New York Times: „Tot mai multe state, inclusiv SUA, folosesc programe «spyware» pentru spionarea dizidenţilor”

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Unele companii, inclusiv din SUA, ajută autorităţile de spionaj la dezvoltarea instrumentelor de supraveghere digitală, care sunt capabile chiar şi să eludeze măsurile de securitate avansate, cum ar fi criptarea. Aceste instrumente sunt folosite pentru supravegherea dizidenţilor, însă unele state le folosesc pentru a reduce la tăcere vocile critice, atât din interiorul cât şi din afara graniţelor lor, se afirmă într-un amplu material publicat de cotidianul New York Times pe pagina electronică.

Potrivit New York Times, zeci de companii, printre care NSO Group şi Cellebrite din Israel, Finfisher din Germania şi Hacking Team din Italia, vând instrumente de spionaj digitale pentru diverse guverne.


În ultimii cinci ani, Ahmed Mansoor, un activist pentru drepturile omului în Emiratele Arabe Unite, a fost închis şi concediat de la locul de muncă, paşaportul său a fost confiscat, maşina furată, e-mailul spart, iar din contul său bancar au fost sustraşi 140.000 de dolari. De asemenea, a fost bătut de două ori, în aceeaşi săptămână.

În anul 2011, în timpul revoltelor din lumea arabă, Mansoor a fost arestat, fiind acuzat de insultarea liderilor Emiratelor Arabe Unite, însă a fost rapid eliberat în urma presiunii internaţionale. Împreună cu alte persoane, acesta a cerut dreptul la vot universal.


Bill Marczak, cercetător principal la Citizen Lab din cadrul Universităţii din Toronto, care se ocupă cu urmărirea modului de răspândire a programelor spion în întreaga lume, a declarat că „Orice guvern care vrea programe de tip spyware fie le va cumpăra direct, fie angajează pe cineva să le dezvolte pentru el. Iar când observăm că şi cele mai sărace state au programe de tip spyware, este clar că banii nu mai sunt o barieră.”

Marczak a examinat e-mailurile lui Mansoor şi a constatat că, înainte de arestarea sa, el a fost vizat de programe de tip spyware vândute de către Finfisher şi Hacking Team.

Noi dovezi sugerează că autorităţile din Emiratele Arabe Unite ar putea fi acum în cursul dezvoltării unui program de spyware personalizat, a mai declarat Marczak.

Citizen Lab intenţionează să publice mai multe detalii despre programele spion folosite de autorităţile din statul arab.

Emiratele Arabe Unite încearcă să prezinte imaginea unui stat progresist în Orientul Mijlociu, punând accentul pe fondurile considerabile alocate pentru ajutorul extern şi pe eforturile pentru acordarea de drepturi femeilor. Pe de altă parte, activiştii pentru drepturile omului spun că acest stat este foarte agresiv în încercarea de a neutraliza dizidenţii.”[1]

SURSE

  1. http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=9940

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...