Parlamentul UE a cerut reaprobarea folosirii erbicidului Glifosat, cu toate că se știe că este cancerigen!

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

“Comparativ cu America, unde megacorporațiile fac mai tot ce vor fără să întâmpine nicio piedică din partea statului, în Europa pare să fie ceva mai bine, cel puțin în ceea ce privește protecția mediului și reglementările asupra organismelor modificate gentic și a substanțelor chimice care pot afecta sănătatea populației.

Dar lucrurile nu sunt tocmai roz nici aici, pe bătrânul continent, iar bătălia pentru reaprobarea Glifosatului, erbicidul comercializat de colosul american Monsanto, a scos la iveală mentalități stranii, chiar criminale.


Parlamentul European a cerut reautorizarea pentru alți 7 ani a acestui pesticid despre care se știe că este cancerigen, în ciuda campaniilor extinse de proteste care reclamă interzicea totală a Glifosatului.

Folosirea erbicidului Glifosat ar trebui să fie aprobată de Comisia Europeană pentru încă 7 ani, în loc de 15 așa cum s-a cerut inițial, și doar pentru uz profesional, a susținut Parlamentul European într-o rezoluție fără caracter obligatoriu aprobată în data de 13 aprilie. Organismul avertiza că această substanță chimică nu ar trebui să fie folosită în locuri publice, precum parcuri și locuri de joacă.


Deși recomanda aprobarea folosirii în continuare a Glifosatului, rezoluția, care a trecut cu 374 de voturi pentru, 225 împotrivă și 102 abțineri, a semnalat totuși că „în ceea ce privește erbicidul Glifosat, care are multiple utilizări în ferme și grădini, există motive de îngrijorare din cauza efectului său cancerigen și a proprietăților sale perturbatoare asupra sistemului endocrin”.

Grupul Verzilor, care a organizat proteste pentru interzicerea erbicidului, a afirmat că guvernele și comisiile europene sunt obligate să ia în considerare motivele de îngrijorare ridicate de membrii Parlamentului European.
Acesta este un semnal de alarmă tras de Comisie și trebuie colaborat cu guvernele europene pentru abordarea acestor motive de îngrijorare”, a spus Bart Staes, purtător de cuvânt din partea Grupului Verzilor, membru al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară, citat de Reuters.

După ce a fost anunțat rezultatul voturilor, Ursula Lüttmer-Ouazane, purtătoarea de cuvânt din partea Monsanto, care folosește Glifosatul în erbicidul său RoundUp, a declarat: „Salutăm faptul că Parlamentul European a votat mereu reînnoirea autorizației. Totuși, datorită rezultatelor pozitive la testele de siguranță realizate de autoritățile competente, o prelungire pe alți 15 ani nu ar trebui să ridice vreo problemă din punct de vedere tehnic”.

Interzicerea Glifosatului, cel mai răspândit erbicid din lume ca uz în agricultură, a fost îndelung solicitată de militanții pentru protecția mediului din cauza motivelor de îngrijorare ridicate de efectele sale asupra sănătății, inclusiv presupusa sa legătură cu cancerul. Cercetători UE și ONU, precum cei din Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA), nu împărtășesc această părere, deși anul trecut Agenția Internațională pentru Cercetare Oncologică (IARC) din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății a desemnat Glifosatul ca fiind „probabil cancerigen pentru oameni”.

Luând în considerare motivele de îngrijorare legate de efectele asupra sănătății, dar invocând și dependența agriculturii UE de Glifosat, Grupul Partidului Popular European a făcut presiuni pentru adoptarea unei așa-zise „reale soluții de compromis” înainte de votul parlamentului.

Folosirea produsului Glifosat pentru protejarea plantelor ridică motive de îngrijorare printre cetățenii europeni, evident, dar în același timp, sectorul agricol depinde foarte mult de acesta și este absolut necesar să se găsească soluții pentru înlocuirea lui înainte de a fi total interzis”, a spus Angelique Delahaye, membră franceză a PE (Parlamentului European) și Raportor Alternativ al Grupului.

Presiunile Verzilor și ale grupurilor de stânga pentru interzicerea Glifosatului reprezintă, în opinia de un cinism năucitor a lui Delahaye, „doar o manevră politică care ne împiedică să gândim concret lucrurile în această situație”.

În același timp, Parlamentul European a chemat la „promovarea cercetării și inovației pentru a găsi alternative viabile și eficiente din punctul de vedere al costurilor pentru folosirea Glifosatului”, conform purtătorului de cuvânt al PE, Peter Liese, membru al Comisiei pentru Mediu.

Drept răspuns la votul parlamentului UE, Richard Garnett, președinte al Glyphosate Task Force, un consorțiu de companii hotărât să reînnoiască aprobarea Glifosatului, a declarat că erbicidul a fost „un element cheie pentru controlarea buruienilor și protejarea randamentului agricol”. Acesta a respins criticile aduse produsului ca fiind „alarmiste”, reprezentând o „promovare de informații false și griji fără fond”, fapt care el consideră că împiedică dezbaterea subiectului în cunoștință de cauză.

faa25-codex-alimen-article-how-codex-alimentarius-promotes-dangerous-gmos codex-alimentarius-commission

Precedenta aprobare a Glifosatului ca substanţă folosită în erbicide expira în iunie, iar Comisia Europeană a cerut inițial o reautorizare pentru 15 ani. La 29 iunie 2016, Comisia a hotărât să prelungească autorizaţia existentă cu 18 luni (cel târziu până la 31 decembrie 2017), timp în care Agenţia Europeană a Chimicalelor (ECHA) este chemată să își actualizeze clasificarea criteriilor de risc. Decizia cu privire la reînnoirea autorizației a fost amânată pentru anul viitor.”[1]

SURSE

  1. http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=9982
  2. Foto: Internet/Facebook

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Despre Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR): Conspirații, Mistere, Paranormal, Extratereștri, Istoria Omenirii, Energie Liberă, Spiritualitate și Știință. Contact: office@dir.org.ro