Petrolul este abiotic și nu se epuizează

Distribuie!

„Se poate spune ca cercetarea petroliera a inceput in 1775, cand savantul rus Mihail Lomonosov a emis ipoteza ca titeiul are la baza o origine biologica.

O dovada in sprijinul originii biologice a petrolului este faptul ca zacamintele de petrol sunt intodeauna insotite de apa sarata si contin in mici cantitati anumite substante care nu pot proveni decat dela foste organisme vii, adica procesul de fosilizare.


Lomonosov afirma ca titeiul s-ar fi format prin descompunerea unor organisme ca animale marine si terestre, care au fost ingropate in sedimente si care odata cu trecerea timpului, sub influenta presiunii si a calduri s-au transformat in petrol.

Aceasta afirmatie nu a putut fi demonstrate concret in acea perioada, datorita dotarii rudimentare. Primii care au respins ipoteza lui Lomonosov la inceputul secolului 19 au fost geologul german Alexander von Humboldt si chimistul francez Louis Joseph Gay-Lussac care au adus teoria ca petrolul este material primordial care se afla la mare adancime si care nu are nicio legatura cu materialele biologice. Astfel au aparut doua ipoteze care se bateau cap in cap. De-a lungul timpului s-au ivit continuu voci si argumentari stiintifice care sustineau fie o varianta, fie cealalta.


Trebuie sa il amintesc pe marele chimist rus Dimitri Mendeleev care a studiat ipoteza lui Lomonosov, afirmand cand ca petrolul este o substanta primordiala care vine de la mare adancime. El a sustinut existenta unor falii la mare adancime, prin care, in anumite zone petrolul ar tasnii catre suprafata.

Dupa al doilea razboi mondial, prin 1946, Rusia a ajuns la concluzia ca zacamintele petroliere sunt limitate si ca cea mai mare rezerva de care dispunea se afla in zona Azerbaijanului, dar ca si aici resursele se apropie de sfarsit. Speriati au invadat partea de nord a Iranului, dar nu au putut sta prea mult deoarece au fost fortati de catre guvernul britanic sa paraseasca zona. Asa au realizat ca americanii, francezii si britanicii nu ii vor lasa sa opereze in zona si ca intreaga lor atentie trebuie sa se concentreze catre descoperirea de noi zacaminte in interiorul granitelor lor.

De aceea au investit masiv in cercetare, dorind sa descopere originea petrolului, felul in are rezervele sunt generate si modul optim de extractie.

In 1951, la un congres de stiinta, Nikolai Kudriavtev a postulat existenta unui petrol abiotic, ipoteza sustinuta apoi si de alti oameni de stiinta rusi.

Teoria moderna ruso-ucrainiana sustine in prezent ca petrolul este o substanta primordiala, care se afla la mare adancime, ca nu are legatura cu dinozauri si pesti morti. Bineinteles teoria este contestata.

Pe scurt, in prezent exista doua teorii:

1. Teoria Biogena de formare a zacamintelor de petrol care sustine ca petrolul ia nastere din organisme marine, care dupa moarte s-au depus pe fundul marii, fiind acoperite ulterior de sedimente, iar conform acestei teorii perioada de formare a petrolului este de circa 350-400 milioane de ani. Formarea titeiului ar fi inceput in perioada Devoniana, perioada in care se sustine ca ar fi avut loc in randurile florei si faunei o mortalitate in masa, mortalitate explicate prin teoria meteoritului urias care a cazut in acea perioada pe pamant, care a declansat temperature si presiuni ridicate. Acesta este modul prin care se presupune ca s-au format asa numitele substante cherogene ce provin din substante organice cu un continut ridicat in carbon si hydrogen. Prin procesele urmatoare, cum ar fi diageneza, aceste substante cherogene pot devenii substante bituminoase, rocile sedimentare ce contin substante cherogene sunt denumite “roci mama” a zacamintelor de petrol. Aceasta materie, sub influenta unor presiuni si temperature are o migratie ascendenta. Exista mai multe tipuri de titei, functie de materialul avut la baza.

2. Teoria Abiogena care are adepti putini si care postuleaza ca petrolul ar fi rezultat din minerale, roci cu un continut ridicat in carbon si hidrogen care avand greutatea specifica mai mica au fost presate spre suprafata. Oricum rusii se bazeaza pe a doua teorie si americanii pe prima teorie. Acest mod diferite de abordare a permis rusilor sa descopere reserve uriase de petrol si gaze naturale in diverse zone.

