Misterele Botosaniului: de la catacombele subterane pana la mormintele uriasilor atlanti ! „La Uriesi” locul unde se afla ingropat un urias !

Distribuie!

Istoria secreta a uriasilor atlanti de pe teritoriul Romaniei, este una cat se poate de complexa. Vasile Rudan, unul dintre cel mai buni experti in domeniul radiesteziei, pe care ii are Romania, a participat la deshumarea mai multor schelete de uriasi, in Muntii Buzaului. Nu exista zona din apropierea Carpatilor, de pe teritoriul Romaniei, despre care sa nu se vorbeasca de uriasi.

627x0 646x404 batran catacombe cercetatori adevarati istoric movila 2 movila 3 movila 4 movila satenii din Corjauti

In cazul judetului Botosani, acesta are o legatura speciala cu celebra cultura straveche de la Cucuteni, considerata, pe buna dreptate, drept „cea mai veche asezare umana din lume”. Mai multe aflam de pe site-ul Adevarul:


„În judeţul Botoşani, un teritoriu pe care oamenii au locuit de peste 40.000 de ani, sunt numeroase legende dar şi locuri misterioase, care şi astăzi cu greu pot fi descifrate chiar de specialişti. Printre cele mai renumite legende şi locuri misterioase ale Botoşaniului se numără catacombele vechiului târg, iazurile fără fund şi mormintele urieşilor. Pe teritoriul judeţului Botoşani, oamenii, inclusiv rasele dispărute, precum omul de neanderthal au locuit areale întinse încă de acum peste 40.000 de ani î.e.n.

În unei locuiri milenare, cultura populară botoşăneană s-a umplut de legende, unele din timpuri imemoriale, iar multe zone ale judeţului păstrează încă locuri misterioase, despre care până şi oamenilor de ştiinţă le este greu să se pronunţe.

Misterioasa cultură Cucuteni !

Un mare mister este însăşi moştenirea lăsată de acum 6000 de ani de oamenii culturii Cucuteni, ale cărei mari aşezări, aproape proto-urbane se întind pe tot teritoriul judeţului, lăsând îngropate în pământ un inventar bogat, de la obiecte casnice până la cele de cult.

Cu toate acestea oamenii culturii Cucuteni păstrează un mare mister. Pân în prezent nu au fost descoperite morminte ale acestei culturii, existând numeroase semne de întrebare cu privire la riturile lor funerare. Pe scurt, nu se ştie exact ce făceau cu morţii. Dealtfel în fară de câteva fragmente osoase, depuse ritualic, nu există nicio urmă de ritual funerare sau măcar resturi osteologice umane compacte. Totodată statuetele sub forma unor zeităţi frumos decorate, care dealtfel au făcut înconjurul lumii, rămân un mister, care a dus la polemici şi enunţarea de numeroase supoziţii.

Mormintele urieşilor !

Un alt mister rămas din timpuri imemoriale este multitudinea de movile uriaşe care se întind pe toată suprafaţa judeţului Botoşani. Oamenii au păstrat de la moşi şi strămoşi o legendă privind movilele. Bătrânii satelor le spun mormintele urieşilor. ”Din legendele culese din zona Ibăneşti sau Corjăuţi dar şi din alte zone ale judeţului unde se află aceste movile, reiese că ar fi fost morminte de uriaşi. Bătrânii în general, cei care mai păstrează aceste poveşti spun că aici ar fi trăit uriaşi, care cu timpul au dispărut. Movilele reprezintă mormintele lor.

Sătenii din Corjăuţi sunt convinşi că sub pământ se află îngropat un uriaş !

La Ibăneşti şi Dragalina este o legendă interesantă privind uriaşii”, spune Margareta Mihalache, etnograf din Botoşani. Mai precis legenda de la Ibăneşti spune, că iazul Dragalina, ar fi urma unui uriaş, dar şi movila unde ar fi fost îngropat. Totodată la Corjăuţi , bătrânii povestesc că în movila aflată la marginea satului s-ar afla un copil de uriaş, ucis în luptele cu oamenii. Istoricii locali spun însă că aceste movile sunt defapt tumuli, morminte ale populaţiilor migratoare, fie din epoca bronzului, fie turcici fie de origine mongolă. Cu toate acestea până în prezent niciunul dintre aceşti tumuli nu a fost explorat pentru a fi formulată un punct de vedere clar.

Catacombele vechiului târg !

Din multitudinea de mistere şi legende ale Botoşaniului, cel care dă fiori botoşănenilor se află chiar în centrul municipiului Botoşani. Este vorba despre vechile catacombe ale târgului medieval. Îngropate adânc pe ssub blocuri şu cu doar câteva căi de intrare lăsate în paragină, întunecatele catacombe stârnesc frica în sufletul botoşănenilor.

