Misterul bateriei de la Bagdad

Distribuie!

Bateria de la Bagdad, denumita uneori bateria partilor, este numele comun pentru un numar de artefacte din Mesopotamia, posibil din timpul perioadei partilor sau a sasanizilor (primele secole d. Hr.), si descoperite, probabil, in 1936 in satul Khuyut Rabbou de langa Bagdad, Irak.

Aceste artefacte au intrat in atentia mai larga in 1938, cand Wilhelm König, directorul german al Muzeului National din Irak, a gasit obiectele in colectiile muzeului. In 1940, König a publicat o lucrare in care face speculatii cum ca acestea ar fi fost celule galvanice, folosite pentru galvanizarea aurului pe obiecte de argint.


Aceasta interpretare continua sa fie considerata cel putin ca o posibilitate ipotetica. Daca ar fi corecta, aceste artefacte ar fi anterioare inventiei lui Alessandro Volta din 1800 a celulei electrochimice cu mai mult de un mileniu.

Artefactele sunt formate din vase de teracota de aproximativ 130-155 milimetri inaltime si o grosime de 70-80 milimetri (cu o gura de 1,5 inch) care contin un cilindru din cupru realizat dintr-o foaie de cupru laminata in care se afla o singura tija de fier foarte subtire. In partea superioara, tija de fier este izolata de discul de cupru prin prize de bitum. Tija de fier trece prin centrul cilindrului de cupru fara sa il atinga.


König a crezut ca obiectele ar putea data din perioada partilor (intre 250 i.Hr. si 224 d.Hr.). Cu toate acestea, potrivit lui St John Simpson de la Muzeul Britanic, excavarea si contextul original nu au fost bine inregistrate astfel incat dovezile pentru aceasta gama de date sunt foarte slabe. In plus, stilul ceramicii este sasanid (224-640).”[1]

SURSE

  1. https://wow.bzi.ro/misterul-bateriei-de-la-bagdad-842
  2. Foto: Internet

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...