Ochiul Saharei, uriașa formațiune din mijlocul deșertului Sahara și misterul din jurul formării acesteia

Distribuie!

„Timp de milenii, Ochiul Saharei a „vegheat” asupra lumii. Misterioasa formațiune situată în vestul deșertului Sahara, pe actualul teritoriu al Mauritaniei, a fost descoperită în anul 1965 în timpul misiunii spațiale Gemini IV.

Are un diametru de 40 de km, este vizibilă doar din aer iar modul de formare a rămas până astăzi un mister. Inițial, oamenii de știință au crezut că Ochiul Saharei a fost un crater de impact al unui meteorit cu Pământul. Însă teoria a fost demontată, iar de atunci și până astăzi cei mai mulți cercetători cred că structura nu este altceva decât o formațiune naturală.


Potrivit acestora, inelul principal al Ochiului Saharei reprezintă rămășițele erodate a ceea ce a fost odată o calotă de straturi ale scoarței terestre.Însă doi geologi canadieni au o nouă teorie privind originile structurii Richat. Aceștia susțin că formarea Ochiului a început în urmă cu peste 100 de milioane de ani, în momentul în care Supercontinentul Pangaea s-a rupt, creând astfel actualele continente ale Africii și Americii de Sud. Roca topită a ajuns la suprafață creând astfel un dom, pe care astăzi îl numim Ochiul Saharei.

Astronauții care au avut ocazia de a privi ochiul din spațiu susțin că formațiunea este una dintre cele mai frumoase lucruri pe care le observă pe Pământ. Culorile și forma inelelor sunt unice și dezvăluie cu siguranță o pagină din istoria planetei pe care încă nu am reușit să o descifrăm.”[1]


SURSE

  1. https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/foto-ochiul-saharei-uriasa-formatiune-din-mijlocul-desertului-sahara-si-misterul-din-jurul-formarii-acesteia–133925.html
  2. Foto: ziaruldeiasi.ro

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...