Obstacole interioare în calea evoluţiei spirituale

Distribuie!

„Satisfacţia în imaginație

Piscurile înalte şi pline de glorie ale spiritului nu sunt uşor de atins. Lipsa aspiraţiei şi a dăruirii sincere, precum şi lipsa unei voinţe ferme şi a unei vitalităţi dominate de conştiinţă, care să facă posibil un efort constant, creează pericolul deturnării de pe calea evoluţiei spirituale şi a rătăcirii printre hăţişurile compromisului şi ale limitării.


Unele fiinţe umane orientate spiritual, dar cu posibilităţi mici de transformare şi realizare interioară, se confruntă adesea cu blocaje pe care le resimt chiar dur. Există însă o singură modalitate de a ieşi dintr-o asemenea stare: autodepăşirea sau descătuşarea printr-un efort considerabil de acel nivel inferior care ne degradează şi pe care îl refuzăm.

Autodepăşirea este de multe ori dureroasă. Ea implică întotdeauna moartea unei părţi din noi sau mai bine zis a ceea ce ne iluzionam a fi „noi”. Adică a ego-ului. Căci o caracteristică definitorie a ego-ului este tendinţa sa disperată de a constrânge câmpul conştiinţei în cadrul unor limite pe care să le poată controla. Expansiunea conştiinţei în afara acestor graniţe, dizolvarea în spaţii subtile necunoscute, înfricoşează şi umple de anxietate fiinţa egoistă.


Se creează în acest caz un conflict interior: pe de o parte aspirantul doreşte să ajungă la un nivel de conştiinţă superior, pe de altă parte însă acţionează teama de o autentică şi ireversibilă transformare, precum şi lenea de a pune în acţiune resursele energetice necesare acestui efort spiritual. Dacă cea din urmă tendinţă este mai puternică, evoluţia nu are loc. Va rămâne doar nostalgia, uneori dureroasă trezită de nesatisfacerea aspiraţiei.

Şi atunci ego-ul, în teama sa proverbială de a nu fi rănit, va găsi soluţia cea mai simplă şi la îndemână de a rezolva această tensiune. Propriul nostru egoism ne va minţi. Ne vom minţi, ne vom amăgi singuri; dintr-o dată ‒ bazându-ne de cele mai multe ori pe raţionamente nebuloase şi indicii nerelevante în faţa unei analize lucide şi detaşate ‒ vom ajunge la concluzia eronată că de fapt am şi atins acel nivel de conştiinţă pe care îl dorim şi ne vom asuma în plan comportamental şi ideatic toate atuurile acelei înălţimi spirituale.

O cădere spirituală disperată nu este aceea în care eşti conştient de involuţia care a avut loc în fiinţa ta. Simţul propriei valori şi discernământul nu s-au alterat şi urcuşul poate fi reînceput. O cădere spirituală disperată este aceea pe care nu o conştientizezi. Şi ce eşec este mai periculos decât acela de a te considera ceea ce încă nu eşti de fapt?

Cum a reuşit ego-ul această lovitură de teatru, se poate explica simplu: satisfacerea în imaginaţie.
Adică prin deturnarea şi utilizarea perversă a capacităţii de imaginaţie, una din cele mai preţioase comori ale sufletului, care folosită cu înţelepciune în alte circumstanțe ar fi înlesnit ascensiunea spiritului către înălţimi ameţitoare, graţie proceselor de transfigurare şi creativitate superioară.”[1][2]

SURSE

  1. Revista Yoga Magazin nr. 1
  2. https://yogaesoteric.net/obstacole-interioare-in-calea-evolutiei-spirituale
  3. Foto: Internet

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Citiți și...

Zone energetice din Munții Carpați
Spiritul este o componentă a existenţei de dincolo de materie, a existenţei fundamentale
Totul este conştiinţă
Înţelegerea principiului rezonanţei: cheia cunoaşterii conştiente
Fiecare dintre fenomenele cele mai remarcabile ale conştiinţei şi spiritului ar trebui să fie legate de domenii extra-ştiinţifice, cum ar fi cele ale psihologiei, misticismului şi spiritualităţii. Întregul Univers există, de fapt, printr-o inefabilă armonie
În esenţă, noi suntem alcătuiţi din lumină şi din informaţii, adică din conştiinţă
Conspirația Fluorului - o substanță toxică care atacă glanda pineală, distruge oasele, sistemul nervos și provoacă malformații congenitale
ADN-ul uman influenţează lumea din jurul lui. Noi suntem parte integrantă din această lume şi o influenţăm în permanenţă prin simpla noastră prezenţă
Studiu: Meditația modifică structura creierului și reduce la jumatate stresul
Isaac Newton și cercetările sale în domeniul alchimiei
Locul fiinţei umane în evoluţia universală. Evoluţia conştiinţei este scopul principal al fiinţei terestre. Atât evoluţia sufletului, cât şi cea a formelor fizice. Evoluţia spirituală, evoluţia conştiinţei în materie, este un proces prin care are loc revelarea gradată a spiritului în lumea fizică. Fiinţa umană trebuie să treacă de la nivelul actual de conştiinţă, care este preponderant mental, la un nivel de conştiinţă superior, supramental
Împământarea: conectaţi-vă la energia Pământului

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...