Misterul sferelor de pe o plajă din Noua Zeelandă

Distribuie!

„Populaţia de origine polineziană din Noua Zeelandă explică prezenţa sferelor de pe plaja Koekohe, de Insula de Sud, printr-o legendă potrivit căreia acestea au fost iniţial coşuri de pescuit anghile ce s-au pierdut din bărcile strămoşilor şi care odată cu trecerea timpului s-au pietrificat.

În realitate, oamenii de ştiinţă au găsit o explicaţie care poate părea şi mai bizară. Pietrele din Moeraki, care au un diametru de până la 3 metri, au fost de fapt formate din sedimente marine străvechi, acum 60 de milioane de ani.


Întâlnite pe coasta Otago, atât izolate, cât şi sub forma de clustere, formaţiunile de rocă au fost expuse la eroziune. Experţii susţin că rocile neobişnuite sunt rezultatul eroziunii, a timpului şi a concreţiunii (proces prin care se formează o masă compactă de rocă sedimentară prin precipitarea cimentului natural mineral în spaţiile dintre particulele de sedimente).
Astfel, se presupune că rocile datează din Paleocen, ceea ce înseamnă că ele există de cel puţin 56 de milioane de ani.

Specialiştii cred că rocile au fost create din noroi, care ulterior a devenit argilit şi s-a întărit în Paleocen. În acea perioadă, argilitul era îngropat în stânci. Mişcarea continuă a valurilor care se loveau de stânci a erodat treptat rocile mai moi, descoperind stratul inferior de roci compacte şi sferice.


Pentru că bulgării sunt formaţi prin concreţiune, ei sunt mai rezistenţi la efectele eroziunii şi prin urmare ei continuă să îşi păstreze forma sferică.

Această teorie cu privire la originea misterioaselor roci a fost susţinută de cercetări care au arătat că formaţiunile prezintă magneziu, fier şi izotopi stabili de oxigen şi carbon.

sfere-noua-zeelanda-1 sfere-noua-zeelanda-2 sfere-noua-zeelanda-3

Oamenii de ştiinţă cred că rocile sunt sferice ca urmare a proceselor de chimie fizică prin care s-au format; stâncile cu diametru de doi metri au „crescut” de-a lungul a 5 milioane de ani, timp în care deasupra lor s-au depus straturi de sedimente marine cu grosimea de până la 50 de metri.

Unele dintre roci au crăpături ciudate, cunoscute sub numele de septarii. Aceste crăpături au fost umplute cu mici cantităţi de dolomită şi cuarţ, precum şi calcit brun şi galben, care le dă aspectul lor aparte.”[1]

SURSE

  1. http://yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=10530
  2. Foto: Internet

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...