Laserul de la Măgurele a fost asamblat și au început primele teste. Primul fascicul laser va fi obținut în toamna acestui an

Distribuie!

„Cel mai puternic laser din lume, care se construiește lângă București, la Măgurele, a fost asamblat și au început deja primele teste, a declarat pentru News.ro directorul proiectului Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) de la Măgurele, profesorul Nicolae Zamfir, care estimează că la toamnă va fi obținut primul fascicul laser.

„A început etapa a doua a implementării, în care se instalează și se testează diferitele componente ale marilor echipamente și ale experimentelor. S-a trecut în linie dreaptă spre finalizare. Sunt instalate toate componentele, dar testarea se face progresiv”, a afirmat Zamfir, pentru News.ro.


Testele de până acum arată bine și sunt în grafic, potrivit directorului.

„Intenția este să obținem în toamnă primul fascicul laser, sigur, de putere mai mică. Până se va ajunge la parametri maximi, de 10PW, va mai dura”, a menționat Zamfir.


Aceste teste vor dura doi ani. ”Undeva în vara lui 2019 sperăm să fim operaționali în întregime”, a spus Zamfir.

Atunci când va fi operațional, ELI-NP va fi cel mai important centru de cercetare științifică din România.

Laserul va ajuta la descoperirea unor izotopi radioactivi care pot trata cancerul, de exemplu, sau va putea ajuta la identificarea completă a conținutului butoaielor cu deșeuri radioactive, fără a fi desfăcute, un lucru extrem de dificil în prezent.

Investiția este estimată la 300 de milioane de euro și este finanțată din fonduri europene.

Implementarea proiectului a început în ianuarie 2013 și până în prezent lucrările sunt aproape în grafic, cu doar câteva luni de întârziere la construcție, iar bugetul nu a fost depășit, afirmă managerul proiectului.

Laserul de la Măgurele este considerat cel mai puternic din lume, cu cele mai performante echipamente și cel mai strălucitor fascicul Gamma.

140 de persoane lucrează în total la acest proiect, din care 120 sunt cercetători români și străini din întreaga lume, care au venit să lucreze la cel mai mare proiect științific în care este implicată România.

„Continuăm recrutările, de evaluare a angajaților, de angajări. (…) Avem cercetători din Japonia, China, Coreea, India, Vietnam, Polonia, Turcia, Bulgaria, Germania, Franța, Marea Britanie, Spania, Italia, SUA, Canada”, a afirmat Zamfir, în luna martie, pentru News.ro.

Autoritățile spun că proiectul va repune România pe harta globală a cercetării. Investiția este destinată cercetărilor fundamentale.

Laserul va folosi și la testarea materialelor care se folosesc în misiunile spațiale, care sunt trimise în perioade îndelungate de timp.”[1]

SURSE

  1. http://www.activenews.ro/stiri-social/Laserul-de-la-Magurele-a-fost-asamblat-si-au-inceput-primele-teste.-Primul-fascicul-laser-va-fi-obtinut-in-toamna-acestui-an-143588
  2. Foto: activenews.ro

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Citiți și...

Ana Aslan, Tinerețe fără Bătrânețe
Televiziunile din România fac publicitate proiectului neomarxist "Sunt un străin până mă cunoști", cu scopul de a convinge românii să accepte imigranți! Țările din Europa, care au primit imigranți, se confruntă cu nenumărate infracțiuni comise de aceștia!
Fake News: expresia propagandei și ideologiei totalitare a celor care vor cenzura internetului
"Liberalizarea prețurilor" - metoda prin care globaliștii măresc preturile. Economia de piață este foarte profitabilă, dar numai pentru samsari. Mai exact samsarii străini
Ilie Şerbănescu: Preluarea resurselor de petrol și gaze ale României au fost condiționalitate pentru admiterea în UE
Milioane de euro pentru UDMR de la Guvernul României și în 2017. Document
Simțul localizării în subsol a vestigiilor arheologice, indiferent la ce adâncime se află
Elev româno-sirian din Cluj: „Urăsc România”! Mai târziu l-a lovit în faţă, cu un fier, pe un coleg!
Eșecul Referendumului pentru familie: Referendumul pentru familie a fost boicotat de către globaliștii din toate partidele, din mass-media, de activiștii #Rezist, la ordinul globaliștilor din străinatate
Institutul Național de Statistică: Populația României continuă să scadă și să îmbătrânească
Arabii au cumpărat Insula Mare a Brăilei, cel mai fertil pământ al României, cu aproape un miliard de euro! Vânzarea pământului către străini trebuie interzisă!
Henri Coandă (1970): Omul ar putea călători spre stele, cu propria sa energie

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...