Mistere din România – Sfântul Necunoscut de la Mănăstirea Neamț

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Mănăstirea Neamț este o cetate a spiritualității ortodoxe românești. Este o mărturie la care au răspuns peste veacuri preoți și monahi. Trei monahi de la Mănăstirea Neamț au fost canonizați

În 24 mai 1986, o porțiune din trotuarul care făcea legătura între clopotnița și biserica mare de la Mănăstirea Neamț s-a bombat inexplicabil. Ridicătura avea o înălțime de 50 centimetri. Au fost realizate săpături la o adâncime de jumătate de metru, pentru că s-a presupus că există o infiltrare de apă. Nu s-a găsit nimic în acest sens și s-a hotărât ca, a doua zi, săpăturile să fie continuate.


A doua zi, săpăturile au fost continuate și au descoperit picioarele unui schelet uman. S-a săpat cu grijă și au fost recuperate toate osemintele. Acestea au fost puse într-o lădiță, iar în semn de cinstire, în groapă au fost aprinse lumânări.

Descoperirea a ajuns la urechile lui Teoctist care la acea vreme era Mitropolitul Moldovei. Acesta a decis să fie mai bine controlată groapa. Pentru că autoritățile au aflat de această întâmplare, osemintele au fost ascunse într-un loc secret, din interiorul bisericii. Oficialii de la județ care s-au prezentat la fața locului au ordonat ca cercetările să fie întrerupte și groapa acoperită.


Se presupune că mormântul a făcut parte dintr-un vechi cimitir, aflat lângă o biserică veche, construită în anul 1497 de Ștefan cel Mare. În jurul bisericii se formase o comunitate de călugări nemțeni.

Nici după atâția ani de la descoperire, nu s-a atribuit o identitate osemintelor. A fost numit Sfântul Necunoscut. Un important teolog român a emis ipoteza că osemintele aparțin starețului Paisie, mort în anul 1794. El a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Rusă și Română și își are mormântul în biserica mare. De teamă să nu-i fie profanat mormântul, osemintele sale ar fi fost îngropate sub alee.

Sfântul părinte Paisie Aghioritul spunea, mulți sfinți ajută și fără să-i cunoaștem. Aceștia sunt cei mai mari sfinți. Nu au nicio slavă de la oameni, ci numai de la Dumnezeu.

Din marea lor smerenie, l-au rugat pe Dumnezeu cu stăruință să rămână necunoscuți, ca să nu fie cinstiți de oameni, dar să-i ajute în continuare în același chip, adică în ascuns.

 

Față de acești sfinți necunoscuți trebuie să avem mare evlavie și să le datorăm multă recunoștință pentru că ne ajută în tăcere cu mijlocirile și cu pilda lor tăcută, cu discreția lor.”[1]

SURSE

  1. https://www.efemeride.ro/mistere-din-romania-sfantul-necunoscut-de-la-manastirea-neamt
  2. Foto: efemeride.ro

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Citiți și...

Raport al BNR: Marile bănci străine țin România în subdezvoltare, inclusiv prin spolierea deponenților. BNR nu explică și de ce a girat un asemenea cartel neocolonialist
Cetatea regelui geto-dac Dromihete a fost distrusă cu buldozerele
Cum a luat Mihai Viteazul domnia. Începutul cruciadei anti-otomane
Rolul chakrelor în evoluţia spirituală
"Mister" elucidat: De ce întrebarea de la referendum nu conţine nicio referire la familie
Băncile străine îi jupoaie pe români dublu față de cum o fac cu cetățenii din celelalte state europene
Cenzura #rezistenților: Trei parlamentari USR au anunțat un proiect de lege prin care se modifică Legea Audiovizualului, în sensul în care părinții care se opun vaccinării obligatorii vor fi interziși în mass-media
Impozitul pe cifra de afaceri e apărat de un antreprenor român: America e pe locul 10 în topul investițiilor străine. Cu acest procent rușinos de mic chiar vrei să impui statului român politica de impozite și taxe?
Comisia Europeană anunț oficial: Fermierii afectați de pesta porcină nu primesc despăgubiri de la UE! Minciuna "pestei porcine africane": Distrugerea capitalului autohton și aducerea la sapă de lemn a țăranului român!
Trei lucruri mai puţin cunoscute despre Biserica Neagră din Braşov. O statuie misterioasă, clopot de peste şase tone şi o orgă unică în Europa
Descoperire formidabilă în România, în comuna Ripiceni din județul Botoșani - un templu vechi de 7.000 de ani
Istoria adevărată a României
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...