Una dintre intrările în vechile catacombe ale Botoşaniului !

”Se povesteşte că aceste catacombe ce traversează tot oraşul, au rămas din perioada Evului Mediu şi făceau legătura din Centrul Vechi şi mănăstirea Popăuţi, singurul loc fortificat din zonă. Oamenii s-ar fi retras în timpul invaziilor tătarilor în aceste catacombe. Aici au fost şi numeroase beciuri pe mai multe niveluri, unde erau ţinute proviziile.

Multe dintre acestea au fost descoperite în momentul construirii blocurilor din perioada comunistă”, spune fostul viceprimar al Botoşaniului, Romulus Eram. Totodată autorităţile nu recomandă nimănui să se aventureze în subteranele de sub Botoşani, din cauza aerului închis şi a pericolului de prăbuşire. Nici măcar astăzi nu se ştie cu exactitate schema reţelei de catacaombe, vechile hărţii, arzând în marele incendiu de la sfârşitul secolului al XIX lea.”[1]

Misterioasele morminte de la Corjăuţi şi Ibăneşti !

„Pe teritoriul judeţului Botoşani, în mijlocul câmpurilor arate sau al dumbăvilor, se arată din loc în loc sute de movile. Localnicii spun cu teamă în glas că sunt mormintele urieşilor care au trăit acolo cu milenii în urmă. În localitatea Corjăuţi din Botoşani, sătenii au un loc pe care îl numesc ”La Urieşi”. Este, de fapt, o movilă înaltă de patru metri în mijlocul câmpurilor arate şi seamănă cu un mormânt uriaş.

Cel mai bătrân om din Corjăuţi, nea Petrea Buhaschi, în vârstă de 92 de ani, ştie povestea movilei. Pentru el, dar şi pentru oamenii din sat, ridicătura de pământ, ciudat amplasată în mijlocul câmpului, este dovada clară că în judeţul Botoşani au trăit, acum multe mii de ani, ”urieşii”. De fapt, movila ar fi chiar mormântul unuia dintre ei. ”Urieşii ăştia au trăit acum 6.000 de ani, aici, la Corjăuţi.

Dar şi peste tot la Botoşani. Erau mari tare, spunea bunicul meu, care a aflat de la bunicul lui şi tot aşa. Avea 20 de metri şi un cap mare. Erau prădalnici şi luau vacile la oameni şi tot ce aveau. Erau răi. Aici, la noi, este mormântul mai multor urieşi. Dar ăsta din câmp este al unui pui de urieş. A murit în luptele cu oamenii, că s-a săturat lumea de ei”, spune nea Petrea.

Vaiete şi flăcări ciudate !

Un alt bătrân de la Corjăuţi, Nicolae Cuciureanu (82 de ani), cel care are casa chiar la baza movilei, este convins că acolo este îngropat un copil de urieş. Spune că încă mai aude noaptea vaietele urieşoaicei. ”În movila asta, o urieşoaică, mare de 17 metri, a venit din pădure, cu un copil al ei, cică de şapte ani, îmi spunea mama când eram mic, şi l-a pus aici. L-au omorât oamenii că le fura oile. A venit şi a adus o poală cu năsip de pe malul râului şi l-a acoperit. Oamenii s-au bătut rău cu urieşii aici. Le-au găsit punctul slab la namile. Undeva în frunte. Noaptea, de când eram mic, se mai aude câteodată un vaiet şi flăcări ciudate sar de pe mormânt. Înainte, pământurile astea erau locuite de urieşi”, spune nea Cuciureanu.

Blestemele care apără movilele !

De mormântul uriaşului de la Corjăuti nu se apropie însă nimeni, nici măcar oamenii de ştiinţă. Sătenii invocă blestemele care protejează mormântul. Bătrânii spun că, odată, comuniştii au încercat să sape mormântul uriaşului. ”Au venit de la CAP cu buldozerul şi au încercat să îl sape. Au luat o cupă şi ca prin minune s-au oprit utilajele. Nu au avut ce le face. Au plecat cu ele şi nu s-au mai apropiat. Se spune că urieşii au comori în păduri, aici, dar la fel, sunt ferecate în blestem”, spune nea Petrea.

Pentru oamenii din sat, mormântul urieşului este sacru şi le inspiră teamă. Îşi fac cruce când trec prin dreptul lui. ”Cine nu crede, eu îi arăt. Atunci când au săpat, comuniştii au scos nisip şi lut din movilă. Păi unde, Doamne Fereşte, să fie lut şi nisip aici, că pe ogoare este numai pământ negru? Movila este adusă aici şi cred că aici au trăit urieşii”, spune nea Cuciureanu, omul cunoscut în sat ca ”Nea Nicu de la talpa Urieşului”.

