Lumina lichidă – superfluidul viitorului

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

“Lumina lichida – superfluidul viitorului

În premiera, fizicienii de la Institutul de Nanotehnologie din Italia au reusit sa obtina „lumina lichida” la temperatura camerei. Aceasta stare a luminii este de fapt un superfluid care are zero frecare si vascozitate.


 Conditiile de stare Bose-Einstein sunt interesante pentru fizicieni, deoarece în aceasta stare regulile trec de la fizica „obisnuita” la cea cuantica, iar materia începe sa aiba proprietati de unda. Se formeaza la temperaturi apropiate de zero absolut si exista pentru doar cateva fractiuni de secunda.

 Însa, în acest studiu, cercetatorii au reusit sa ajunga la conditia Bose-Einstein direct la temperatura camerei prin folosirea unui amestec ciudat de lumina si materie. Particulele acestea poarta denumirea de polaritoni si necesita echipamente serioase si inginerie la scara nano.


     „Observarea extraordinara în lucrarea noastra este ca am demonstrat ca superfluiditatea poate aparea, de asemenea, la temperatura camerei, în conditii ambientale, folosind particule usoare numite polaritoni”, declara cercetatorul principal al descoperirii, dr. Daniele Sanvitto.

 Oamenii de stiinta au întins un strat de molecule organice între doua oglinzi ultrareflectorizante si au „suflat” un impuls laser de 35 de femtosecunde (1 femtosecunda reprezinta un cvadrilion de secunda!). Aceasta descoperire este un nou pas spre noi studii în domeniul hidrodinamicii cuantice, dar si spre crearea de noi gadgeturi cu ajutorul polaritonilor produsi la temperatura camerei, cum ar fi materialele superconductive pentru LED-uri, panouri solare si lasere.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU”[1]

SURSE

  1. http://www.revistamagazin.ro/content/view/14041/21/
  2. Foto: Internet

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013. Departamentul de Informații România (DIR) deține o arhivă uriașă.

You may also like...