O discuție academică despre măști

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

„Mai multe țări au introdus sau discută posibilitatea introducerii unei legislații care să facă purtarea măștilor obligatorie în mijloacele de transport public, în malluri sau în general în public.

Datorită mortalității mult mai mică decât se preconiza a Covid-19 și a opțiunilor de tratament, această discuție ar putea deveni depășită. Argumentul inițial privind reducerea spitalizărilor („aplatizarea curbei”) a devenit, de asemenea, irelevant, din moment ce rata spitalizărilor este de 20 de ori mai mică decât s-a prezis inițial.


Cu toate acestea, problema eficacității măștilor se poate pune. În cazul epidemiilor de gripă, din punct de vedere științific răspunsul este deja clar: în viața de zi cu zi măștile nu au vreun efect sau au un efect minor. Dacă sunt folosite cum nu trebuie, ele chiar pot crește riscul de infecție.

Este ironic, dar cel mai bun și cel mai recent exemplu îl reprezintă des menționata Japonie. În pofida măștilor ubicue purtate de oameni, Japonia a experimentat cel mai puternic val gripal chiar cu un an în urmă, în ianuarie și februarie 2019, când aproximativ cinci milioane de oameni s-au îmbolnăvit.


Totuși, spre deosebire de coronavirusurile SARS, virusurile gripale sunt transmise și de copii. În fapt, Japonia a închis aproape 10.000 de școli în 2019 din cauza acestei gripe.

În ceea ce privește virusul SARS-1 din 2002 și 2003, există unele dovezi că măștile medicale pot oferi o protecție parțială împtriva infecției. Însă SARS-1 s-a răspândit aproape exclusiv în spitale, i.e. într-un mediu profesional, și abia dacă a atins publicul în general.

Spre deosebire, un studiu din 2015 a demonstrat că măștile din țesături folosite astăzi sunt permeabile la 97% dintre particulele virale din cauza mărimii porilor și pot mări riscul de infecție prin aceea că mențin umezeala.

Unele studii recente au susținut că măștile de zi cu zi sunt cu toate acestea eficiente în cazul noului coronavirus și cel puțin ar putea preveni infecția altor persoane. Totuși, aceste studii suferă din cauza unei metodologii precare și demonstrează contrariul a ceea ce pretind.

În mod caracteristic, aceste studii ignoră efectul altor măsuri simultane, dezvoltarea naturală a numărului de infecții, schimbările în numărul de testări, sau compară țări care au condiții foarte diferite.

O privire de ansamblu:

Un studiu german a pretins că introducerea obligativității măștilor în orașele germane a condus la o scădere a infecțiilor. Însă datele nu sprijină această concluzie: în unele orașe nu a fost nicio schimbare, în altele a fost o descreștere, în altele infecțiile s-au mărit. (vezi graficele). Orașul Jena, prezentat drept model, a introdus în același timp cele mai dure măsuri de carantină din Germania, însă studiul nu a menționat acest lucru.

Un studiu din revista PNAS a afirmat că măștile au dus la o descreștere a infecțiilor în trei focare (inclusiv în New York City). Acest studiu nu a luat în calcul descreșterea naturală a infecțiilor plus celelalte măsuri. Studiul era atât de defectuos încât peste 40 de oameni de știință au recomandat retragerea lui.

Un studiu din SUA a ajuns la concluzia că măștile obligatorii au condus la o descreștere a infecțiilor în 15 state. Studiul nu a luat în considerare faptul că incidența infecțiilor era, la acel moment, deja pe o pantă descendentă în majoritatea statelor. De asemenea, nu s-a făcut nicio comparație cu alte state.

Un studiu canadian a pretins că țările unde s-au introdus măștile obligatorii au avut mai puține morți decât țările care nu au introdus această măsură. Dar studiul a comparat țări din Africa, America Latină, Asia și Europa de Est, care au rate de infectare și structuri ale populației foarte diferite.

Un meta-studiu din revista Lancet a afirmat că măștile „ar putea” conduce la o reducere a riscului de infectare, dar studiile au luat în considerare în special spitalele (Sars-1) iar forța dovezilor a fost apreciată ca fiind „subțire”.

Drept urmare, beneficiul medical de pe urma purtării măștilor continuă să rămână îndoielnic. În orice caz, un studiu comparativ realizat de University of East Anglia a ajuns la concluzia că măștile obligatorii nu au vreun efect măsurabil asupra incidenței infectărilor și morților de Covid.

Este de asemenea limpede că folosirea pe scară largă a măștilor nu a putut opri izbucnirea epidemiei în Wuhan.

Suedia a demonstrat că chiar și fără carantină, fără măști obligatorii și cu una dintre cele mai mici capacități de terapie intensivă din Europa, spitalele nu au fost copleșite. În fapt, mortalitatea anuală din Suedia se află în marja sezoanelor antecedente de gripă.

În orice caz, autoritățile nu ar trebui să sugereze populației că măștile obligatorii reduc riscul de infecție, de pildă, în transportul public, deoarece nu există nicio dovadă în sprijinul aceste teze. Cu mască sau fără mască, există un risc crescut de infecție în zonele de interior foarte aglomerate.

Interesant, dar cererea de introducere a obligativității măștilor la nivel mondial are drept portdrapel un grup de lobby numit „mask4all” (măști pentru toți) care a fost fondat de „un tânăr lider” al Forumului de la Davos.”[1]

SURSE

  1. http://contramundum.ro/2020/07/14/o-discutie-academica-despre-masti
  2. Foto: Internet

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Citiți și...

Google şi fundaţii finanţate de Soros controlează rezultatele căutărilor online
Președintele Franței, Emmanuel Macron, susține lovitura de stat din Venezuela, organizată de SUA, dar nu susține protestele "vestelor galbene" din Franța
Marea Britanie se îndreaptă precum un somnambul către o societate supravegheată
23 decembrie 1913 – Este creată Rezerva Federală (FED), care, de fapt, nu este nici federală, nici rezervă, ci este doar o bancă privată. Înființarea ei s-a decis în cadrul unei întâlniri secrete din 1910, în Jekyl Island, Georgia, de către un grup de bancheri şi oameni politici, printre care se afla şi Edward Mandell House
Operațiunea Northwoods: Liderii americani plănuiau să însceneze o serie de atacuri teroriste, pentru a interveni în Cuba
Dosarele istoriei: Ascensiunea lui George Soros
Peste 10.000 oameni de știință și medici, petiție antiblocare: „Politicile de lockdown produc efecte devastatoare asupra sănătății publice pe termen scurt și lung”
Operațiunea Northwoods: SUA au plănuit atentate teroriste împotriva propriilor cetățeni (1962)
Câmpul de luptă mental
Donald Trump, omul împotriva Noii Ordini Mondiale, a devenit noul Președinte al SUA! Iluminații (George Soros, Rothschild, Rockefeller etc.) au pierdut! Donald Trump: „Nu vom mai preda această țară și poporul ei cântecului fals, insidios și manipulator al Globalismului”
Informații pe care guvernul SUA se străduiește să le ascundă
Administrația Trump retrage SUA din UNESCO. Invocă pozițiile antiisraeliene ale instituției. Donald Trump este omul Israelului!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...