Mânăstirea Tismana, o mânăstire cât toată averea României

Distribuie!

„Așezată pe malul râului cu același nume, înconjurată de munți și înnecată într-o oază de verdeață, se află una dintre cele mai luminoase vetre de cultură românească.

De departe, dă impresia unei fortărețe așezate pe un vârf de stâncă, la poalele muntelui Stârmina. Înainte de a ajunge la Tismana treci printr-o porțiune muntoasă, plină de brazi, ca o pregătire a sufletului pentru întâlnirea cu mânăstirea. Ajuns aici, ai de urcat circa 50 de metri pe un drum pietruit, pentru a pătrunde pe porțile acesteia. Mânăstire de maici, Tismana este păstorită de ani buni de o stareță aprigă care mai înfruntă turiștii când vor să treacă pragul îmbrăcați necuvenit. Amprenta sa se ghicește peste tot în locul pe care îl păstorește: fiecare lucru este la locul său, atmosfera este una de liniște și pioșenie.

Construită după zeci de ani de căutări

Tismana stă de veghe la gura Peșterii Sfântului Nicodim, sub zidurile căreia țâșnește apa ce formează o cascadă care se întinde pe aproape 40 de metri până în râul Tismana. Legenda spune că mânăstirea nu a fost construită din nevoie sau în urma unui sfat al bătrânilor, ci a fost zidită după zeci de ani de căutări ale Sfântului Nicodim. După ce a lăsat Athosul, a plecat din Sfântul Munte la îndemnul Maicii Domnului care i s-a arătat și i-a cerut să îi zidească o mânăstire „lângă cascadă”. Nicodim a construit- o în secolul XIV, aceasta fiind refăcută de domnitorii care au venit pe tronul Țării Românești.

În prezent, „averea” mânăstirii sunt relicvele sfinte: degetul arătător al Sfântului Nicodim și crucea de plumb pe care o purta la gât. În muzeul Tismanei se găsesc câteva picturi murale mânăstirești și icoane pictate pe lemn. Puțină lume știe că, în al doilea Război Mondial aceasta a găzduit toată averea statul: Tezaurul Băncii Naționale a României.

Adăpost pentru aurul României

Acesta a fost ascuns în peștera Mânăstirii Tismana spre sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial. În luna iulie a anului 1944, guvernatorul BNR de atunci a luat măsuri pentru a transporta și depozita aurul BNR la mânăstire, țara fiind împânzită atât de soldați germani, cât și de soldați ai Uniunii Soviectice. Tezaurul a fost ascuns întâi în pivnițele acesteia, urmând să fie amenajat un spațiu în peștera ce aparține de lăcașul sfânt, din cauza evenimentelor de după 23 august 1944 când sovieticii supravegheau aspru întreaga țară. Cunoscută sub numele de Operațiunea „Neptun” sau „Tismana”, misiunea s-a desfășurat cu succes între 14-16 septembrie 1944. Dacă invadatorii ar fi ajuns la aur, străjerii tezaurului erau pregătiți să dinamizete intrarea în peșteră, chiar dacă astfel riscau să pună la pământ și mânăstirea.

Sute de kilograme de aur

În grota mânăstirii au fost depozitate 4.035 de casete în greutate brută în care se găseau peste 189 de kilograme de aur în monezi, lingouri de tip standard și lingouri de tip internațional. Alături de depozitul BNR, circa 51 de casete de aur polonez care cântăreau 3,1 tone au fost ascunse în peșteră, fiind lăsate în România la păstrare, cu puțin timp înainte de invadarea Poloniei. Ulterior, tezaurul avea să ia calea Rusiei, de unde nu s-a mai întors.

Cum ajungi la Tismana

Distanța între București și Tismana este de 320 de km, în cazul în care veți merge pe Autostrada A1 de la București la Pitești. Ulterior, de la Pitești, pe Dealu Negru, până la Râmnicul Vâlcea pe DN67 continuând spre Târgu Jiu. Apoi puteți merge pe DN67D, până la Tismana. Timpul estimativ al călătoriei este de aproximativ patru ore.

Unde te cazezi

Mânăstirea Tismana oferă pelerinilor dar și doritorilor posibilitatea de a se caza în vechiul hotel Tismana care funcționează acum ca Arhondaric al lăcașului sfânt și este situat la o distanță de 300 de metri față de Mânăstire. Peste 120 de locuri de cazare în 52 de camere și patru apartamente sunt disponibile pentru odihnă, iar salonul restaurant a devenit sală de mese, meniul respectând zilele de post și sărbătorile religioase.

● Pe lângă Mânăstire, pensiunile din regiune sunt gata să primească oaspeți cu prețuri între 60 și 100 de lei camera pe noapte, iar pentru a închiria o vilă, prețul poate ajunge chiar și până la 450 de lei pe noapte.”[1][2]

SURSE


  1. https://evz.ro/tismana-o-manastire-cat-toata-averea-romaniei.html
  2. https://evz.ro/tismana-o-manastire-cat-toata-averea-romaniei.html?v=347635&page=2
  3. Foto: Internet

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...