Misterul bubuiturii de la Iași (2019) – un experiment militar sau un fenomen paranormal?

Distribuie!

„O bubuitură puternică auzită marţi după-amiază, 9 iulie, în oraşul Iaşi şi în localităţile limitrofe îi nelămureşte pe martori. În lipsa oricărei explicaţii din partea oficialităţilor, ieşenii caută pe reţelele sociale să înţeleagă ce s-a întâmplat.

Potrivit informaţiilor adunate în postările de pe Facebook unde s-a discutat fenomenul, bubuitura puternică a fost înregistrată marţi, 9 iulie, în jurul orei 14.10. Zgomotul puternic a fost urmat la scurtă vreme de o undă de şoc care a cutremurat ferestrele apartamentelor din majoritatea cartierelor Iaşiului.


Fenomenul nu a putut fi explicat nici de reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, nici de cei ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi, care au precizat imediat după eveniment că nu au primit nicio sesizare care să indice o situaţie gravă.

Pe de altă parte, oficialii Centrului Antigrindină au precizat că marţi, 9 iulie, nu a fost lansată nicio rachetă. Nici şefii de la Consiliul Judeţean sau de la primărie n-au vreo explicaţie pentru fenomen. Marian Şerbescu, prefectul judeţului Iaşi, a precizat pentru cotidianul Ziarul de Iaşi că niciun şef al instituţiilor din subordine nu i-a putut explica despre ce este vorba.


O descriere a fenomenului a fost făcută de către profesorul Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Acesta a interpretat informaţiile colectate de echipamentul instalat în turnul ceasului din Palatul Culturii, menit să măsoare sunetul şi vibraţiile mecanice produse de fenomenele naturale sau antropice.

„Din calcule reiese că sursa este în partea de Nord-Est a Iaşiului, pe direcţia Iaşi-Bălţi. S-a propagat dinspre Nord-Est spre Sud-Vest. Posibil să fie ceva mai sus de Iaşi, în Republica Moldova, cam la 30 de kilometri distanţă. Unda de şoc a ajuns în zona de Sud-Vest a Iaşiului după aproximativ 3 minute după ce a trecut de Iaşi, adică pe la ora 14.11. În Iaşi s-a simţit la ora 14.08. Sunt date foarte foarte preliminare. De remarcat că şi aeroportul Iaşi este exact pe această direcţie. Dar poate este doar o coincidenţă”, a scris Silviu Gurlui pe contul personal de Facebook.

Acesta susţine şi că, în urmă cu trei ani, cam la aceeaşi oră, s-a auzit acelaşi sunet, dar şi atunci sursa a rămas necunoscută.

„În mod cumva surprinzător, cu 3 ani în urmă, pe la aceeaşi oră, acelaşi sunet (nu pot confirma dacă de acelaşi calibru) de asemenea a rămas un mister. Nu mă hazardez cu ipoteze. La un asemenea impact e nevoie însă de o energie cinetică imensă care nu poate fi lansată de o persoană privată. Poate fi un fenomen natural de mare calibru sau un exerciţiu militar neconfirmat din varii motive”, a precizat Silviu Gurlui.

Bubuitura extrem de puternică auzită pe 1 iunie 2016 la Iaşi nu a primit nici până astăzi o explicaţie clară din partea autorităţilor ieşene. Ambele teorii despre boom-ul sonic emise atunci –  lansarea unei rachete antigrindină sau zgomotul produs de un avion cu reacţie care ar fi depăşit viteza sunetului zburând la joasă altitudine – au fost ulterior demontate. Două evenimente identice şi neelucidate s-au petrecut în mai-iunie 2017 şi în Călăraşi, iar oficialii n-au putut explica în niciun fel sursa zgomotului.”[1]

Posibil experiment militar pe cerul Iasului? Iata explicatia celor de la Seismic Center

In cursul zilei de astazi, o bubuitura puternica ce s-a auzit in majoritatea zonelor din oras i-a pus pe jar pe ieseni. In acest context, cei de la Seismic Center au venit cu o lamurire, partiala, in ceea ce priveste provenienta sunetului. In ultimul timp, in Iasi au mai fost semnalate astfel de zgomote, dar autoritatile nu au oferit niciodata lamuriri.

„Seismic Center nu a inregistrat nici o activitate seismica subterana astazi 09.07.2019 in jurul orei 14:05 in jud.Iasi, nu s-a inregistrat nici o variatie a ionosferei pe zona respectiva si nici o perturbare in campul geo-magnetic, exclus cutremur, exclus explozie meteorit in paturile superioare ale atmosferei, exclus tunete. Probabil a fost vorba de echipament militar hipersonic. Totusi astazi un asteroid de mici dimensiuni a trecut la o distanta mica intre Pamant si Luna iar maine va fi urmat de alt corp ceresc tot la aceeasi distanta” au declarat reprezentantii Seismic Center.”[2]

SURSE

  1. https://adevarul.ro/locale/iasi/o-bubuitura-extrem-puternica-zguduit-iasiul-mijlocul-zilei-nu-explica-ce-posibila-sursa-undei-soc-dezvaluita-facebook-1_5d25aa5a892c0bb0c64cc4a1/index.html
  2. https://www.ziuanews.ro/revista-presei/posibil-experiment-militar-pe-cerul-iasului-iata-explicatia-celor-de-la-seismic-center-1207297
  3. Foto: aktual24.ro

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...