Materia este conştientă

Distribuie!

„Matematician, fizician, expert în computere. A studiat şi a practicat psihologia experimentală, meditaţia şi filosofiile orientale. A scris cărţi despre misterele conştiinţei şi ale universului.

Peter Russell nu are nimic din rigiditatea savantului tradiţional. Abordările sale emană căldură şi emoţie. El prezintă punctul de vedere al cercetătorului care L-a descoperit pe Dumnezeu.


În documentarul De la ştiinţă la Dumnezeu, Peter Russell îşi explică viziunea.

De ce suntem conştienţi? Fiecare din noi are o lume interioară pe care o experimentează. Este o realitate incontestabilă, chiar dacă ştiinţa n-a reuşit încă s-o demonstreze. E mai uşor să explici apariţia vieţii pe pământ decât cea a unui gând lucid.


Iată unul dintre marile mistere ale conştiinţei: de ce avem capacitatea de a experimenta interior?

Peter Russell compară conştiinţa cu lumina din timpul proiecţiei unui film, care ia forma şi culorile acestuia. Ceea ce vedem este, de fapt, lumina modelată.

Pentru că suntem atât de prinşi de acţiunea de pe ecran, de trăirea sentimentelor dureroase sau fericite, euforice sau triste pe care le trezeşte în noi povestea, uităm că aparenţa este doar o formă pe care o ia lumina.

La fel se petrece şi cu mintea. Tot ceea ce gândim sunt imagini ce ne apar în conştiinţă.

Şi totuşi de ce atunci când privim un copac pare că privim direct copacul?
„Ştiinţa ne spune că lumina intră, de fapt, în ochi, unde este absorbită de retină şi provoacă impulsuri electrice, transmise creierului prin intermediul nervilor. Creierul analizează apoi datele şi creează propria imagine asupra lumii. Şi atunci avem o anumită percepţie, de exemplu vedem un copac.
Ceea ce vedem nu este copacul, ci imaginea copacului care apare în mintea noastră. Aşa că tot ceea ce experimentăm, fiecare sunet, culoare, gust, miros, memorie, gând sunt imagini care apar în mintea noastră. Toate sunt forme pe care le ia conştiinţa, forme create de lumină”, explică Peter Russell.

Aşa ajungem la o altă întrebare: ce este conştiinţa aceasta care ia diverse forme? De unde provine?

Materia este conştientă

Mulţi oameni de ştiinţă au emis ipoteza că însăşi conştiinţa este cumva creată de creier, are legătură cu procesele creierului ca un întreg, ori cu efectele cuantice la nivelul celulelor nervoase.

Conform teoriei lui Russell, conştiinţa nu este însă creată de creier. A existat dintotdeauna. Nu apare brusc, din senin, imediat ce are loc un proces la nivelul sistemului nervos. Altfel cum se explică că un fenomen pur material ne afectează generând o experienţă la nivelul minţii?

Doar pentru că cercetătorii n-au găsit încă dovezi concludente pentru a dovedi că materia este conştientă nu înseamnă că nu este. Puterea de a experimenta este prezentă într-o anumită măsură în orice. Dar conştiinţa nu depinde de sistemul nervos, este mai mult decât atât.

„Chiar şi o simplă bacterie are o formă de conştiinţă. Asta nu înseamnă că trăieşte aceleaşi experienţe ca noi, oamenii, nimic de genul unui gând sau sentiment, ci mai degrabă un vag sentiment de supravieţuire. Dacă ar fi să o exprimăm în numere, probabil ar fi un micron faţă de conştiinţa umană, dar în niciun caz conştiinţa nu îi lipseşte.

Pe măsură ce viaţa devine mai complexă, experienţa ei în această lume devine mai complexă. Odată cu dezvoltarea sistemului senzorial, apare şi capacitatea de a primi mai multe informaţii din exterior. Abia mai târziu se dezvoltă sistemul nervos care permite procesarea tuturor acelor informaţii şi obţinerea unei mai bune viziuni asupra celor din jur. Iar imaginea care apare în conştiinţă devine mai bogată, mai detaliată.”[1]

SURSE

  1. http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=21705
  2. Foto: Internet

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...