Oamenii de știință avertizează: “Furtunile solare devastatoare vor întrerupe electricitatea și telecomunicațiile!”

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Oamenii de stiinta avertizeaza cu privire la impactul devastator pe care furtunile solare extreme le vor avea asupra Pamantului, acestea putand perturba grav sistemele de telecomunicatii, dar si posibilitatea de a mai furniza energie electrica.

Furtunile solare sunt eruptii de masa si de energie de la suprafata Soarelui. Eliberarea brusca a cantitatii uriase de energie magnetica de furtunile solare se ciocnesc cu campul magnetic al Pamantului, astfel incat oamenii se pot bucura de privelistea unei spectaculoase aurore.


Mai exact, atunci cand particulele incarcate cu energie, care alcatuiesc tsunami-ul furtunii solare, ating generatoarele electrice, sistemele de telecomunicatii, retelele de furnizare electrica + transformatoarele, acestea sunt scurtcircuitate.

Nu exista nici o metoda de protectie in acest caz. Oamenii pot doar sa spere ca nu se va intampla asta, dar dupa cum o sa vedeti, in istoria recenta a omenirii s-a intamplat un astfel de fenomen.


La o conferinta de la Washington, specialistii in meteorologie spatiala au reiterat nevoia de a fi pregatiti in cazul unui astfel de eveniment. La aceasta conferinta au participat experti din Guvernul SUA, de la Pentagon, dar si experti din mediul academic si privat.

Toti acestia sunt ingrijorati de efectele devastatoare ale furtunilor solare argumentat ca acestea vor distruge, dincolo de retelele de electricitate si telecomunicatii, pana si memoriile computerelor personale

Furtuna solară din 1859

Furtuna solară din 1859 (alte denumiri Superfurtuna solară sau Evenimentul Carrington) a fost cea mai puternică furtună solară din istoria observațiilor solare. A avut locul în timpul celui de-al 10-lea ciclu solar.

În perioada 1-2 septembrie 1859 a avut loc cea mai mare furtună geomagnetică înregistrată vreodată până în anul 2013. Aurorele boreale au fost văzute în întreaga lume, mai ales deasupra regiunii Caraibe, de asemenea observații demne de remarcat au fost aurorele de deasupra Munților Stâncoși, care au fost atât de strălucitoare încât lumina lor a trezit căutătorii de aur, care s-au apucat să-și pregătească micul dejun pentru că au crezut că era dimineață.

Sistemele de telegraf din toată Europa și America de Nord s-au prăbușit. Pilonii telegrafului aruncau scântei, iar hârtia folosită în telegrafiere a luat foc. Unele sisteme de telegraf păreau să continue să trimită și să primească mesaje în ciuda faptului că erau deconectate de la sursele lor de alimentare.

Furtuna solara din 2012 – similara cu cea din 1859

O puternică furtună solară, care a trecut, în 2012, la mică distanţă de Terra şi avea potenţialul de a perturba toate circuitele electrice terestre, ar fi putut trimite civilizaţia contemporană în secolul al XVIII-lea, a dezvăluit NASA.

Furtuna solară, care s-a produs pe 23 iulie 2012, cea mai puternică din ultimii 150 de ani, a “ratat” cu puţin planeta noastră, potrivit unui comunicat al Agenţiei spaţiale americane, publicat pe site-ul acesteia, miercuri.

“Dacă erupţia solară ar fi avut loc cu o săptămână mai devreme, Terra s-ar fi aflat în primul rând în faţa furtunii”, a precizat Daniel Baker, profesor la Universitatea Colorado.

Satelitul STEREO-A, care supraveghează furtunile solare, a observat într-o manieră foarte exactă desfăşurarea fenomenului, permiţând cercetătorilor să afirme că furtuna din 2012 nu a avut egal în ultimii 150, iar ultima furtună solară de o intensitate similară a avut loc în 1859.

Academia Naţională de Ştiinţe a estimat că impactul unei furtuni de amploarea celei din 1859, dacă ar lovi Terra, ar costa economia mondială 2.000 de miliarde de dolari şi ar cauza pagube de o amploare deosebită.

Furtunile solare pot foarte uşor să perturbe reţelele electrice terestre şi să întrerupă telecomunicaţiile, internetul, transporturile aeriene şi orice alt sistem care se bazează pe electricitate.

Furtunile solare se nasc la suprafaţa Soarelui. Aceste explozii sau ejecţii de masă coronală (EMC) proiectează plasmă ionizată în spaţiu cu viteze foarte mari.

Vânturile solare încărcate cu puternicele radiaţii ce rezultă din aceste ejecţii de masă coronală provoacă furtuni geomagnetice care interacţionează cu câmpul magnetic terestru.

Există un risc de 12% ca o furtună solară puternică să lovească Terra în următorii 10 ani, potrivit fizicianului Pete Riley, care a publicat un articol pe această temă în revista Space Weather la începutul anului.

SURSE

  1. https://www.rt.com/viral/338840-scientists-devastating-solar-storms/
  2. https://ro.wikipedia.org/wiki/Furtuna_solar%C4%83_din_1859
  3. http://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/nasa-o-furtuna-solara-din-2012-ar-fi-putut-trimite-civilizatia-contemporana-in-secolul-al-xviii-lea-12975415

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013. Departamentul de Informații România (DIR) deține o arhivă uriașă.

You may also like...