Moleculele fotonice, o nouă stare a materiei

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

“Oamenii de stiinta de la Universitatile Harvard si Massachusetts of Tehnology din Statele Unite au reusit sa gaseasca o noua forma a materiei.

Insa aceasta descoperire nu a fost facuta intr-o galaxie din Univers, ci in laborator. Cercetatorii au descoperit moleculele fotonice, o noua stare a materiei, ce contrazic teoriile actuale ale fizicii.


Pana in prezent, fotonii au fost descrisi ca fiind niste particule lipsite de masa si care nu reactioneaza unele cu altele, stralucind ca doua fascicule de laser care trec unul prin altul, potrivit Phys.

Echipa de cercetatori de la Centrul Harvard-MIT, condusa de profesorii de fizica Mikhail Lukin, de la Harvard, si Vladan Vuletic, de la MIT, a reusit sa lege doi fotoni care au format o molecula, ceea ce reprezinta o noua stare a materiei, care pana de curand era una pur teoretica.


“Moleculele fotonice” se comporta mai putin ca niste lasere traditionale si mai mult ca ceva scince-fiction, un fel de sabii de lumina.

“Cele mai multe proprietati ale luminii pe care le stim provin din faptul ca fotonii sunt lipsiti de masa, iar acestia nu interactioneaza unii cu altii. Ceea ce am facut este ca am creat un tip special de mediu, in care fotonii au interactionat unii cu altii atat de puternic incat ei s-au legat impreuna, formand molecule”, a spus Lukin.

“Fenomenul fizic a ceea ce s-a petrecut in aceste molecule este similar cu ceea ce vedem in filme”, a precizat profesorul.

Cercetatorii au realizat un mediu care avea conditii extreme. Ei au inceput experimental, pompand atomi de rubidiu intr-o camera vidata, apoi, folosind laserele, au racit norul de atomi pana in apropierea temperaturii de zero absolut.

Utilizand impulsuri de laser, au trimis fotoni in norul de atomi. Lukin si colegii sai au ramas surprinsi cand au vazut doi fotoni care au iesit din nor impreuna, formand o singura molecula.

 

Descoperirea oamenilor de stiinta va ajuta la construirea calculatoarelor cuantice. Lukin a sugerat ca sistemul descoperit ar putea fi folosit intr-o zi la crearea unor complexe structuri tridimensionale.”[1]

SURSE

  1. https://ziare.com/magazin/cercetare/s-a-descoperit-o-noua-forma-a-materiei-ce-contrazice-teoriile-actuale-ale-fizicii-1259018
  2. Foto: Internet

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013. Departamentul de Informații România (DIR) deține o arhivă uriașă.

You may also like...