Olteanul-şef de gară care a oprit de două ori trenul NATO, la Pieleşti, şi i-a scos din minţi pe americani: „Băsescu a zis că mă dă personal afară, dar eu n-am cedat”

Distribuie!by Florin Pătrăchioiu a devenit cunoscut în toată ţara, dar şi peste hotare după ce, în 1999, a stârnit un scandal de proporţii la nivelul şefilor statului, oprind în gara Pieleşti, atât la dus, cât şi la întors, trenul NATO, pentru că nu avea actele în regulă. Garnitura era încărcată […]
Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Florin Pătrăchioiu a devenit cunoscut în toată ţara, dar şi peste hotare după ce, în 1999, a stârnit un scandal de proporţii la nivelul şefilor statului, oprind în gara Pieleşti, atât la dus, cât şi la întors, trenul NATO, pentru că nu avea actele în regulă. Garnitura era încărcată cu echipament militar. După ani de la eveniment, spune că, în ciuda scandalurilor, ar proceda la fel, ştiind că ce a făcut a fost legal.

Florin Pătrăchioiu (64 de ani) povesteşte că, în anul 1999, mai exact în timpul războiului din Iugoslavia, un tren NATO format din 20 de vagoane, toate încărcate cu armament militar, se îndrepta spre o unitate militară din Craiova. Garnitura a oprit în gara Pieleşti, din judeţul Dolj, iar în momentul în care a văzut că nu avea toate actele în regulă a decis, în calitate de şef de gară, să ţină transportul pe loc timp de patru ore. Traian Băsescu era, în perioada respectivă, ministru al Transporturilor şi a fost extrem de supărat de cele întâmplate la Dolj.


„Băsescu m-a ameninţat că, dacă nu dau drumul trenului încărcat cu armament militar, o să îmi pierd funcţia. Toată lumea a zis că sunt nebun, dar eu nu am cedat presiunilor. Trenul NATO nu a plecat din gara Pieleşti decât în momentul în care toate documentele au fost în regulă. Am văzut clar că transportul militar nu era vămuit. Patru ore a staţionat în gara Pieleşti, iar toată lumea era disperată. Mulţi au crezut că o să fiu omorât, dar mie nu mi-a fost frică de absolut nimic. Eu mi-am făcut datoria şi am respectat legea. Chiar dacă au trecut 16 ani de atunci, cu mâna pe inimă vă spun că nu îmi pare rău pentru cum am acţionat pe data de 3 iunie 1999. Nimeni nu ar fi avut curajul meu“, a povestit, pentru „Adevărul”, fostul şef de gară din Pieleşti.

Florin Pătrăchioiu

I-a oprit pe americani şi la întoarcere


Bărbatul povesteşte acum că, exact la o lună de la incident, s-a terminat războiul în Iugoslavia, iar americanii au fost nevoiţi să treacă cu trenul, la întoarcere, prin aceeaşi gară. Au avut neşansa să treacă chiar în ziua în care Florin Pătrăchioiu era la muncă. De această dată, tot din ordinul olteanului, convoiul de vagoane a staţionat două săptămâni. Motivul a fost acelaşi: trenul nu avea documentele în regulă.

„Le-am spus americanilor că trebuie să plătească taxe de transport de 20.000 de dolari şi 37.100 de lei. Au refuzat categoric, iar eu le-am spus clar: de aici nu plecaţi decât când sunteţi în regulă cu toate documentele. În anul 1999, preşedintele României era Emil Constantinescu, care a fost mai supărat decât Traian Băsescu că nu am lăsat, a doua oară, trenul NATO să plece din gara Pieleşti. Până nu au plătit toţi banii, nu le-am dat voie să plece. Au stat 14 zile în gară. Telefonul şefilor suna încontinuu, dar nimeni nu a avut ce să îmi facă. Nici măcar ameninţările cu moartea nu m-au speriat. Eu sunt un om puternic şi niciodată nu m-am dat bătut. Recunosc că mi-a fost frică, dar nu pentru mine, ci pentru familia mea. Nu ştiam ce o să se întâmple cu adevărat. A fost un act de curaj pentru care puteam plăti scump“, a mai povestit Florin Pătrăchioiu.

Florin Pătrăchioiu în gară

Olteanul care a oprit în anul 1999 trenul NATO a mai povestit că şefii lui au demarat o anchetă, însă la final s-a dovedit că şi-a făcut treaba. Ba, mai mult, a fost recompensat cu trei salarii. „Traian Băsescu mi-a spus că o să vină personal la gara din Pieleşti pentru a mă da afară. Nu mai ştiu exact ziua în care a spus că o să sosească, dar l-am aşteptat până la ora 21.00. După trei zile, am aflat că o să fiu premiat pentru că mi-am făcut datoria. În anul 2003 m-am întâlnit cu Traian Băsescu, el era primarul Capitalei. M-am dus direct la el, iar când a aflat cine sunt a început să râdă. Mi-a spus verde în faţă următoarele cuvinte: «Ştii câte dureri de cap mi-ai dat? Am zis că eşti nebun de legat şi am vrut să te dau afară personal. Am aflat că ţi-ai făcut datoria, iar de oameni ca tine ţara are nevoie»“, a mai precizat şeful de gară din Pieleşti, care a oprit trenul NATO în anul 1999.

