Pestera "Piatra Altarului" – o minune a Romaniei unde densitatea cristalelor este printre cele mai mari din lume !

Distribuie!by Romania este superba, caci avem toate formele de relief, avem cea mai veche istorie din lume, potrivit multor cercetatori, atat straini, cat si autohtoni, avem o mare, un triunghi de munti, o delta, peisaje absolut uimitoare ce adum zeci de mii de turisti straini anual. Una dintre aceste frumuseti […]
Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Romania este superba, caci avem toate formele de relief, avem cea mai veche istorie din lume, potrivit multor cercetatori, atat straini, cat si autohtoni, avem o mare, un triunghi de munti, o delta, peisaje absolut uimitoare ce adum zeci de mii de turisti straini anual.

csp12 csp13 csp52 csp56

Una dintre aceste frumuseti ale Romaniei este si Pestera “Piatra Altarului”, fiind considerata o minune a Pamantului, unde densitatea cristalelor este printre cele mai mari din lume, asa cum scrie Vocea Transilvaniei:


“Descoperită în anul 1984 de către speologii Clubului Politehnica din Cluj şi este dezvoltată pe patru nivele, lungimea totală a galeriilor fiind de 3.146 m. Peştera Piatra Altarului se diferenţiază prin spectaculozitatea formaţiunilor, ce îţi taie răsuflarea prin grandoare, gingăşie, finisaje naturale perfecte şi pline de graţie

Din cele patru nivele, unul este activ unul semiactiv şi două fosile. Caracteristica acestei peşteri o reprezintă bogăţia şi varietate de speleoteme calcitice.

Este o cavitate foarte bogată în formaţiuni, dar şi varietatea de speleoteme calcitice este de excepţie. Sala Palatului şi Galeria Paradisului sunt cele mai renumite, iar dintre formaţiuni, macrocristalele de calcit, buzduganii şi nuferii, cristalele scheletice de calcit, în formă de triunghiuri excavate, stalagmitele monocristal, coloanele tip palmier, draperiile, coralitele, perlele de peşteră, etc.

“Densitatea cristalelor este printre cele mai mari din lume. S-au format sub apă, fiind singura de acest fel din România. Accesul în peşteră este destul de greoi, nu este o peşteră pentru novici”, susţine Radu Ghiţulescu, speolog la Politehnica Cluj.

Galeria „Palatul” este o sală înaltă de 30 metri, cu formaţiuni rare, curgeri mari de calcit şi domuri înalte. Numele a fost dat datorită înfăţişării formaţiunilor cristaliforme de pe tavanul galeriei, ce seamăna cu un candelabru imens.

“Are forma unei catedrale gotice, înaltă şi îngustă, flancată de coloane de 15-20 metri înălţime. Este un monument de arhitectură subterană unic în România.

Galeria „Paradisul” are spaţii generoase sprijinite pe coloane şi discuri, geometrii cristaline ascunse sub ochiuri de apă, depuneri diafane de ace, unice în peşterile noastre. Este impodobită cu baldachine, ce sunt într-un continuu proces de modificare.

Galeria “Paradisului” se sfârşeste neaşteptat, cu un pârâu de pastă fluidă, numit “laptele de lună”, de un alb nepământean, ce izvorăşte dintr-o crăpătura a calcarului.

„Geoda” din Piatra Altarului este una dintre superlativele domeniului subteran. Ea este impresionantă datorită puzderiei de cristale de calcit, împrăştiate pe întreaga suprafaţă a podelei cavernicole, sub oglinda transparentă a apei mineralizate. Acest fenomen este rar întâlnit la nivel mondial.

„Altarul Urşilor” este o galerie orizontală cu bolţi arcuite, denumită “Citimirul Urşilor”. Ursul de cavernă era un locuitor obişnuit al peşterilor în timpul ultimelor perioade glaciare. Aici se poate observa un mare număr de cranii de urşi tineri şi de pui, unele dintre ele abia se mai ghicesc sub stratul gros de calcit.

Peştera are un regim de vizitare extrem de restrictiv. A fost încadrată în categoria A, în care se regăsesc peşterile de valoare excepţională care, prin interesul ştiinţific sau unicitatea resurselor sunt reprezentative pentru patrimoniul speologic naţional şi internaţional. Joacă un rol deosebit de important în descoperirea unei lumi conservate într-un masiv de calcar.”[1]

SURSE

1. http://www.voceatransilvaniei.ro/pestera-piatra-altarului-una-dintre-minunile-subterane-ale-pamantului-densitatea-cristalelor-este-printre-cele-mai-mari-din-lume-foto/


Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Citiți și...

Ungaria pregătește o lege împotriva ONG-urilor lui George Soros: "Guvernul de la Budapesta pregăteşte un proiect de lege care obligă ONG-urile ce acţionează în Ungaria să declare valoarea finanţărilor provenite din străinătate, sub ameninţarea că şi-ar putea pierde autorizaţia de a-şi desfăşura activităţile"
Roşia Montană declarată sit istoric de importanţă naţională
Albert Einstein: „Dacă albina va dispărea vreodată de pe pământ, omul mai are de trăit doar patru ani!”
Proteste la Hiroshima înaintea vizitei istorice a lui Obama: "Sigur că nu își va cere scuze. Dacă și-ar cere scuze, SUA nu ar mai putea să folosească arme nucleare în viitor!"
Dialog uimitor intre Constantin Brancusi si John Davison Rockefeller, membru al Iluminatilor ! Rockefeller: "Cum pot sa te ajut?" Brancusi: "Ia si matura atelierul!"
Nicolae Ceaușescu și bomba atomică: Programul atomic al României
Gafă a Ministrului rus al Agriculturii: A vrut să exporte carne de porc într-o țară musulmană. Reacția lui Vladimir Putin
Ungaria interzice străinilor să cumpere teren agricol
Decizia ICCJ ca Facebook este spatiu public nu ameninta Libertatea de Exprimare garantata de Constitutia Romaniei ! In schimb ii responsabilieaza pe cei care recurg la amenintari si intimidari !
Marea Britanie: Marinari drogați pe submarin nuclear cu rachete balistice
Polonia a repatriat circa 100 de tone din rezervele sale de aur depozitate la Banca Angliei
Un cod care poate elibera toată omenirea – Codul lui Moise
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Despre Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR): Conspirații, Mistere, Paranormal, Extratereștri, Istoria Omenirii, Energie Liberă, Spiritualitate și Știință. Contact: office@dir.org.ro