Leacurile uimitoare ale bunicii: Tinctura de rozmarin

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Rozmarinul, sub denumirea latina de Rosmarinus Officinalis, a fost descoperit acum sute de ani si face parte din familia Lamiaceae.

De-a lungul evolutiei, oamenii i-au descoperit proprietatile tamaduitoare, pe langa aromele savuroase pe care le ofera mancarurilor si astfel aceasta planta a ajuns sa fie foarte populara datorita efectelor ei tamaduitoare.

Ceaiul de rozmarin, un foarte bun sedativ

Stimuleaza secretia biliara si producerea sucurilor gastrice cu ceai de rozmarin

Din traducerea latineasca, rosmarinul inseamna “Roua Marii”, denumire venita de la faptul ca aceasta planta crestea initial pe malul marii, fiind de origine mediteraneeana, planta gasita mai ales in regiunile Spaniei si a Portugaliei. Insa, in perioada crestina, mai specific la inceput, aceasta a fost numita Trandafirul Mariei in cinstea Fecioarei Maria. Legenda spune ca in timpul fugii lui Iosif, a pruncului Isus si a Fecioarei Maria in Egipt, Sfanta Nascatoare si-a asezat la un popas haina pe un copacel de rozmarin si acesta si-a schimbat culoarea florilor din albe.
O alta legenda spune ca tot in drumul spre Egipt, crengile pe care calcau trosneau sub apasarea pasilor lor, doar crengile de rozmarin nu faceau asta pentru a nu-I pune in pericol pe fugari. Datorita acestei povesti se spune ca aceasta planta nu traieste mai mult de 33 de ani si nu creste mai mult decat statura avuta de Iisus.
De asemenea, aceasta planta este considerate planta iubirii, mai corect “iarba iubirii si a loialitatii” pentru ca aceasta, odata folosita, se pastra flacara iubirii vie pentru totdeauna intre baiat si fata. La nunta mireasa trebuia alaturi de toate fetele sa poarte crangute de rozmarin la mana, prinse cu o panglicuta. Rozmarinul, de asemenea, era folosit la vraji si blesteme, dar si la vindecare, spunadu-se ca daca arzi cateva frunzulite de rozmarin in camera bolnavului, alungi spiritele rele, improspatezi aerul, iar pe bolnav il ajuta sa isi vindece infectiile.
Tinctura de rozmarin. Aceasta tinctura este rezultata din procesul de preparare la rece a frunzelor de rozmarin, obtinandu-se astfel o solutie hidroalcoolica. Aceasta tinctura poate fi utilizata in scop terapeutic, atat ca uz intern, cat si extern, fiind un remediu excelent pentru diferite afectiuni.
Pentru uz extern, tinctura de rozmarin este foarte recomandata in mastile pentru par si piele.
Pentru par s-a dovedit eficacitatea pe langa intarirea si regenerarea firului de par, a combaterii cheliei prin activitarea microcirculatiei la nivelul pielii capului. Aceasta se aplica dupa spalare pe parul umed, oferind un aspect lucios firului de par.
Avand un efect cicatrizant, antiseptic si antimicrobian, acesta activeaza pe piele ca un pansament natural fiind foarte eficace in cazul dermatozelor, plagilor deschise, intepaturilor de insecte si in cazul ranilor purulente.
Aceasta tinctura are proprietati miraculoase, o poveste populara, datata din anul 100 i.Hr. relateaza cum regina Ungarie in varsta de 70 ani care suferea de paralizie si avea dureri acute de reumatism, si-a preparat o tinctura de rozmarin cu care s-a uns cateva saptamani si s-a vindecat. Acest leac i-a aparut in vis, intr-o noaptea cand a visat ca un inger i-a oferit o crenguta de rozmarin ca se se vindece.
Conform povestii, mult timp aceasta tinctura a fost cunoscuta sub numele de “Apa reginei Ungariei”.
Intern, aceasta licoare este foarte buna pentru normalizarea circulatiei periferice si cerebrale, ajutand la functionarea optima a memoriei, crescand puterea de concentrare si reducand surmenajul psihic si intelectual.
Pe partea de digestie aceasta o favorizeaza, stimuleaza producerea si eliminarea de bila si reduce spasmele ce ar putea aparea la nivelul tractului intestinal. De asemenea, este foarte indicat de folosit aceasta tinctura in cazul persoanelor care au problem cu tensiunea, mentinad-o la limitele normale.”[1]

SURSE


  1. https://sanatate.bzi.ro/leacurile-uimitoare-ale-bunicii-tinctura-de-rozmarin-53807
  2. Foto: sanatate.bzi.ro

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...