Minunile Munţilor Apuseni – misterele celei mai adânci peşteri din România: „Să cobori în peşteră e ca şi cum ai cuceri un vârf din Himalaya“

Distribuie!by “Aflată în muntele Vărăşoaia, din Platoul Padiş, peştera V5 este cea mai adâncă din România. Puţini sunt cei care au ajuns să-i admire minunăţiile şi asta pentru că traseul nu este unul deloc uşor, ea fiind deschisă doar pentru speologi. Cu o adâncime de 653 de metri, Sistemul Vărăşoaia […]
Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

“Aflată în muntele Vărăşoaia, din Platoul Padiş, peştera V5 este cea mai adâncă din România. Puţini sunt cei care au ajuns să-i admire minunăţiile şi asta pentru că traseul nu este unul deloc uşor, ea fiind deschisă doar pentru speologi.

Cu o adâncime de 653 de metri, Sistemul Vărăşoaia reprezintă un record naţional de adâncime pentru speologia românească. Avenul se află în perimetrul Parcului Natural Munţii Apuseni.


Avenul V5 fost descoperit în august 1986, ocazie cu care s-a degajat intrarea şi după o nouă decolmatare efectuată la -5 metri, s-a atins o strâmtoare severă situată la -13 metri.

În septembrie 1987, mai muţi speologi trec prin derocare de acest obstacol şi avansează până la -31 de metri. În perioada iulie 1988 – ianuarie 1989, alt grup de speologi forţează 2 strâmtori, ultima dintre ele necesitând o muncă de peste 40 de ore pentru a putea fi depăşită. Sunt interceptate Complexul Sălilor Mari, Galeria Meandrului şi Reţeaua Paralelă. În august 1988 a avut loc prima acţiune de cartare.


Speologul Constantin Gabor a fost unul dintre norocoşii care au intrat în peştera V5, în urma unei expediţii de 10 zile.

„Prima parte e strâmtă rău, dacă nu aş fi ştiut că pe acolo trebuie să mergem, nu m-aş fi băgat niciodată. Meandre înguste şi cu cotituri, abia încapi. După vreo şase ore o ţeavă de ţăraş iese fix în tavanul unei săli uriaşe. Ce tare trebuie să fi fost la explorare când au descoperit sala! Este ridicol de fain ca după atâtea ore de târâş  să ieşi într-un spaţiu atât de mare unde încap lejer câteva blocuri cu patru etaje şi un cartier de vile. De acolo faci un rapel jos în sală şi faci primul bivuac”, povesteşte speologul Constantin Gabor.

Au urmat câteva ore de mers prin apă, care poate ajunge chiar şi până la brâu. „În Sala Francezilor am făcut câteva rapeluri ce însumează aproximativ 100 de metri până jos, într-un canion cu albia lutoasă dar uscată. De acolo am coborât printre peşteri pâna la punctual maxim de minus al peşteri, iar printre bolovani am ajuns la Cascada Fabuloasa de 70 de metri. Toată galeria Titanilor este echivalentul unui canion înalt cam ca Prăpăstiile Zărneştilor – spaţiile sunt immense”, afirmă speologul.

În Galeria Arhanghelilior se află buchete de aragonite şi cristalictite de 50 de centimetri. Crescute din tavanul oblic, a unei sali, sunt nişte îmbârligături antigravitaţionale care arată ca nişte corali.

Tot în continuarea galeriei Arhanghelilor am găsit un lac suspendat de unde porneşte un mic activ cu albie argiloasă. Probabil sub suprafaţa lacului se află izvoarele care îl alimentează. Sala e misto si are un aspect de “super vechi”, îşi aminteşte Constantin Gabor.

Explorarea este tot mai dificilă din cauza accesului greu şi a dimensiunilor uriaşe.

„Toată treaba seamănă un pic cu cucerirea unui vârf din Himalaya: e nevoie să stabileşti tabere avanaste cu mâncare si echipament de bivuac ca sa poti “cuceri” varful. Faza e ca aici nu ştii care-i vârful. Galeriile promiţătoare se pot termina în fund de sac şi atunci trebuie să te întorci să explorezi altă galerie”, susţine speologul.”[1]

SURSE

  1. https://adevarul.ro/locale/oradea/minunile-muntilor-apuseni-misterele-celei-mai-adanci-pesteri-romania-sa-cobori-pestera-e-a-i-cuceri-varf-himalaya-1_5550bd33cfbe376e3514773a/index.html
  2. Foto: Radu Pop

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Citiți și...

Bancherul care a îngenuncheat România în perioada interbelică. Cum a produs Aristide Blank mega-escrocheria financiară
Secretele monedelor Koson din aur descoperite în Sarmizegetusa Regia
Olt: Urme de locuințe și fragmente ceramice de peste 6.000 de ani, descoperite pe un șantier din Slatina
Comisia Europeană anunț oficial: Fermierii afectați de pesta porcină nu primesc despăgubiri de la UE! Minciuna "pestei porcine africane": Distrugerea capitalului autohton și aducerea la sapă de lemn a țăranului român!
Nimeni nu e în siguranță. Profilul Facebook îți poate fi închis chiar acum. Facebook trage "cortina de fier" cu mâna tefeliștilor
Frans Timmermans, un globalist arogant, care se crede stăpânul României
Roșia Montană ”obiectiv” de spionaj pentru CIA. Secretele zăcămintelor subterane din Alba, în arhiva Agenției
Afacerea Microsoft, România jefuită cu participarea tandemului Băsescu-Boc și a ambasadelor SUA, Germaniei și Austriei
Uniunea Europeană susține Statul Paralel din România! Uniunea Europeană este împotriva legii răspunderii magistraților! SUA și UE au creat Statul Paralel din România!
Liviu Dragnea: "Am decis organizarea referendumului pentru modificarea Constituției pe tema familiei în această toamnă"
Turcia îl acuză pe Gulen că se află în spatele protestelor din România împotriva Marii Moschei! Naționaliștii români nu acceptă construirea unei Mega Moschei în România! Naționaliștii români nu au nici un fel de legătură cu Fethullah Gulen!
Institutul Elie Wiesel dorește să instaureze cenzura în România sub pretextul "combaterii discursului instigator la ură". Dacă ar putea, Institutul Elie Wiesel ne-ar trimite la închisoare pe toți cei care suntem naționaliști!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Despre Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică, care deține o arhivă uriașă de informații. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013. Departamentul de Informații România (DIR): Conspirații, Mistere, Paranormal, Extratereștri, Istoria Omenirii, Energie Liberă, Spiritualitate și Știință. Contact: office@dir.org.ro