Distribuie!







O așezare veche de șapte mii de ani, in neolitic, și un cimitir de incinerație de trei milenii, din prima epocă a fierului, au fost descoperite în zona Limba-Oarda, în apropiere de Alba Iulia, în timpul cercetărilor de descărcare de sarcină arheologică a unui teren pe care va fi traseul autostrăzii Sebeș-Turda, informează Agerpres.
“Investigăm un sat neolitic aparținând culturii Vinca. Ca orizont cronologic, vorbim de o vechime de șapte mii de ani. S-au identificat o serie de locuințe de suprafață, locuințe adâncite, fiecare cu inventarul specific și tipic”, a declarat, miercuri, pentru Agerpre, directorul Muzeului Municipal “Ioan Raica” Sebeș, Radu Totoianu.
Acesta a menționat că până în prezent au fost identificate peste 130 de complexe arheologice.
“Nu toate sunt locuințe. După o inventariere mai amănunțită, vom putea spune exact care sunt locuințe sau care sunt numai gropi menajere. Locuințe de suprafață sunt peste 20 până în prezent”, a precizat Totoianu.
Cercetătorii au scos la lumină și o serie de locuințe, de tip bordei, dar și un mormânt care se bănuiește a fi al unui copil. Arheologii au descoperit și un trofeu de acum șapte mii de ani, un cap de bour, o premieră pentru teritoriul Transilvaniei.
S-au descoperit mii de artefacte, din ceramică, os, piatră, corn, piese specifice unui sit arheologic neolitic. Tot inventarul va intra în colecțiile muzeului din Sebeș.
Suprafața afectată de construcția autostrăzii are în jur de 30-35 de hectare. La marginea sitului neolitic, au fost descoperite și o așezare din prima epocă a fierului și un cimitir, cu cinci morminte de incinerație.
“Cea mai nouă descoperire este un cimitir de incinerație, din prima epocă a fierului, format din cinci morminte, cu resturile incinerate depuse în urnă. Este și o etapă mai recentă de locuire de acum trei mii de ani”, a precizat Cristian Popa, lector la Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia.
SURSE
- http://www.activenews.ro/cultura-istorie/Suntem-vechi-domnule-O-asezare-veche-de-7.000-de-ani-descoperita-in-judetul-Alba-132016
- Foto: www.alba24.ro
Citiți și...
Pietrele lui Solomon, un loc încărcat cu energie pozitivă
Ungurii au descoperit că dacii ocupau deja Câmpia Panonică când Attila și-a adus hoardele
Descoperiri care atestă faptul că uriașii au existat
Sala Înregistrărilor aflată sub Sarmizegetusa - acolo se găsesc cărți din metal, cristale și aur monoatomic vechi de mii de ani
Secretele omenirii ascunse în Munții Rarău
Misterele Munţilor Făgăraş: Piramidele de la Şona
Prima inscripţie în limba română, scoasă la lumină în cetatea Capidava
Comoara principelui Rákoczi Ferencz, care ar sta ascunsă într-un tunel săpat pe sub râul Someş
Cine a fost cu adevărat Gelu Românul, misterioasa căpetenie din Transilvania care s-a opus războinicilor maghiari
Cetatea dacică Costești-Cetățuie
Țara Luanei, locul unde se petrec fenomene inexplicabile
Trei enigme neelucidate de la Braşov. Construcţiile pe care ştiinţa nu le poate explica






