Mănăstirea Sakya din Tibet

Distribuie!

„Mănăstirea Sakya din Tibet este o atracție turistică spectaculoasă, cunoscută pentru colecția sa de picturi murale tibetane, suluri, cărți budiste sacre și thangkas(picturi). Mănăstirea Sakya este templul principal al sectei Sakyapa a budismului tibetan. Sala principală a acesteia poate găzdui 10.000 de călugări. Peste 40.000 de suluri sacre, inclusiv neprețuitul Burde Gyaimalung, sunt găzduite aici. Unele suluri sunt scrise cu aur.

Istorie


Fondatorul sectei Sakyapa, Khon Konchog Gyalpo, a construit palatul alb pe râul Chun Qu în 1073, pe un deal. Locuitorii au numit templul „Sakya”, care înseamnă sol gri. Tot ce a mai rămas din acest templu sunt ruinele. Construcția mănăstirii a început în 1268, condusă de Benqen Sagya Sangbo. Această mănăstire, comandată de Choygal Phakpa, al cincilea descendent al Sectei Sakyapa, a ordonat ca pereții să fie vopsiți în gri, alb și roșu pentru a onora trei personaje budiste, care sunt venerate ca lamas.

Multe dintre picturi sunt datate din dinastia Yuan, care a durat din 1271 până în 1368. Întâlnirea lui Kublai Khan cu Phapka este cea mai faimoasă thangka (pictură) istorică din mănăstire. Învățăturile mănăstirii Sakya au ajuns la Kublai Khan, conducătorul mongol al Chinei, în secolul al XIII-lea. El a invitat-o ​​pe Sakya Pandita la curtea sa pentru a preda filosofia budistă. Prin învățătura Panditei, budismul Vajrayana a înflorit în China.


Se spune că tigrii și iacii ar fi ajutat la construirea mănăstirii. Patruzeci de stâlpi imensi susțin tavanul. Patru sunt mai mari, se deosebesc de celelalti și descriu diferite povești mistice budiste. Kublai Khan a dedicat unul dintre acești stâlpi poporului tibetan. Ceilalți trei au fost duși la mănăstire de un tigru, de zeul mării și de un iac sălbatic. La etajul al doilea al mănăstirii se află 63 de picturi murale bine conservate.

Mănăstirea este plină de artefacte valoroase, inclusiv piese de porțelan, broderii și reprezentări ale lui Buddha. Un sicriu din lemn negru pastreaza clarionul alb oferit de tibetani lui Kublai Khan. De asemenea, este expusă o scoică antică folosită de călugări pentru a-și chema adepții la învățăturile mănăstirii. Restaurare Părți majore ale mănăstirii care au fost distruse de Revoluția Culturală a Chinei au fost restaurate. Așa cum au făcut-o de mai bine de o mie de ani, practicanții budismului Vajrayana sunt din nou la mănăstire, practicându-și religia și primind pelerini și turiști.

Locație

Mănăstirea este situată în Sakya, la aproximativ 100 de mile de granița Nepalului, în prefectura tibetană Shigatse. Această mănăstire este cunoscută și sub numele de Pel Sakya sau Pământul Alb. Această locație a fost considerată un loc propice pentru construirea unei mănăstiri. Un venerat maestru indian numit Atisha a prezis că întrupările Avalokiteshvara, Manjushri, Mahakala și Vajrapani se vor naște aici și vor face fapte mari în beneficiul întregii omeniri prin Dharma (legea sau starea universului „așa cum este”).

De-a lungul secolelor, această mănăstire a fost extinsă și acum include sute de altare, temple și locuințe pentru călugări. Conține biblioteci pline de scripturi sacre scrise în chineză, tibetană și sanscrită care sunt literalmente stivuite de la podea până in tavan. Din secolul al XIV-lea, mănăstirea Sakya a fost un punct important pentru oferirea de burse și învățături. Zece discipline științifice din India au fost introduse în Tibet prin intermediul mănăstirii.

Raftul care găzduiește 10.000 de scripturi

Sakya Kloster găzduiește aproximativ 40.000 de volume de scripturi sacre budiste. În interiorul acestei mănăstiri se află un raft imens din lemn care conține aproximativ 10.000 de scripturi. Raftul are o lungime de 187 de picioare (57 de metri), o înălțime de 36 de picioare (11 metri) și o lățime de trei picioare (un metru). Aici sunt pastrate 10.000 de scripturi. Burde Gyaimalung este o evidență a religiei, filosofiei, istoriei, agriculturii și literaturii tibetane. Această scriptură sacră are 1,8 metri (6 picioare) lungime, 1,3 metri (4 picioare) lățime și 67 centimetri (2 picioare) grosime. Aceasta este cea mai mare scriptură din lume.

Mănăstirea găzduiește, de asemenea, scripturi sacre budiste scrise pe frunze de Patra. Există 21 de volume, fiecare format din 100 până la 200 de pagini și înfrumusețate cu desene complicate în patru culori. Când vine vorba de genul sutrei, acestea sunt cele mai valoroase din lume. În 2003, călugării au descoperit o comoară de 84.000 de suluri sigilate cu grijă într-un zid. Savanții speculează că aceste lucrări nu au fost văzute de sute de ani. Academia tibetană de științe sociale evaluează în prezent aceste lucrări.

Thangkas

Mănăstirea este plină de 3.000 de thangkas sacre. O thangka este o pictură tibetană din mătase înfrumusețată cu broderii. Aceste thangkas infatiseaza zeități budiste tibetane, mandale, scene naturale sau istorice. Thangkas sunt realizate prin pictare sau folosind broderii pentru a crea o imagine. Apoi, o imagine sau o țesătură este așezată peste imagine. În cele din urmă, întreaga thangka este protejată cu o acoperire de mătase. Acest proces ii permite picturii să-si pastreze culorile vibrante timp de secole. Thangkas sunt folosite ca instrumente pentru a preda budismul tibetan. Subiecte populare pentru thangkas sunt: viața lui Buddha, zeitățile budiste, lamas și bodhisattva, care sunt ființe ale iluminării.

 

Lakhang Chenmo este sala principală de cântare a mănăstirii. Turiști din întreaga lume vin aici pentru a auzi cântecul călugărilor tibetani care își repetă sutrele. Această sală principală de cântare se întinde pe 5.800 de metri pătrați sau aproximativ 1,4 acri. Poate găzdui 10.000 de călugări. Mănăstirea a construit aici trei Buddha. Ei sunt Sakyamuni, Dipankarara și Maitreya, despre care budiștii tibetani cred că vor conduce omenirea la iluminare.”

Sursa: Gabriela Alexandru – https://www.monden.ro/manastirea-sakya-din-tibet-templul-care-gazduieste-peste-40-000-de-suluri-sacre.html

Foto: Internet

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...