Iazul Drăgulea, urmă de uriaş !

Astfel de movile se află peste tot în judeţul Botoşani. În satele îndepărtate, oamenii cred şi acum, în plin secol XXI, în existenţa uriaşilor. Se vorbeşte despre urmele lor la Ştefăneşti, Mitoc, Ripiciceni şi pe tot malul Prutului. ”Aceste legende ale urieşilor există în tot judeţul. Oamenii în vârstă le-au aflat din generaţie în generaţie”, spune etnograful botoşănean Margareta Mihalache. „Sătenii nu se gândesc la altă explicaţie când privesc aceste movile.

Totodată, orice anomalie a mediului înconjurător o privesc tot ca pe o urmă a urieşilor. Chiar şi unele iazuri sau dealuri. Urieşii, în concepţia populară, erau de fapt oameni foarte mari”, adaugă Mihalache. Un astfel de caz este la Ibăneşti. În această localitate se mai organizează şezători, iar legenda urieşilor este transmisă şi generaţiilor actuale. ”Aici, la Ibăneşti, este Măgura. Un loc unde au stat uriaşii din alte vremuri. Erau mari, de peste 25-30 de metri.

Au murit fiindcă nu mai aveau urmaşi şi s-a stins neamul lor. Măgura din Ibăneşti este mormântul unuia dintre ei. Este locul cel mai înalt din judeţul Botoşani, are aproape 600 de metri. Iazul Drăgulea este iară o urmă de urieş. Când a păţit o fiinţă de asta, a rămas o urmă în pământ, s-a umplut cu apă de ploaie şi a ieşit iazul”, povesteşte Mihaela Aiacoboaie, o localnică din Ibăneşti care organizează şezători.

Legende neconfirmate de arheologi !

Mormintele de uriaşi nu au fost însă niciodată explorate. Oamenii se tem de blesteme şi de fenomene paranormale, arheologii în schimb dau vina pe lipsa banilor. Specialiştii spun că trebuie cîteva mii de euro pentru utilaje, profesionişti şi aparatură. ”Pentru a săpa în aceste zone, pe fundamente ştinţifice, e nevoie de sume importante. Arheologii din Botoşani nu dispun, din păcate, de aceşti bani. Ne gândim totuşi să facem un proiect pentru a le explora. Sunt foarte multe movile de acest gen în judeţul Botoşani, dar nu au avut loc lucrări sistematice de cercetare”, spune arheologul Aurel Melniciuc, director al Centrului Tradiţional de Creaţie.

Tumuli, morminte ale triburilor migratoare !

Deşi movilele n-au fost explorate, specialiştii au o teorie. ”Din punct de vedere istoric, nu au legătură cu legendele uriaşilor. Asta cred oamenii, fiindcă sunt impozante. În realitate, prin analogie cu alte descoperiri din Botoşani, dar şi din alte judeţe, putem spune că sunt morminte ale populaţiilor din epoca bronzului sau ale altor triburi migratoare din alte perioade istorice. Sunt tumuli, morminte specifice acestor populaţii. Într-unul dintre acestea, pe o secţiune a fost găsit un schelet de cal”, povesteşte arheologul Aurel Melniciuc.

La Botoşani, mormintele uriaşilor continuă să rămână însă o necunoscută chiar şi pentru oamenii de ştiinţă. Aurel Melniciuc susţine însă că, împreună cu alţi arheologi, va căuta o cale să facă rost de fonduri pentru explorarea acestor movile misterioase. Istoricii cred că aceşti tumuli adăpostesc rămăşiţele pământeşti ale călăreţilor de stepă, fie cimerieni, sciţi, sarmaţi, huni sau chiar mongoli.

Conform registrului arheologic naţional, în judeţul Botoşani sunt peste 600 de tumuli. Niciunul nu a fost însă explorat în totalitate, iar datarea este incertă. Sunt şi oameni de ştiinţă care nu exclud însă varianta uriaşilor. ”Până nu sunt explorate movilele, nu putem şti ce se află acolo. Sunt teorii cu oamenii-gigant. Dar adevărul iese la iveală doar în urma săpăturilor”, concluzionează Melniciuc.”[2]

Iazul lui Vodă şi ştiuca năzdrăvană, mormintele uriaşilor !


„Marea majoritate a legendelor au fost uitate, înghiţite de oraşe şi de lumea modernă. Chiar şi în lumea satelor puţini oameni mai ştiu poveştile locurilor. Şi cei mai mulţi sunt bătrâni trecuţi de 80 de ani. Şi în judeţul Botoşani locurile abundă în legende. Doar câteva legate de voievozi şi de mândria locului :iazurile pline de peşte au mai rămas în cărţi sau aminitrea bătrânilor. Oamenii au locuit ceea ce astăzi poartă numele de judeţul Botoşani, din timpuri imemoriale. Uneori dovezile arheologice duc şi către marile glaciaţiuni.

