Joaca dementă de-a Dumnezeu: riscurile nebănuite ale extincției planificate

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

“Există un curent cinic care promovează o tehnologie îngrijorătoare, numită gene drive, pentru conservarea mediului. Nu e vorba despre cunoscutele „organisme modificare genetic” (OMG). Este o tehnologie complet nouă, care creează „mutaţii genetice în lanţ” şi ar putea reconfigura ecosisteme în moduri greu de imaginat.

Gene drive reprezintă următoarea frontieră a ingineriei genetice şi a biologiei de sinteză. Această tehnologie anulează regula moştenirii genetice şi face ca o anumită caracteristică (introdusă de oameni în ADN-ul organismului, prin tehnologii avansate de editare a genomului) să se răspândească la toate generaţiile ulterioare şi să influenţeze soarta unor întregi specii.


Este o unealtă biologică cu o putere ascunsă nemaiîntâlnită. Şi totuşi, în loc să cântărească atent aspectele etice, ecologice şi sociale, mulţi cercetători smintiţi promovează agresiv utilizarea tehnologiei în domeniul conservării mediului.

Una dintre iniţiative îşi propune să protejeze păsările din Insula Kauai (Hawaii) prin utilizarea gene drive pentru reducerea populaţiei unei specii de ţânţari purtătoare de malarie aviară. Alt plan, susţinut de un consorţiu destinat conservării mediului din care fac parte instituţii din SUA şi Australia, vrea să extermine o specie invazivă de şoareci ce dăunează păsărilor de pe anumite insule, prin introducerea şoarecilor modificaţi ce nu pot da naştere puilor femelă. Crearea acestui tip de şoarece va fi primul pas către aşa numitul Biocontrol Genetic al Rozătoarelor Invazive (GBIRd), conceput să producă extincţia deliberată a speciilor „dăunătoare”, precum şobolanii, în scopul salvării speciilor „favorizate”, de tipul păsărilor ameninţate.


Prezumţia din spatele acestor propuneri pare să fie aceea că omenirea are cunoştinţele, capacitatea şi prudenţa necesare pentru a controla natura. În acest scenariu sinistru, oamenii programează cum vor ei extincţia pentru a stopa dezastre ecologice produse tot de om.

La Congresul Mondial din Hawaii al Asociaţiei Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN) mai mulţi conservaţionişti şi oameni de ştiinţă au trimis o scrisoare deschisă intitulată „Apel pentru conservare a naturii cu conştiinţă” în care cer oprirea folosirii tehnologiei gene drive în proiectele de conservare a naturii. Printre semnatarii scrisorii se numără celebrul activist de mediu David Suzuki, fizicianul Fritjof Capra, Tom Goldtooth de la Indigenous Environmental Network şi Nell Newman, pionier al alimentaţiei organice. Discuţia a fost reluată la Convenţia Naţiunilor Unite pentru Diversitate Biologică din Mexic, din luna decembrie 2016.

Claire Hope Cummings, avocat specializat în probleme de mediu, este de părere că nu punem întrebările adecvate.
Privim tehnologia prin prisma inginerilor, care au tendinţa să se concentreze pe o singură întrebare: „Funcționează?”. Dar, o mai bună întrebare ar fi „Ce alte efecte are?”, după cum spune şi Angelika Hilbeck, preşedinte al European Network of Scientists for Social and Environmental Responsibility (ENSSER). În cazul proiectului GBIRd, ne putem întreba dacă „şoarecele fără fiice” poate ieşi în afara ecosistemul în care a fost introdus, aşa cum s-a petrecut în cazul culturilor OMG şi a somonului de cultură – şi ce s-ar putea petrece dacă evadează. Cât despre ţânţarii din Hawaii, ne putem întreba cum reducerea lor va afecta o altă specie pe cale de dispariţie, a liliacului sur (Lasiurus cinereus) – care se hrăneşte cu ţânţari.

Ca avocat cu experienţă în domeniul reglementărilor guvernului SUA, Claire Hope Cummings afirmă că actualul cadru legislativ este complet incapabil să evalueze şi să controleze tehnologia gene drive.

Ca problema să fie şi mai dificilă, media nu a reuşit să educe opinia publică în privinţa riscurilor asociate tehnologiilor genetice.
Puţini înţeleg că ingineria genetică a fost creată şi promovată cu scopul de a servi drept unealtă pentru controlul biologic şi social, spune Lily Kay, istoric al ştiinţei la MIT (Massachusetts Institute for Technology). Miza era să îndeplinească o „intervenţie socială pe baze ştiinţifice”.

