demarat în 1870, o dată cu folosirea electricităţii în producţia de masă, iar a Treia Revoluţie Industrială a folosit electronica şi tehnologia informaţiei pentru a automatiza producţia, din 1969 şi până azi.

A Patra Revoluţie Industrială, prescurtată de unii analişti Industria 4.0, este o revoluţie a reţelelor, platformelor şi tehnologiei digitale.


Potrivit profesorului universitar Klaus Schwab, fondatorul şi directorul executiv al Forumului Economic Mondial, acest fenomen „estompează limitele dintre sferele fizică, digitală şi biologică”.

Aşa cum au existat reproşuri faţă de Prima Revoluţie Industrială, şi în cazul „Industria 4.0” se nasc rezerve, fiind amintite, pe lângă reuşite, şi riscurile pentru societatea umană. Mai ales că în noua Industrie un rol esenţial şi revoluţionar îl are Inteligenţă Artificială (IA).

La capitolul de aşa-zise „reuşite” se vorbeşte aiurea – evidenţiind aroganţa şi rătăcirea ştiinţei materialiste – despre faptul că „viitorul le aparţine oamenilor care, cu ajutorul inteligenţei artificiale vor ajunge să rezolve toate enigmele Terrei şi ale Universului, în acest fel omul asigurându-şi chiar nemurirea”.

La capitolul riscuri se află avertizările „cu privire la pericolul «trezirii» unei superconştiinţe artificiale care ar putea ajunge să fie animată de propriile scopuri, iar proliferarea speciei umane ar putea să nu fie unul dintre acestea”.”[1]

SURSE

  1. http://yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=23465
  2. Foto: Internet

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...