Florin Pătrăchioiu la CFR

Florin Pătrăchioiu la CFR

Cum a ajuns subiect de film

Povestea fostului şef de gară din Pieleşti a devenit subiect de film pentru regretatul regizor Cristian Nemescu. Acesta a venit personal în localitatea doljeană pentru a-l cunoaşte pe olteanul care s-a pus în calea trenului NATO. Imediat, a pus la cale să realizeze un film, iar personajul principal (Florin Pătrăchioiu) a obţinut şi un rol. „Pelicula realizată se numeşte «California Dreamin’», iar în film a jucat şi celebrul actor Armand Assante. Răzvan Vasilescu este cel care a jucat rolul impiegatului în filmul lui Cristian Nemescu. Când au aflat povestea din gura mea, toţi au rămas uimiţi. Mi-au spus că am avut mare curaj şi că oameni ca mine există mai rar. Filmul putea fi făcut în Pieleşti, dar aceasta este situaţia. Decizia i-a aparţinut regretatului regizor Cristain Nemescu. Eu le-am povestit absolut totul, iar filmul a fost extrem de bine realizat. Chiar mi-a plăcut ce am văzut“, a mai declarat olteanul.

Gara Pieleşti

Filmul a câştigat, în 2007, premiul „Un Certain Regard” la Festivalul de la Cannes. Cristian Nemescu şi-a pierdut viaţa în 2006, alături de inginerul său de sunet, Andrei Toncu, într-un accident rutier. „California dreamin” a rămas aşa cum fusese aranjat de Nemescu înainte de accident şi, implicit, fără sfârşitul pe care l-ar fi dorit regizorul. Pelicula a mai fost premiată şi la ediţia a II-a a galei Gopo din 2008, când a obţinut patru distincţii.

„Am plâns când am aflat că regizorul care s-a inspirat din povestea mea de viaţă şi a realizat un film a murit. Cristian Nemescu era un om minunat, iar pe platoul de filmare tot timpul m-a întrebat dacă sunt bine. Mă bucur că am reuşit să las ceva în urma prin realizarea acestei pelicule. Este bine ca oamenii să înveţe ceva din povestea mea de viaţă. Chiar dacă au trecut 16 ani de atunci pentru mine este ca şi cum s-ar fi întâmplat ieri. Nu ai cum să uiţi aşa ceva. Eu m-am pensionat pe caz de boală, dar nu am uitat niciodată de locul de muncă. Mai sunt zile în care trec prin gara din Pieleşti doar să îmi aduc aminte de ce a fost odată”, a mai precizat olteanul.

Florin Pătrăchioiu şi-a propus, în anul 2008, să ocupe fotoliul de primar în localitatea unde a oprit trenul NATO. A pierdut, însă, alegerile şi, deocamdată, s-a retras din viaţa publică şi vrea să se cuteriere lumea în lung şi în lat: „Nu ştiu ce o să fac peste un an sau doi. Deocamdată nu am un plan, dar viaţa ne poate rezerva multe lucruri. Pot oricând să demarez un proiect important pentru comunitate şi să mă implic mai mult în viaţa oamenilor”.

Video: scena din filmul California Dreamin’


SURSE

  1. http://adevarul.ro/locale/craiova/olteanul-sef-gara-oprit-doua-trenul-nato-pielesti-i-a-scos-minti-americani-basescu-zis-personal-afara-n-am-cedat-1_5613f9abf5eaafab2c5e9d10/index.html

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Citiți și...

Conferința internațională "Drumul Balcanilor către Europa” susținută de masoni la București despre Noua Ordine Mondială
Pactul ONU pentru migrație va fi semnat! România va da undă verde intrării migranților, chiar dacă mai multe state și-au anunțat în ultimele luni decizia de a se retrage
Cardul de Sanatate si Dosarul Electronic de Sanatate nu pot fi securizate total si pot fi accesate de catre hackeri ! In Marea Britanie si Germania, hacker-ii, au spart cartile de identitate cu microcip !
Comisia Europeană cere României să intensifice ritmul primirii refugiaților conform cotelor obligatorii
Multinaţionalele străine scot anual zeci de miliarde de euro din România
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, despre evenimentele din 10 august 2018 și manipulări, falsuri, minciuni
Senatul a decis ca SRI poate verifica orice computer fara mandat, desi e neconstitutional ! Legea "Big Brother" a fost declarata ca fiind neconstitutionala !
Lupta #rezistenților pentru apărarea băncilor și multinaționalelor: globaliștii #rezist cer anularea taxei pe lăcomie pentru bănci și taxei pe cifra de afaceri pentru multinaționalele care își externalizează profitul
Corectitudinea Politică - Metastază a Marxismului Cultural
Hackerul român, "Guccifer", a ajuns în fața unui tribunal din SUA, după ce a fost extradat
Dr. Cacovean Adrian despre dorința Ministerului Sănătății de a modifica legea transplantului de organe în sensul ca acordul să fie prezumat: "Când ești mort, au murit și organele tale. Dacă iți vor organele, trebuie să fie organe vii! Ca să ia de la tine organe vii, trebuie să te țină viu. Munca secțiilor de reanimare nu se mai îndreaptă astfel să te salveze, ci să te țină viu până te hăcuie de viu, ca să iți ia organele"
Mesajul Președintelui României la ONU. Foarte atent la nevoile migranților, Klaus Iohannis a vorbit despre paradigma „fricilor identitare” și a „paradigmei noi vs ei, care nu trebuie lăsată fără răspuns”. NIMIC despre românii din Ucraina. Klaus Iohannis susține Agenda 2030 care este Noua Ordine Mondială!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Despre Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR): Conspirații, Mistere, Paranormal, Extratereștri, Istoria Omenirii, Energie Liberă, Spiritualitate și Știință. Contact: office@dir.org.ro