Instrumentele puternice precum modificarea genetică şi tehnologia gene drive pot inflama imaginaţia oricui, de la militari (pentru arme biologice) la promotori ce sunt în aparenţă bine intenţionaţi din domeniul medical (pentru eradicarea anumitor boli grave). Chiar unii ecologişti au aceste tendinţe mesianice. Realitatea este că nu avem infrastructura intelectuală necesară pentru a putea aborda provocările pe care le aduce tehnologia gene drive.

Iar acum se aşteaptă de la noi să ne suspendăm judecata şi să credem în promisiunea tehno-elitelor: că vor folosi responsabil gene drive, în slujba unor aparent pozitive ţeluri ecologiste. Se pare că nu-i nevoie de dezbateri deschise. De ce trebuie să credem orbeşte că, de fapt, totul este sub control?

Folosirea tehnologiei gene drive în domeniul conservării naturii e doar un şiretlic pentru a câştiga acceptarea publică şi o aparenţă de reglementare.
De ce să expui ceva examinării publicului şi posibilelor piedici când poţi să-l strecori pe uşa din spate şi să pretinzi că slujeşte binele? Riscurile sunt prea evidente pentru adepţii gene drive, ca ei să rişte să vorbească despre ele.

„În cei peste 20 de ani de cercetare şi acoperire media pe subiectul tehnologiilor de modificare genetică, credeam că am văzut tot ce ţine de falsele promisiuni şi exagerări generate de acest domeniu. Dar gene drive e ceva diferit de tot ce am întâlnit până acum şi reprezintă un test major de autocontrol. E bine să avem încredere oarbă în ştiinţă sau astfel ne jucăm imprudent cu soarta, mizând pe remediile-minune tehnologice?”, spune Claire Hope Cummings.

Din fericire putem încă alege. Faptul că gene drive poate schimba relaţia dintre omenire şi natură e o provocare şi o oportunitate. Putem face acum ce trebuia să facem demult şi în privinţa tehnologiei nucleare şi a celei transgenice: să acordăm mai multă atenţie pericolelor ingeniozităţii umane şi mai mult respect geniului naturii.”[1]

SURSE

  1. http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=11342
  2. Foto: Internet

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Citiți și...

Omul care ne controlează viețile aspiră la un imperiu real. Mark Zuckerberg, gata să preia America. Manifestul pro globalizare lansat de fondatorul Facebook
Războiul meteorologic: SUA au început să exploreze acest domeniu după Al Doilea Război Mondial şi au finanţat cercetări în acest sens. Începând din 1967, în timpul războiului din Vietnam, proiectul numit "Popeye Project" a avut drept obiectiv prelungirea sezonului musonului, spre a se ajunge la împotmolirea mişcărilor de trupe şi a logisticii vietnameze în jungla mlăştinoasă
Operațiunea High Jump: În 1947, flota High Jump, condusă de amiralul Richard Byrd, s-a apropiat de Antarctica. Din apă au ieşit brusc discuri zburătoare care puteau decola vertical şi se deplasau cu o viteză uimitoare în orice direcţie. Navele emiteau anumite raze distrugătoare, cu care au făcut un adevărat masacru în rândurile americanilor
Cum distrug progresiștii Occidentul prin "Cultura Victimizării"? Minoritățile sunt învățate că nu pot fi trase la răspundere pentru nimic
Implanturile cu microcipuri cauzează tumori maligne cu dezvoltare rapidă
Restricțiile și măsurile sanitare împotriva Covid-19 au fost și sunt total ineficiente. 50 de studii științifice care arată cât de lipsite de logică și eficacitate au fost și sunt măsurile restricive din perioada stărilor de urgență și alertă
Cu cât este mai corupt statul, cu atât mai numeroase sunt legile!
Noua Ordine Mondială: Lumea se teme de necunoscut
CIA a mușamalizat asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy
Globalizarea înseamnă ateism, satanism, anarhism, Big Brother, 666 microcip RFID, dictatură, nici o proprietate și distrugerea familiei
Proteste anti Putin la Moscova și în alte zeci de orașe. Peste 1.000 de manifestanți au fost arestați
Într-un interviu acordat în ajun de Crăciun ziarului New York Times, doctorul american Anthony Fauci a recunoscut că a înșelat în mod deliberat opinia publică în legătură cu Covid-19
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013. Departamentul de Informații România (DIR) deține o arhivă uriașă.

You may also like...