Cele mai multe legende au rămas însă din perioada Evului Mediu şi sunt legate bineinţeles de personalitatea cea mai marcantă a Moldovei din aceea perioadă, voievodul Ştefan cel Mare. Cum una dintre cele mai mari mândrii ale Botoşaniului sunt iazurile, cel mai mare dintre acestea, iazul de la Dracşani, are si el o legendă pe măsură. „Iazul ăsta, Ştefan cel Mare l-a făcut, adică în timpul lui s-o făcut, eu aşa ştiu. Şi parcă s-au şi omorât oameni pentru iazul ăsta”, îşi aminteşte din poveştile auzite în copilărie moş Deleanu.

De altfel, legenda iazului mai poate fi găsită doar într-o carte din anul 1914, scrisă de folcloristul dorohoian Dumitru Furtună. În lucrarea „Cuvinte Scumpe”, dorohoianul scrie că într-adevăr iazul de la Dracşani era unul domnesc şi că pe acesta se plimba Ştefan cel Mare cu barca. Până însă să stăpânească furia apelor legenda spune că voievodul a trebuit să facă şi sacrificiu uman. Pentru a stăvili furia apelor, spune folcloristul, Ştefan cel Mare „l-a iezit cu lână” şi a sacrificat în vâltoarea apelor un ţigan şi un cocoş.

Generaţiile anterioare de răzeşi din jurul Dracşaniului spuneau că ziua când este frumos ţiganul mai iese şi acuma din iaz şi scapără amnarul iar la apus cântă cocoşul de se aude în toată zona. Tot legenda ne spune că Ştefan Vodă voind să arate că este iaz domnesc şi mai ales drept mulţumire pentru stăvilirea apelor a lăsat în apă un crap şi o ştiucă cu cercel aurit. Cât despre sacrificiu mulţi preoţi din secolul trecut susţineau că de multe ori iazul se mânia şi cerea om, prin zgomote înfricoşătoare.

Mormintele uriaşilor !

Sunt, însă, la Botoşani şi legende mai vechi decât vremurile voievozilor şi coboară către perioada când teritoriul judeţului Botoşani era locuit de triburile dacilor liberi. De atunci bătrânii din Ripiceni spun că ar fi ramas nişte morminte de uriaşi, împrăştiate pe tot malul Prutului. Cu alte cuvinte nişte movile înalte de care nimeni nu se apropie. Multe dintre acestea sunt grupate atât în localitatea Ripiceni cât şi la Mitoc. Ceea ce a mai rămas din bătrâni, dar care se pierde astăzi, sunt poveştile cu giganţii care locuiau odată aceste locuri, îşi făceau bordeie din piatră şi pescuiau peşti uriaşi din Prut.

Legendele spun ca aceştia au murit fără urmaşi, rămânând doar uriaşele lor morminte. Istoricii susţin însă că aceste morminte de uriaş nu sunt în mare parte decat tumului, adica tot morminte, dar in niciun caz de uriaş. „Aceste movile erau morminte ale unor şefi miliari , probabil din epoca bronzului sau a populaţiilor migratoare care au traversat zona, Prutul fiind un punct important de trecere”, a precizat muzeograful botoşănean Gheorghe Median.

Legendele, însă, continua in ceea ce priveste dealurile sau movilele pe care oamenii nu si le pot explica in mod natural. Asa este si dealul din localitatea Sarbi pe care satenii spun ca ar fi mormantul unei fete de sapte ani. Insa fiind vorba de o fata de urias mormantul se intinde pe o portiune uriasa, cam cat de lung este dealul.

Si in aceasta situatie istoricii sustin ca nu este vorba de uriasi ci de valul de aparare ridicat din pamant al unei vechi cetati dacice. Multe dintre legendele locului incep sa se pairda insa odata cu tradiţia orala. Ramane doar ceeau ce au consemnat etnografii in lucrări de specialitate.”[3]

SURSE

1. http://adevarul.ro/locale/botosani/misterele-botosaniului-catacombele-subterane-vechiului-targ-mormintele-uriesilor-1_54d46c27448e03c0fd540f98/index.html

2. http://adevarul.ro/locale/botosani/legendele-uriesilor-botosani-misterioasele-morminte-corjauti-ibanesti-1_535747170d133766a803600a/index.html

3. http://adevarul.ro/locale/botosani/legenda-stiuca-nazdravana-1_51adf0d2c7b855ff5658a63e/index.html

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...