MK-Ultra, CIA și spălarea creierului

Distribuie!

„MK-ULTRA se nascuse dintr-un program secret anterior, cunoscut sub numele de „Blue bird„, al carui scop oficial era de a contracara progresele sovietice in materie de spalare a creierului. Obiectivele reale ale CIA erau insa cu totul altele. Intr-o prima etapa, se vorbea de studierea metodelor „ce permit sa fie influentat comportamentul unui individ”.

Experimentele puneau accentul pe „narco-hipnoza”, o tehnica ce combina psihotropia cu programarea hipnotica. Proiectul a fost botezat „anghinare”, caci Dulles era mort dupa aceasta planta comestibila. „Anghinare” era programul „ofensiv” de dominare mentala, ce reunea experti ai serviciilor de informatii: Armata, Marina si FBI.


Dimensiunea data proiectului a fost schitata intr-un memorandum din ianuarie 1952, in care se punea intrebarea: „Este posibil ca un individ sa fie astfel influentat, incat sa actioneze dupa cum vrem noi, impotriva propriei dorinte, si chiar contra legilor fundamentale ale naturii?”. Mai limpede: poate fi fabricat un asasin programabil?

Pentru a raspunde intrebarii, CIA a constituit o echipa de elita, capabila sa se duca, fara preaviz, oriunde in lume. Misiunea sa: sa incerce noile tehnici de interogatoriu ce garanteaza ca subiectul interogat nu va mai pastra in memorie vreo urma a celor discutate. Au fost utilizate stupefiante in serie, de la marijuana la LSD, trecand prin heroina si sodium de pentathol – faimosul „ser al adevarului”.


Chiar daca primele rezultate erau menite sa deceptioneze, CIA va persevera in aceasta directie a programelor de manipulare mentala. Astfel, se va naste proiectul arhiconfidential MK-ULTRA, in data de 13 aprilie 1953. De o amploare neobisnuita, proiectul nu era cunoscut la acea data decat de esaloanele superioare ale directiei CIA si privea incercarile de utilizare a drogurilor ilegale in scopuri operationale.

Alte proiecte ce constituie MK-ULTRA sunt orientate spre electronica, unul dintre ele trebuind sa exploreze posibilitatea de „activare a organismului uman prin telecomanda”. Este vorba sa fie creat spionul ideal, cel care nici macar nu stie ca spioneaza?”[1]

SURSE

  1. https://www.bzi.ro/mk-ultra-si-spalarea-creierului-779416
  2. Foto: Internet

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...