Rusii au demonstrat ca petrol exista si ca nu se va termina niciodata. Ca se poate extrage oricat si daca ar fi acceptata aceasta idee s-ar ajunge la scaderea pretului. Iti dai seama ce impact ar avea asta asupra economiei? Daca teoria este corecta atunci exista o cantitate de petrol egala cu cantitatea de hidrocarburi existenta la formarea Pamantului.”[1]

„Zăcămintele de ţiţei epuizate au început să se refacă singure

Există două teorii despre originea petrolului. Prima este cea organică, sau biogenică, care aparţine savantul rus Mihail Lomonosov. El a spus că acest combustibil a apărut prin descompunerea, în anumite condiţii, a deşeurilor biologice, de-a lungul milioanelor de ani.
Spre deosebire de Lomonosov, o altă minte luminată, chimistul Dmitri Mendeleev, autorul tabelului periodic al elementelor, credea că petrolul reprezintă nu o substanţă formată în urma putrezirii plantelor şi animalelor ce au trăit cândva pe Terra, ci un material primordial, născut în strafundurile planetei, ce erupe constant către suprafaţa acesteia, precum magma vulcanilor.

În ultimii ani s-a descoperit că multe dintre bazinele petrolifere, unde se credea că epuizarea combustibililor este totală, „musteau” de petrol. „Am găsit două astfel de câmpuri la graniţa dintre Georgia şi Azerbaidjan. Au produs petrol mai bine de un secol, apoi exploatarea a fost oprită, pe motiv de epuizare a zăcămintelor. Sondaje recente au demonstrat însă că acestea s-au refăcut. Similar stau lucrurile în privinţa unor câmpuri petroliere din regiunea Carpaţilor, dar şi din America de Sud. Am crezut că şi bazinul Romaskin ar fi epuizat, în proportie de 80% – aşa dovedeau sondajele de acum două decenii. Dar de câţiva ani, suntem martori unei creşteri de 2 milioane tone de petrol pe an, în acest bazin. Potrivit noilor estimări, bazinul poate produce petrol până cel puţin în 2200”, a afirmat Renat Muslimov, consilier economic al preşedintelui Tatarstanului, o republică a Federaţiei Ruse situată în nordul Mării Caspice.

În cazul oraşului Groznii, capitala Ceceniei, lucrurile par chiar mai ciudate. Exploatarea petrolului a început aici în 1897. Până în 1960, când zăcământul a fost considerat epuizat, s-au extras nu mai puţin de 100 milioane tone petrol brut. Spre surprinderea geologilor, în ultimii ani petrolul a început efectiv să ţâşnească din pământ, iar localnicii îl adună cu găleţile. Pericolul este imens, spun specialiştii, fiindcă poate izbucni oricând un incendiu catastrofal.

Situaţia s-a repetat şi în cazul bazinului petrolifer Eugene Island, din largul coastelor Louisianei, SUA. Rezervele de aici au fost considerate epuizate, dar în ultimul deceniu mai multe sondaje au arătat că ele s-au restabilit, extracţia atingând nivele comparabile cu cele din deceniile trecute. Ce se întâmplă?

”Majoritate zăcămintelor au fost abandonate la momente când extracţia nu a depăşit 35% din rezerva iniţială. După oprirea exploatării în zăcăminte au loc fenomene de redistribuire a saturaţiilor sub acţiunea gravitaţiei, temperaturii din zăcământ şi microseismelor care favorizează această redistribuire în paralel cu o reaşezare a stratelor geologice acoperitoare. Astfel, la o eventuală reluare a exploatării se obţin debite apropiate de debitele iniţiale. Totuşi aceste debite ridicate se menţin pentru o perioadă relativ scurtă. Avem o serie de asemenea experimente reuşite şi în  România. Problema redistribuirii saturaţiilor după oprirea exploatării a făcut obiectul unui studiu teoretic iniţiat de subsemnatul şi elaborat împreună cu colegul ing. Gheorghe Ilie, premiat în anul 1998 de către Autoritatea Naţionala pentru Cercetare Ştiintifică”, ne-a spus Doctor Inginer în petrol şi gaze Gheorghe Buliga, fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale care a fost demis din funcţie pentru că a refuzat să semneze concesionarea platoului românesc al Mării Negre către firma Sterling, motivând că în acel document statul român se obliga să renunţe la drepturile sale asupra zonei concesionate.
Revenind la tema puţurilor, explicaţia, pe scurt, este că dintr-un zăcământ de ţiţei se pot extrage, prin tehnologiile actuale, 35% din conţinut. Ulterior, petrolul din structurile geologice învecinate acoperă golul rezultat, prin mecanismul vaselor comunicante. Aşa apar ciudăţeniile refacerii zăcămintelor din puţurile abandonate.”[2]

„Si daca rusii au dreptate cu teoria petrolului abiotic?

