O scurtă meditație îmbunătățește capacitatea de concentrare

Distribuie!

„Mult timp credeam ca o ceasca de cafea in fiecare dimineata ne poate ajuta sa ne trezim, totusi un studiu publicat recent sugereaza ca o scurta meditatie ne poate pregati la feld e bine pentru ziua ce o avem inainte.

In cercetarile trecute, tehnologia neuroimagistica a aratat ca tehnicile de meditatie pot aduce schimbari semnificative in zonele creierului asociate cu concentrarea, dar se credea totusi ca efectul cerea un antrenament intens pentru a reusi.


Oricum, conform noilor cercetari, beneficiile pot fi obtinute cu mult mai putin efort. Aceasta sugereaza faptul ca mintea poate fi mai usor de antrenat pentru a se concentra, decat se credea inainte.

Psihologii au descoperit ca participantii la studiu care au meditat pentru 20 de minute in fiecare zi, timp de patru zile, au demonstrat o imbunatatire evidenta a capacitatilor lor cognitive si au rezolvat intr-un mod semnificativ mai bun testele cognitive.


“Ceea ce am vazut in rezultatele testelor comportamentale, este ceva oarecum comparabil cu rezultatele ce au fost documentate dupa mai mult antrenament”, a spus dr. Fadel Zeidan intr-o delcaratie de presa. Zeidan este un cercetator post-doctorat la Scoala de Medicina a Universitatii Wake Forest, si un fost student la doctorat la Universitatea Nord Carolina la Charlotte, unde au fost efectuate cercetarile.

„Imbunatatirile profunde pe care le-am gasit dupa doar patru zile de meditatie sunt intr-adevar surprinzatoare”, a remarcat Zeidan. „Asta demonstreaza ca de fapt, mintea se poate schimba usor si poate fi puternic influentata, in special prin meditatie.”

Studiul a fost publicat in 2 aprilie in “Constiinta si Cognitie”.

Experimentul a implicat 63 de studenti voluntari. Participantii s-au impartit in doua grupuri, unul care a primit pregatire in meditatie, in timp ce celalalt grup a ascultat o carte (The Hobbit a lui J. R. R. Tolkein) care le-a fost citita cu voce tare pentru o perioada echivalenta de timp.

Inainte si dupa meditatie si sesiunile de lectura, participantii au fost supusi la o gama larga de teste de evaluare comportamentala, a starii de spirit, memoriei, atentiei vizuale, atentie si vigilenta.

Ambele grupuri au realizat aproape in mod egal toate probele de la inceputul experimentului. Ambele grupuri, de asemenea, si-au imbunatatit la sfarsitul experimentului starea de spirit, dar numai grupul care a primit antrenament de meditatie si-a imbunatatit in mod semnificativ parametrii cognitivi. Grupul de meditatie a marcat de 10 ori mai bine la un test dificil care a implicat sustinerea capacitatii de concentrare in timp ce tineau alte informatii in minte.

„Grupul de meditatie a facut in special mai bine la toate testele cognitive care au fost cronometrate”, a spus Zeidan. „In cazul in care participantii trebuiau sa proceseze informatii constransi de timp care cauzeaza stres, grupul cu atentia antrenata a facut semnificativ mai bine.”

„Studiul suplimentar este justificat”, a subliniat el, observand ca studiile de imagistica cerebrala ar fi utile in confirmarea modificarii creierului, pe care testele comportamentale par sa le indice. „Dar aceasta pare a fi o dovada puternica pentru ideea ca noi am putea fi capabili sa ne modificam propriile minti pentru a ne imbunatati procesarea cognitiva – lucrul cel mai important in abilitatea de a mentine atentia si vigilenta – in termen de o saptamana”, a spus el.

Zeidan a remarcat ca o scurta meditatie doar pregateste mintea pentru activitate, dar nu este neaparat permanenta. Prin urmare, pentru a avea un efect de lunga durata, este necesara efectuarea in mod regulat a meditatiei.”[1]

SURSE

  1. http://epochtimes-romania.com/news/o-scurta-meditatie-imbunatateste-capacitatea-de-concentrare–80773
  2. Foto: Internet

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...