Misterul piramidelor lui Sneferu

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Sneferu, primul dintre cei trei mari constructori ai dinastiei a IV-a, a fost, spre deosebire de Kheops, fiul său, un arhitect mediocru, dar a fost şi posesorul unei ambiţii extraordinare: de a construi cea mai înaltă piramidă.

Această ambiţie l-a condus, însă, pe arhitect la o serie de greşeli care încep la Meidum, unde Sneferu a ordonat începerea primei sale piramide.


În cele din urmă această piramidă a fost abandonată. A doua piramidă cea de la Dashur este de două ori mai mare decât prima şi se cunoaşte în istorie după numele de Piramidă Turtită. Acest nume i-a fost dat de egiptologi, deoarece ea la început a fost concepută cu un unghi de 58 de grade,dar a fost finalizată la un unghi de 43 de grade.

Construirea unei astfel de piramide necesită că rezistenţa solului să fie suficient de mare pentru a suporta o greutate concentrată. Sneferu nu a ţinut cont de acest lucru şi, drept urmare, solul a cedat, iar baza piramidei a trebui lărgită.


În consecinţă, a rezultat o piramidă mult mai lată decât cele de dinaintea sa şi, în plus, pereţii camerelor funerare s-au umflat sub presiunea exterioară a solului, iar construcţia a trebuit abandonată.

Sneferu a fost nevoit să construiască o alta piramidă, ce-a de-a treia a fost construită la mai puţin de 1 km de Piramidă Turtită, şi este prima piramidă reuşită din istorie.

Ultima piramidă se numeşte Piramida Roşie deoarece a fost construită din granit roşu, cu o pantă limitată de această dată la 45 de grade.

Cine a fost Sneferu

Sneferu a fost fondatorul celei de a IV-a dinastii, domnind din 2613 î.Hr. până în 2589 î.Hr. Numele său înseamnă in egipteană „A face frumos”. În ciuda construirii acestor monumente, se cunosc relativ puține lucruri despre domnia lui Sneferu.

Cu toate acestea, Sneferu a fost unul dintre faraonii sub conducerea căruia Egiptul Antic a înflorit din punct de vedere economic.”[1]

SURSE

  1. https://www.efemeride.ro/misterul-piramidelor-lui-sneferu
  2. Foto: efemeride.ro

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...