Liderul suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei, despre Marea Britanie: „Cu neruşinare, britanicii au numit recent Iranul o ameninţare pentru regiune, dar toată lumea ştie că britanicii sunt cei care au fost întotdeauna sursa ameninţărilor, corupţiei şi mizeriei”

Distribuie!

„Liderul suprem iranian, Ayatollah Ali Khamenei, a condamnat sâmbătă Marea Britanie drept o „sursă a răului şi mizeriei” pentru Orientul Mijlociu, după ce premierul britanic Theresa May a numit Iranul o ameninţare regională, scrie Aljazeera.

„Cu neruşinare, britanicii au numit recent… Iranul o ameninţare pentru regiune, dar toată lumea ştie că… britanicii sunt cei care au fost întotdeauna sursa ameninţărilor, corupţiei şi mizeriei”, l-a citat sâmbătă agenţia de ştiri de stat IRNA pe Khamenei, care le-a vorbit participanţilor la o conferinţă de unitate islamică din Teheran.


Khamenei a numit „politicile şi acţiunile britanicilor din ultimele două secole o sursă a răului şi mizeriei pentru popoarele din regiune”, a adăugat IRNA. Theresa May le-a cerut şefilor de stat arabi, la un summit de săptămâna trecută, să lucreze cu Londra „pentru a respinge acţiunile regionale agresive ale Iranului, fie că ele au loc în Liban, Irak, Yemen, Siria sau Golful în sine”.

„Aş vreau să vă asigur că am o viziune limpede în privinţa ameninţării pe care Iranul o reprezintă pentru Golf şi, mai larg, pentru Orientul Mijlociu”, a declarat May la summit-ul din Bahrain din 7 decembrie. Khamenei a acuzat Statele Unite şi Marea Britanie că stârnesc conflicte între principalele ramuri sunnite şi şiite ale Islamului.


„Vechea politică britanică de «divide şi cucereşte» este în mod serios pe ordinea de zi a inamicilor Islamului”, a spus liderul iranian. Mass-media iraniană a transmis sâmbătă că ministerul de externe a convocat un diplomat britanic de top din Teheran pentru a protesta împotriva criticilor britanice la adresa acţiunilor în Siria ale Iranului.

Măsura a fost luată după ce secretarul britanic de externe, Boris Johnson, a declarat, joi, că a convocat ambasadorii Rusiei şi Iranului să transmită „neliniştea sa profundă” asupra evenimentelor din oraşul sirian asediat Alep.

Marea Britanie şi Iran au făcut un schimb de ambasadori în septembrie, la mai mult de un an după ce Marea Britanie a redeschis ambasada sa din Teheran, închisă timp de aproape patru ani după ce a fost luată cu asalt de protestatari.

ayatollah-ali-khamenei

Iran şi cele mai multe state din Golf se află pe părţi opuse în conflictele din Orientul Mijlociu, Iranul fiind un aliat al preşedintelui Bashar al-Assad în războiul din Siria şi aliat al mişcării armate Houthi care luptă împotriva unei coaliţii militare conduse de Arabia Saudită în Yemen.”[1]

SURSE

  1. http://adevarul.ro/international/in-lume/liderul-suprem-iranian-condamna-marea-britanie-theresa-may-numit-iranul-amenintare-regionala-britanicii-fost-intotdeauna-sursa-raului-1_5856098b5ab6550cb88855ac/index.html
  2. Foto: Office of the Iranian Supreme Leader via AP

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...