Misterioasa civilizație din Tiahuanaco a trăit acum 14.000 ani

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Una dintre cele mai vechi civilizaţii care au existat pe Terra a trăit şi s-a dezvoltat în regiunea Tiahuanaco din Bolivia. Civilizaţia misterioasă, care se presupune că a trăit acum circa 14.000 de ani, a lăsat în urma sa un întreg complex arheologic, care a fost cercetat de oamenii de ştiinţă cu minuţiozitate.

Cultura misterioasă a respirat aerul înălţimilor muntoase, ducându-şi existenţa la aproximativ 4.000 metri peste nivelul mării, iar bijuteriile arhitecturale realizate de nişte adevăraţi maeştri ridică foarte multe semne de întrebare cu privire la gradul dezvoltării acestui popor misterios.


Poarta Soarelui

Una dintre capodoperele arhitecturale, care a rezistat de-a lungul timpului, este Poarta Soarelui (Sun Gate). Structura este reprezentativă pentru civilizaţia respectivă pentru că înfăţişează un calendar. Calendarul este împărţit în 290 de zile care sunt structurate în 12 perioade a câte 24 de zile la care se mai adaugă 2 zile. Acest controversat calendar a iniţiat două teorii care încearcă explicarea să. Prima susţine că anul pe Pământ era oarecum diferit acum 14.000 ani, iar cealaltă presupune că acest calendar provine de pe o altă planetă, cauza pentru care este atât de diferit de cel actual.

O analiză minuţioasă a civilizaţiei din Tiahuanaco reflectă priceperea în astronomie și fizică pentru că acest popor misterios ştia că Pământul este un glob şi se învârte în jurul propriei axe şi putea să calculeze cu exactitate orice eclipsă de Lună sau de Soare chiar dacă era vizibilă din partea cealaltă a planetei.


Oamenii de ştiinţă au descoperit că misteriosul popor era avansat şi din punct de vedere matematic, divizând un cerc în 264 de grade (spre deosebire de babilonieni care l-au divizat în 360 de grade) fiind capabili să calculeze valoarea exactă a constantei pi (22/7). Pornind de la aceste reguli, ei au resit să construiască un întreg oraş la o înălţime de 4000 metri deasupra nivelului mării.  Faptul că o civilizaţie a apărut într-un loc atât de ostil şi a reuşit să se dezvolte fără precedent este un mare semn de întrebare. Cum a reuşit să ajungă la un asemenea grad de inteligentă? Ce tehnologie foloseau şi de ce a dispărut aceasta civilizaţie din Tiahuanaco? Aceste întrebări rămân fără un răspuns clar, cel puţin pentru moment.

Misterul construcțiilor din piatră

Construcţiile ridicate de civilizaţia din Tiahuanaco sunt similare cu ale noastre, iar tehnică folosită a fost dezvoltată de omul modern pe la jumătatea secolului trecut. Construcţiile erau rezistente la cutremure foarte mari iar îmbinările dintre cuburile de piatră perfecte.

Tiahuanaco se afla în imediata apropiere a Lacului Titicaca. În vremurile în care civilizaţia misterioasă domina zona, Lacul Titicaca era mult mai mare şi scalda orașul propriu-zis. După cum se poate observa în fotografia alăturată, apele reci ale lacului Titicaca s-au mai retras între timp. În imediata apropiere a sitului arheologic se afla o structură impresionantă prăbuşită. Iniţial clădirea a fost construită dintr-un bloc imens de piatră, care cântărea aproximativ 450 de tone, echivalentul a 200 de maşini. Celelalte blocuri de piatră ale construcţiei cântăresc între 100-150 de tone. Aceste pietre provin din imediata apropiere a Lacului Titicaca, iar cercetătorii se întreabă cum au fost transportate aceste blocuri de piatră şi prelucrate. Chiar şi în ziua de astăzi, cu tehnologia existenta, omul modern nu este capabil să transporte un bloc de piatra de 450 de tone şi apoi să construiască o clădire impunătoare.

Cum se hrăneau?

Arheologii estimează că în zona au trăit aproximativ 100.000 de oameni. Acest fapt ridica alte semne de întrebare cu privire la hrană de care aveau nevoie aceşti oameni, ţinând cont că zona este aridă cu temperaturi care scad sub zero grade noaptea. O descoperire impresionantă a fost făcută din avion, mai multe canele de irigaţie, în formă de labirint, explica provenienţa hranei civilizaţiei misterioase.

Astfel se putea asigura apa pentru culturile de cartofi şi de cereale  cultivate în zonă. Planul a fos foarte ingenios, mai multe canale umplute cu apă înconjurau plantele, astfel pe timp de zi apa se încălzea iar atunci când se lăsă frigul, o ceaţă densă se formă, care ajută plantele să nu îngheţe, iar în tot acest timp se asigura şi irigarea lor.

Civilizaţia misterioasă din Tiahuanaco a devenit o adevărată provocare pentru oamenii de ştiinţă. Se preconizează că misteriosul popor a trăit acum 14.000 de ani, dar au mai fost descoperite anumite structuri şi construcţii pe fundul lacului Titicaca, ceea ce presupune că acest popor a trăit înainte cu mult că lacul să se formeze.

 

Religia poporului orbitează în jurul cultului Soarelui şi a zeului Viracocha. O legendă susţine că zeul Viracocha a creat lumea chiar lângă Lacul Titicaca. După un mare potop, el a coborât din cer şi a creat, pe un teren arid, plantele, animalele şi chiar pe om. A numit patru conducători şi a ridicat oraşul din Tiahuanaco.”[1]

SURSE

  1. https://www.efemeride.ro/misterioasa-civilziatie-din-tiahuanaco-a-trait-acum-14-000-ani
  2. Foto: Internet

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013. Departamentul de Informații România (DIR) deține o arhivă uriașă.

You may also like...