Peştera cu Oase din Caraş-Severin: Cel mai vechi om din Europa a fost descoperit în România

Distribuie!

„Situl respectiv a fost botezat „Pestera cu Oase”, devenind la scurt timp un sit arheologic protejat. Pestera a ramas anonima, dar si complet lipsita de interes, daca un anumit lucru n-ar fi facut din aceasta pestera o vedeta internationala.

Se pare ca un fragment de maxilar uman s-a dovedit a fi mult mai mult decat o simpla ramasita osoasa. Din lipsa aparaturii speciale, fragmentul de maxilar a fost trimis in SUA, mai exact la profesorul Erik Trinakaus, acesta fiind un antropolog al Universitatii Washington din Saint-Louis.


El a datat acest os ca avand o vechime de 34.000-36.000 de ani. Atat profesorul, cat si specialistii din Romania, precum si alti specialsiti internationali s-au reunit impreuna la aceasta pestera, in luna iunie a aceslui an. Ei au descoperit aici mai multe fragmente osoase, precum un os facial si unul temporal. Profesorul din SUA a publicat in Analerle Academiei Nationale de Stiinta descoperirile pe care le-a facut aici.

Se spune ca maxilarul ar fi cea mai veche fosila datatata, care a
apartinut unui om din epoca moderna. El spune ca acest material dovedeste cu certitudine modul cum aratau oamenii moderni atunci cand au ajuns pentru prima data in Europa.


Aceste declaratii au facut multa valva in lumea stiintifica internationala. Dupa ce profesorul si-a terminat studiul asupra maxilarului, acesta a remarcat si talia, dar si marimea neobisnuita a molarilor.

Maxilarul gasit in Pestera cu Oase sugereaza un amestec al omului Neaderthal si a omului modern. Inainte de a veni in Romania, profesorul era implicat in niste proiecte de cercetare ce vizau scheletul unui copil gasit in Abrido do Lagar din Velho, Portugalia, acest schelet avand o vechime de 25.000 ani. Al doilea schelet a fost gasit in Cehia, acesta avand o vechime de 25.000-27.000 ani.

Descoperirea acestei mandibule in Romania spune multe despre omul modern, ea schimband radical datele care se stiau pana acum despre acesta. Astfel, o pestera, care in prima faza pare a fi una banala, a ajuns sa influenteze mult cursul cercetarilor cu privire la evolutia oamenilor.”[1]

SURSE

  1. https://revistamagazin.ro/cel-mai-vechi-om-din-europa-a-fost-descoperit-in-romania
  2. Foto: adevarul.ro

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...