Izvorul cu „apă vie” din Munţii Apuseni

Distribuie!

„Un astfel de loc găsim la granița dintre judeţele Cluj şi Alba, la Ocoliş. Este vorba despre un izvor despre care legenda spune că are apă vie și toţi cei care beau din apa lui cresc în înălțime. Chiar dacă nu se întâmplă asta, n-aveți ce regreta, pentru că peisajul natural este de poveste, cu chei şi stânci spectaculoase.

Vă invităm într-o călătorie în satul Ocoliş. Când spunem „apa vie”, gândul ne zboară la poveștile cu zâne bune și feți-frumoși, care-și recăpătau puterile după luptele cu zmeii și balaurii sorbind din apa vieții. Cam asta simte oricine bea din izvorul de la cheile Runcului.


„E un izvor tămăduitor, să zic aşa, e un izvor care dacă bei apă din el cică se creşte omul. Şi legenda e undeva la mijloc, între mit şi adevăr pentru că există un localnic care a beut apă numai de aici şi a ajuns la 2 metri sau mai bine faţă de noi care nu bem apă din acest izvor”, a declarat Sandu Crencea, localnic. Poveștile despre izvorul cu apa vie se transmit din generație în generație, de sute de ani.

„Când eram copil o întrebam pe maică-mea că de ce domnul ăla îi atâta de înalt. O zis că o beut apă numai din izvorul acesta. El nu bea apă din altă parte, numai de aici din izvor şi mai ales din copilărie. Cică dac-o bei în copilărie are nişte proprietăţi mai speciale. Calciu, magneziu, tot felul de chestii d-astea care te ajută la creştere”, a spus Sandu Crencea. Poveştile despre apa ce te face mai voinic au ajuns până la Cluj şi au stârnit curiozitatea specialiştilor.


„O venit un medic de familie de la Cluj care profesa la dispensarul medical din Ocoliş şi a început să ducă apă de probă la Cluj. Şi într-adevăr a ieşit că are nişte proprietăţi mai speciale şi le-a indicat bolnavilor să vină să îşi ducă apă de aici de băut că e bună”, a mai spus Sandu Crencea.

Zona Runcului este spectaculoasă în întregul ei. Aici se mai pot vizita câteva peşteri, una dintre ele fiind peştera cu lac, care din păcate e foarte greu accesibilă. Deşi sunt puţin cunoscute de turişti, Cheile Runcului sunt o adevărată splendoare. Se întind pe aproximativ 3 kilometri, iar drumul şerpuit este flancat de o parte şi de cealaltă de stânci înalte de aproape 800 de metri.

Datorită naturii în stare pură și a aerului atât de curat, zona este frecventată de maratoniștii care se antrenează. Potecile abrupte de munte sunt un paradis pentru iubitorii de enduro. Iar pentru turistul de rând, frumusețea locului este suficientă. Pentru a ajunge aici, se merge dinspre Cluj înspre Câmpeni, pe Valea Arieşului. Imediat dupa ce se intră în judeţul Alba, indicatoarele vă arată că trebuie să cotiţi la dreapta, iar după aproximativ 5 kilometri ajungeţi în Cheile Runcului, o splendoare pentru ochi şi suflet.”

Sursa: https://www.digi24.ro/magazin/timp-liber/divertisment/izvorul-cu-apa-vie-din-muntii-apuseni-e-tamaduitor-395522

Video:

Foto: ro.wikipedia.org

Foto: Internet

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...