Neapolis, un oraș antic roman a fost descoperit de arheologi pe fundul Mării Mediterane, în apropiere de țărmul Tunisiei (2017)

Distribuie!

„Neapolis, un oraș antic roman a fost descoperit de arheologi pe fundul Mării Mediterane, în apropiere de țărmul Tunisiei, după o misiune de căutare care a durat șapte ani, scrie The Independent.

O vastă așezare romană veche de 1.700 de ani, Neapolis, a fost descoperită în largul coastei Tunisiei după câțiva ani de explorare arheologică. Specialiștii cred că orașul a fost scufundat după ce un tsunami din secolul al IV-lea a lovit nordul Africii. Același dezastru natural a distrus și o mare parte din orașul antic Alexandria din Egipt și a lovit și insula grecească Creta.


De-a lungul anilor arheologii au găsit destul de puține date despre orașul Neapolis care a fost un aliat al Cartagenei în timpul celui de-al Treilea Război Punic din 149-146 î.H., ceea ce a făcut ca romanii să-i pedepsească pentru loialitatea lor dus la o pedeapsă din partea romanilor.

O misiune arheologică comună tunisiano-italiană caută dovezi ale orașului Neapolis încă din anul 2010. Eforturile lor au fost în cele din urmă răsplătite după ce condițiile meteorologice bune au permis în această vară pe scafandri în Nabeul să privească pentru prima dată în secole pe mai mult de 20 de hectare.


„Este o descoperire importantă”, a declarat liderul misiunii, Mounir Fantar, AFP joi, care confirmă teoria lui Marcellin despre soarta orașului.

Echipa nu numai că a găsit străzi și monumente care arată sofisticarea și bogăția orașului, dar 100 de tancuri care au fost folosite pentru a face garum, un condiment fermentat pe bază de pește care a fost o delicatesă în vechea lume romană, a afirmat AFP.

„Această descoperire ne-a permis să stabilim cu certitudine că Neapolis era un centru major pentru fabricarea garumului și a peștelui sărat, probabil cel mai mare centru al lumii romane”, a adăugat dl Fantar.

Înființată de fenicieni în secolul al IX-lea î.Hr., în Tunisia modernă modernă, civilizația antică din Cartagina sa transformat într-un mare imperiu comercial. Pe parcursul celor trei Războaie Punicice cu Roma, puterea sa a fost în cele din urmă slăbită și în cele din urmă supusă controlului roman în secolul al II-lea d.Hr.”[1]

SURSE

  1. https://www.libertatea.ro/stiri/oras-roman-descoperit-de-arheologi-pe-fundul-marii-mediterane-1954098
  2. Foto: Internet

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...