Motivarea CCR în cazul avizului pozitiv dat în cazul referendumului pentru familie: “Numai din uniunea dintre un bărbat și o femeie se pot naște copii”

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

“După mai mult de 80 de zile de la pronunțare, Curtea Constituțională, a făcut publică motivarea deciziei de a aviza favorabil inițiativa cetățenească de revizuire a articolului 48 din Constituție.

Siteul Lumea Juridică a făcut publică motivarea deciziei CCR, decizie ce urmează să fie publicată în Monitorul Oficial. După publicarea în Monitorul Oficial, inițiativa cetățenească urmează să ajungă pe masa Senatului României pentru a fi pusă în discuție.
În motivarea deciziei, după constatarea îndeplinirii cerințelor legale în privința semnăturilor și a distribuției geografice a acestora, Curtea afirmă că inițiativa cetățenească nu urmărește să dispară, să înlăture, să elimine sau să anuleze instituția căsătoriei. Curtea afirmă că propunerea de modificare a Constituției nu face decât să precizeze expres sensul căsătoriei așa cum a fost definită în actul fundamental adoptat în 1991.
„Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, prin noțiunea ‘a suprima’ se înțelege ‘a face sa dispară, a înlătura, a elimina, a anula’. Examinând redactarea art. 48 alin. (1) din Constituție, propusa de inițiatorii revizuirii, Curtea constată ca aceasta nu este de natură sa facă să dispară sau sa înlăture, elimine ori anuleze instituția căsătoriei. De asemenea, toate garanțiile dreptului la căsătorie, astfel cum sunt consacrate în textul constituțional de referință, rămân neschimbate. Prin înlocuirea sintagmei ‘intre soți’ cu sintagma ‘intre un bărbat și o femeie’, se realizează doar o precizare în privința exercitării dreptului fundamental la căsătorie, în sensul stabilirii exprese a faptului ca aceasta se încheie intre parteneri de sex biologic diferit, acesta fiind, de altfel, chiar semnificația originară a textului. In anul 1991, când Constituția a fost adoptata, căsătoria era privita în România în accepțiunea sa tradițională, de uniune intre un bărbat si o femeie.
Aceasta idee este susținută de evoluția ulterioară a legislației în materia dreptului familiei din România, precum și de interpretarea sistematică a normelor constituționale de referință. Astfel, art. 48 din Constituție definește instituția căsătoriei in corelație cu protecția copiilor, deopotriva ‘din afara căsătoriei’ și ‘din căsătorie’. Este evidentă, deci, componenta biologică ce a fundamentat concepția legiuitorului constituant în privința căsătoriei, fiind fără îndoială ca aceasta a fost privită ca uniunea dintre un bărbat și o femeie, câta vreme numai dintr-o astfel de uniune, indiferent dacă este în căsătorie sau în afara ei, se pot naște copii”, se arată în documentul CCR.
Motivarea CCR este disponibilă AICI.
2-Familie_w747_h373_q100
Următorul pas este discuția legii care va permite inițierea unei consultări populare asupra modificării Constituției. Coaliția pentru Familie, inițiatoarea acestui demers cetățenesc, dorește ca Parlamentul să decidă ca referendumul să aibă loc concomitent cu alegerile din decembrie 2016.”[1]

SURSE


  1. http://www.activenews.ro/stiri-justitie/Motivarea-CCR-in-cazul-avizului-pozitiv-dat-in-cazul-referendumului-pentru-familie-Numai-din-uniunea-dintre-un-barbat-si-o-femeie-se-pot-naste-copii-137306
  2. Foto: coalitiapentrufamilie.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Citiți și...

Protestul ONG-urilor lui George Soros și al Multinaționalelor din Piața Victoriei împotriva Guvernului (8 februarie 2017): "Un banner, care solicită ca ANAF să trateze firmele străine la fel ca cele românești, este dat jos cu violență de protestatarii din Piața Victoriei, deoarece au fost deranjați de mesaj"
Efectul Fukushima - Natura a luat-o razna în Japonia
Municipiul Cluj-Napoca depaseste New York, Londra, Roma si Paris la calitatea vietii ! Municipiul Cluj-Napoca are cel mai curat aer din Europa !
Primul animal modificat genetic vândut în supermarketurile din Canada fără etichetarea obligatorie
Marea Britanie: Marinari drogați pe submarin nuclear cu rachete balistice
Descoperirea extraordinară a lui Masaru Emoto: apa ne înregistrează gândurile
Muzica baroca dezvolta neuronii ascultatorilor asemanator geniilor ! Inca o data trebuie sa avem grija la ce muzica ascultam !
Libertatea de a fi tu însuţi este un dar de preţ
Decizia ICCJ ca Facebook este spatiu public nu ameninta Libertatea de Exprimare garantata de Constitutia Romaniei ! In schimb ii responsabilieaza pe cei care recurg la amenintari si intimidari !
Mâncarea care vindecă! Iată cum putem avea o sănătate de fier
Romania a fost prima tara din lume care a avut sonda petroliera, o rafinarie petroliera si care a exportat benzina pentru prima data !
Dacă oamenii ar dispărea mâine, v-aţi întrebat cum ar arăta planeta noastră? Un videoclip fascinant arată cum s-ar transforma pământul încă din primele ore
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Despre Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR): Conspirații, Mistere, Paranormal, Extratereștri, Istoria Omenirii, Energie Liberă, Spiritualitate și Știință. Contact: office@dir.org.ro