Nikola Tesla și aparatul de fotografiat gânduri

„Tesla considera că poate fotografia gândurile
Acesta a fost inspirat de experimentele pe care le-a realizat în 1893. După câţiva zeci de ani, Tesla a declarat pentru presă: ,,Eram convins că o imagine definită formată în gând poate, cu ajutorul reflexiei, să producă o imagine pe retină, care ar fi putut fi preluată de un anumit tip de aparat”.
Tesla era convins că imaginea reflectată pe o retină artificială ar putea fi fotografiată şi proiectată pe un ecran. ,,Dacă acest fapt ar putea fi realizat, obiectul pe care o persoană şi-l imaginează ar putea fi reflectat pe un ecran în timp ce se formează”.
În 1901, Tesla a procurat suma de 150.000 de dolari de la bacherul J.P. Morgan pentru a construi un turn sub formă de ciupercă de 56 de metri înălţime. Cu ajutorul turnului ar fi fost posibilă trimiterea mesajelor, a apelurilor telefonice şi a imaginilor de-a lungul Oceanului Atrantic.
La începutul lucrărilor pentru structura denumită Turnul Wardenclyffe, Tesla a susţinut că doreşte să alimenteze cu electricitate oraşul New York prin intermdiul aerului. Însă Morgan nu a dorit să mai finanţeze şi alte idei ale inventatorului. Tesla a abandonat proiectul în 1906 înainte de a deveni operaţional, Turnul Wardenclyffe fiind distrus în 1917.
In 1898 Tesla face o demonstrație care îi stupefiază pe participanţii de la o expoziţie la Madison Square Garden: prima navă controlată prin unde radio. Nava în miniatură se mişca pe un lac artificial, încât cei prezenţi au crezut că o controlează cu mintea. Tesla îşi amintea “Când a apărut prima oară a creat o impresie pe care nici o altă invenţie de-a mea n-a produs-o”.
Acestea au fost ”începuturile unei rase de roboţi, oameni mecanici, care vor face munca laborioasă a omenirii” după cum aprecia genialul inventator. Puţini însă îşi mai amintesc de această uriaşă contribuţie a sa ca fondator al roboticii.”[1]
SURSE
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.