Misterul pietrelor incizate din insula Bornholm. Inscripțiile de pe pietre au fost incizate în urmă cu 5000 de ani

Distribuie!

„Bornholm este o insulă din Marea Baltică cu o suprafață de 588 km2, ce aparține de Danemarca. În această insula, care în secolul trecut a fost ocupată atât de armatele hitleriste, dar și de cele sovietice, a fost făcută o descoperire arheologică importantă.

Este vorba despre aproximativ 300 de fragmente misterioase de piatră, numite „pietrele Soarelui”. Pe suprafața acestor mici lespezi se observă incizii sau inscripții neobișnuite, al căror sens oamenii de știință nu l-au putut elucida, în ciuda eforturilor care au fost făcute în această direcție.


S-a ajuns la concluzia că inscripțiile de pe pietrele din Insula Bornholm au fost incizate în urmă cu 5000 de ani. Unele dintre pietre au formă aproape pătrată și semnele enigmatice pe care le conțin formează desene care, uneori, par să reprezinte câmpuri cultivate sau pânze de păianjen.

Pietrele au fost descoperite în zona Vasagård, aflată în partea de sud a insulei. Unele dintre bucățile de rocă par să fie foarte tocite, ca și cum cineva le-ar fi utilizat foarte frecvent, în activitatea de zi cu zi. Prima lespede de acest fel a fost descoperită în urmă cu 22 de ani, într-un perimetru arheologic situat la 8 kilometri de Vasagård.


După cum observă Lars Larson, profesor la Universitatea din Lund (Suedia), este foarte dificil de stabilit rolul misterioaselor bucăți de rocă.

Oamenii de știință consideră că unele dintre pietrele inscripționate descoperite la Bornholm ar reprezenta hărți vechi de cinci milenii ale unor zone de pe insulă. Acestea ar fi fost utilizate, potrivit unor teorii, în ritualurile arhaice menite să îmbuneze Soarele și celelalte divinități ale văzduhului, pentru ca vremea să fie prielnică culturilor agricole. Cu alte cuvinte, erau obiecte magice sau obiecte de cult primitive. Se pare că locuitorii insulei din Marea Baltică erau acum 5000 de ani, ca și alți europeni din acea epocă îndepărtată, adepți ai unei religii arhaice în care era venerat Soarele ca divinitate de prim rang.

Una dintre pietre conține un desen complex, ce ar putea reprezenta un fel de hartă, după cum consideră arheologul Flemming Kaul, cercetător la Muzeul Național din Danemarca. De altfel, bucăți de piatră ce prezintă incizii de acest tip au mai fost identificate, după cum arată specialistul menționat, și în zona montană din nordul Italiei, acelea fiind interpretate drept reprezentări simbolice ale reliefului local, adică un fel de hărți arhaice.

Anumite pietre incizate de pe insula Bornholm din Marea Baltică ar putea fi, astfel, unele dintre cele mai vechi hărți descoperite până acum, nu doar pe continentul european, ci și pe mapamond.”[1]

SURSE

  1. http://yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=16628
  2. Foto: Internet

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...