Operațiunea Mockingbird sau controlul guvernului asupra media

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

“In incercarea de a castiga un anumit control asupra presei libere, CIA a gandit „Operatiunea Mockingbird”, una din cele mai ample operatiuni de manipulare si propagaganda din istoria moderna.

Operatiunea a inceput in anii ’40 cand CIA a inceput o infiltrare sistematica in media. Pana la sfarsitul anilor ’50, peste 3.000 de agenti se infiltrasera in cele mai puternice ziare din State in incercarea de a castiga un anumit control asupra presei librere, prin furnizarea informatiilor unor grupuri selecte de reporteri si prin ziarele locale si de peste hotare. Urmarea, astfel, sa aduca anumite subiecte in atentia opiniei publice pentru a o manipula, mai apoi, in favoarea propriilor interese.


Operatiunea a avut un impact major, atat in State, cat si peste hotare. A fost, de altfel, una din componentele principale in convingerea opiniei publice de a cere si participa la detronarea presedintelui Guatemalei, Jacobo Arbenz Guzman

In 1964, David Wise deconspira intreaga operatiune in cartea sa „Guvernul invizibil”.”[1]


“Scopul era să cumpere influența și controlul asupra instituțiilor media principale. De asemenea, agenții plănuiau să transforme jurnaliștii în spioni.

Chiar si publicații prestigioase, precum New York Times sau Time au fost obiectul acestor infiltrări și se crede că CIA a influențat astfel 25 de surse de informare majore. Programul a avut un impact major și pe plan extern, ajutând la coalizarea publicului împotriva grupărilor revoluționare din America Latină, prezentate drept „comuniste” și „criminale”, chiar dacă unele nu aveau nici o tangență cu URSS.

Această manipulare de proporții a continuat în urmatorul deceniu și, deși oficialii CIA susțin că ea a încetat odată cu încheierea războiului rece, scepticii sunt de părere că operațiunea este în plină desfășurare.”[2]

SURSE

  1. https://www.9am.ro/stiri/Yuppy/LifeStyle/273848/Cele-mai-socante-5-teorii-ale-conspiratiei-care-s-au-dovedit-a-fi-adevarate.html-amp
  2. https://evz.ro/operatiunea-mierla-planul-diabolic-al-serviciilor-de-infiltrare.html
  3. Foto: Internet

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013. Departamentul de Informații România (DIR) deține o arhivă uriașă.

You may also like...