Operațiunea Mockingbird – infiltrarea CIA în Mass-Media pentru controlul informațiilor

Distribuie!

„Operațiunea „Mockingbird” („Mierloiul”) a fost demarată în 1951, odată cu înființarea Oficiului pentru Proiecte Speciale, ulterior redenumit Oficiul pentru Coordonarea Politicilor și alipit CIA. Printre urmările acțiunilor desfășurate în secret, se numără loviturile de stat din Guatemala și Iran și Invazia din Golful Porcilor.

În timpul anilor ’50, OPC (Office of Policy Coordination), devenită ramura paramilitară secretă a CIA, a mituit și a recrutat pe ascuns cei mai buni jurnaliști și editori americani, formând o rețea care să servească intereselor Agenției. Au fost finanțate numeroase ziare, reviste și organizații studențești, iar, în scurt timp, influența lor s-a extins la nivel internațional.


Principala direcție urmată de publicațiile subordonate era instigarea populației împotriva Comunismului.
Întreaga operațiune era finanțată cu bani din Planul Marshall, creat pentru reconstruirea Europei după cel De-al Doilea Război Mondial. În scurt timp, peste 3.000 de persoane erau implicate în propaganda anti-sovietică și pro-americană.

Se consideră că Operațiunea „Mockingbird” a stat în spatele loviturii de stat din Iran din 1953 (Operațiunea Ajax), împotriva prim-ministrului Mohammad Mosaddegh și din Guatemala din 1954 (Operațiunea PBSUCCESS), împotriva locotenentului Jacobo Guzman. De asemenea, implicarea sa este una important și în timpul Invaziei din Golful Porcilor, când un grup paramilitar american a încercat, fără succes, răsturnarea guvernului de stânga condus de Fidel Castro.


În 1954, CIA a finanțat cu 300.000 de dolari filmul de animație „Animal Farm”, ecranizare după legendara alegorie semnată de George Orwell și a influențat modul în care au fost transpuse ideile scriitorului britanic. Inițial, Agenția a încercat să îl racoleze pe celebrul Walt Disney, dar acesta, deși anti-comunist, a refuzat din cauza mesajului prea puternic și sumbru și a lipsei unui happy-end.

Operatiunea Mickingbird CIA Mass-Media

Conform unor surse, Operațiunea „Mockingbird” ar fi resposabilă pentru aproape jumătate dintre evenimentele internaționale din anii ’50-’70.”[1]

SURSE

  1. http://www.impactnews.ro/
  2. Foto: Internet

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...