Istoria interzisă, harta lui Piri Reis și secretele ascunse ale Antarcticii

Distribuie!

„ISTORIA INTERZISĂ, HARTA LUI PIRI REIS ȘI SECRETELE ASCUNSE ALE ANTARCTICII

În anul 1929, muncitorii care făceau curățenie în palatul Topkapi, haremul ultimului sultan turc, au descoperit din întâmplare o hartă ruptă, acoperită de praf.


La prima vedere, ea reprezenta coastele Africii, Spaniei și Americii de Sud. La o examinare mai minuțioasă, cercetătorii aveau să concluzioneze că navigatorii care proveneau dintr-o civilizație necunoscută descoperiseră Antarctica cu mii de ani înainte și întocmiseră o hartă a acestui continent.

Harta a fost realizată în anul 1513 pe piele de gazelă, de către un amiral turc, fost pirat, numit Piri Reis. Urmele hărții s-au pierdut timp de 400 de ani, descoperirea ei făcând senzație în acea vreme. Istorici și cartografi deopotrivă s-au interesat mai întâi de inscripția care arăta că fusese desenată după schițele lui Cristofor Columb.


Se spunea că un necredincios genovez pe nume Cristofor Columb a descoperit acele pământuri. Cercetătorii au presupus că harta avea legătură cu celebra hartă pierdută a lui Columb, care reprezenta Antilele.

Guvernul american și turc au încercat să găsească zadarnic documentul. În curând, cercetările au încetat, deși nu fuseseră elucidate multe mistere care învăluiau harta. Nu se știe cum fuseseră determinate cu o marjă de eroare atât de mică longitudinile Africii și Americii de Sud, cu 200 de ani înainte de inventarea cronometrului.

În anul 1956, Arlington Mallery, specialist în hărți antice și cunoscut pentru că susținuse faptul că vikingii descoperiseră America înaintea lui Columb, a examinat o copie a hărții.

A declarat că ceea ce părea la început extremitatea Americii de Sud, reprezenta de fapt, golfurile și insulele de pe coasta Antarcticii. Este un fapt general admis că descoperirea Polului Sud datează din anul 1820. Ori, dacă Mallery avea dreptate, cineva cunoștea existența continentului încă din secolul al XVI-lea, dacă nu mai devreme.

Unele indicii tind să situeze sursele pe care se sprijinise Piri Reis într-o epocă foarte îndepărtată. Geologii cred că Antarctica a dispărut sub gheață de două milioane de ani. Harta pare să indice altitudinea unor munți care au dispărut de mult timp sub gheață.

 

În plus, contururile regiunii coincid destul de exact cu schița topografică a acestui continent realizată în 1949, pe baza unui material seismologic. Un fost cartograf ar fi putut să reproducă cel puțin parțial acest continent atunci când nu fusese cuprins încă de ghețari.”[1]

SURSE

  1. https://www.efemeride.ro/istoria-interzisa-harta-lui-piri-reis-si-secretele-ascunse-ale-antarcticii
  2. Foto: Internet

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...