Palatul Potala din Tibet

Distribuie!

„Construit pe dealul Marpo Ri, la 130 de metri deasupra vaii Lhasa si 3.700 de metri deasupra nivelului marii, Palatul Potala are 117 de metri in inaltime si este cea mai mare structura din intregul Tibet.

Legendele vechi spun ca in dealul pietros se afla o pestera, in care a locuit Bodhisattva Chenresi (cel care vede formele cu privirea sa patrunzatoare, incarnarea caruia sunt toti Dalai Lama) si care ulterior a fost folosita ca loc de meditatie de imparatul Songtsen Gampo, in al VII-lea secol dupa Hristos.


In 637, Songtsen Gampo a construit un palat pe colina. Aceasta structura a rezistat pana in secolul XVII, cand a fost incorporata in fundatiile unei cladiri inca si mai mari, care este inca in picioare in zilele noastre.
Constructia actualului palat a inceput in 1645 in timpul domniei celui de-al cincilea Dalai Lama si pana in 1648, Palatul Alb, sau Potrang Karpo, era terminat.

Potrang Marpo, sau Palatul Rosu, a fost adaugat intre anii 1690 si 1694; constructia sa a necesitat efortul a peste 7000 de muncitori si 1500 de artisti si mesteri.


In 1922, al 13-lea Dalai Lama a renovat multe capele si incaperi din palatul Alb si a adaugat doua etaje palatului Rosu.

Palatul Potala (numit asa dupa muntele Potala din India) a suferit pagube minore in timpul revoltei tibetane impotriva chinezilor invadatori din 1959.

Spre deosebire de alte structuri religioase tibetane, Palatul Potala nu a fost jefuit de garzile chineze in anii ’60 si ’70, asa ca toate capelele si artifactele din palat sunt foarte bine pastrate. Aici se mai gasesc scrieri vechi, sculpturi, picturi murale si alte relicve culturale de o valoare nepretuita.
Palatul Potala, construit din lemn si piatra, este o structura imensa, cu o suprafata interioara de peste 130.000 de metri patrati, 13 etaje, masurand 360 de metri de la est la vest si 270 de metri de la sud la nord.

Simbolizeaza budismul tibetan si este un model de arhitectura tibetana, implinind mai multe functii. In primul rand, in Potala locuieste Dalai Lama si numerosii sai angajati. Acestia rezida in Palatul Alb, compus din sali de primire, temple si gradini.

Palatul Rosu este compus din camere destinate venerarii lui Budha si camere care contin ramasitele a opt Dalai Lama- de la al cincilea la al 13-lea, toti sunt asezati in asa-zisele „stupa”, acoperite cu foita de aur. Chiar si acoperisul Palatului Rosu este acoperit cu foita de aur.

Cel mai frumos stupa ii apartine celui de-al cincilea Dalai Lama, avand 14,85 metri in inaltime si fiind decorat cu perle si jad.

In plus, a fost sediul guvernului tibetan, unde se organizau toate ceremoniile de stat.

Este cel mai important loc de pelerinaj din intregul Tibet, datorita faptului ca aici se gasesc mormintele fostilor Dalai Lama.

In interiorul Palatului Alb se afla doua capele mici, Phakpa Lhakhang si Chogyal Drubphuk, datand din secolul VII, cele mai vechi structuri de pe deal, si cele mai sacre.

Cea mai venerata statuie din palat, Arya Lokeshvara, se gaseste in Phapka Lhakhang, si atrage mii de pelerini tibetani zilnic.

Dincolo de aceste functii, dincolo de istorie si de simbolistica religioasa, frumusetea si originalitatea acestui palat, bogata lui ornamentatie si integrarea armonioasa in peisaj fac din Potala un loc de o uimitoare valoare.
In 1994, Palatul a intrat in patrimoniul universal si a fost trecut pe lista celor „Sapte noi minuni ale lumii”.

Vizitatorii care ajung pana aici, fie cu taxiul, fie urcand o poteca ingusta, trebuie mai intai sa se acomodeze cu aerul rarefiat.

Abia dupa aceea pot admira in voie complexul arhitectural cel mai valoros al Tibetului. Calugarii in vesmintele lor simple nu dau atentie turistilor si isi vad nestingheriti de rugaciunile lor.”[1]

SURSE

  1. https://ziare.com/vacanta/camping-europa/descopera-cu-ziare-com-palatul-potala-minunea-tibetana-896561
  2. Foto: Internet

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...