Si despre atom s-a crezut ca este indivizibil .. dupa aceea lucrurile s-au schimbat. Doar ca atunci nu erau ziare si televiziuni care sa zapaceasca atat de insistent lumea cu idei fixe si reflexe conditionate de a nu pune sub semnul intrebarii „zicerile” unora si altora.

Hai sa mai vedem cum e cu petrolul si originea lui.

Un studiu prezentat in Science Magazine pe 1 februarie 2008 prezinta noi probe care sustin teoria abiotica a petrolului. (..) Proskurowski a gasit hidrocarburi ce contin izotopul 13 al carbonului ce pare format mai degraba in mantaua pamantului decat din materia biologica de pe fundul oceanului. Izotopul 13 este tipul de carbon asociat de oamenii de stiinta cu originea abiotica, in comparatie cu izotopul 12 pe care oamenii de stiinta il asociaza, de obicei, cu originea biologica. Descoperirea hidrocarburilor abiotice din zona marina Lost City este a doua descoperire din ultimii ani care aduce argumente pentru originea abiotica a petrolului.

Asa cum a prezentat WorldNetDaily in 2005, o sonda a NASA trimisa pe Titan ( gigantica luna a lui Saturn) a descoperit metan cu izotop carbon-13 pe care agentia l-a declarat ca fiind de origine abiotica. WorldNetDaily (http://www.worldnetdaily.com/news/ar…TICLE_ID=47627 ) spune ca dezvoltarea forajului de mare adancime pentru extragerea gazului natural pune seriose probleme celor legati de teoria combustibililor fosili. Compania GHK din Oklahoma a gasit gaze naturale in doua foraje sapate la o adancime de aproximativ 5.7 mile, mult prea adanc pentru ca ramasitele dinozaurilor sa fie prezente.

Povestea-i lunga si interesanta.

In 1950, URSS avea de facut fata izolarii fata de est. Devenise clar ca SUA si UK nu-i vor permite sa exploateze petrol din zonele cunoscute ( Africa, Orientul mijlociu, Malaezia etc etc), guvernul britanic ii fortase in 1947 sa paraseasca cele doua provincii nordice ale Iranului, cucerite ( de rusi) cu un an inainte. Asa ca aveau o prioritate: sa gaseasca petrol In URSS. Au adunat oameni de stiinta si tema lor a fost sa determine originea petrolului, sa gaseasca zacaminte noi pe teritoriul URSS si sa gaseasca modalitati de exploatare.

In 1951 Nikolai A. Kudryavtsev enunta prima data teoria abiotica, apoi alti oameni de stiinta au aderat la teorie, aducand noi elemente, probe etc.. In 1956, Prof. Vladimir Porfir’yev a anuntat concluzia: ‘Petrolul crud si gazele naturale de sonda nu au o legatura intriseca cu materia organica de la suprafata pamantului. Ele sunt materii primordiale care erup din adancul pamantului”.

Daca teoria era corecta, atunci rezervele de petrol ar fi fost limitate numai de cantitatea de hidrocarburi prezenta la formarea pamantului. Deci disponibilitatea petrolului ar fi depins doar de capacitatile tehnologice de foraj la mare adancime. Si rusii au mai realizat ceva: daca teoria lor este corecta, vechile zacaminte ar putea fi reinviate sa produca din nou.

Modul stiintific de abordare al rusilor, radical diferit de cel al vesticilor, a permis URSS sa descopere rezerve imense de petrol si gaze in zone considerate anterior ca fiind necorespunzatoare, conform teoriilor geologilor din vest. Noua teorie abiotica a fost folosita din plin la inceputul anilor 1990, pentru gasirea si exploatarea petrolului si gazelor dintr-o zona despre care se credea, de mai mult de 40 de ani, ca este geologic sterila. Zona este cea a bazinului Dnieper-Donets, intre Rusia si Ukraina.
Urmand teoria lor abiotica , geofizicienii si chimistii rusi si ukrainieni au inceput analize detaliate ale istoriei tectonice si structurii geologice ale straturilor cristaline din bazinul Dnieper-Donets. Apoi au urmat investigatiile geofizice si geochimice.

Un total de 61 de foraje au fost sapate si 37 au devenit productive comercial. Si asta este o performanta extrem de impresionanta, o rata de succes de aproximativ 60%. Dimensiunea zacamantului descoperit era comparabil cu cel din nordul Alaska.

In SUA, o rata de succes de 10% era considerata o performanta la acea vreme!!! Deci 9 din zece foraje erau doar „dry holes”.

Prin anii 60, in timp ce companiile petroliere Americane erau ocupate cu controlul asupra unor zone din Saudi Arabia, Kuwait, Iran si alte zone cu petrol ieftin, sovieticii erau preocupati de testarea teoriei lor alternative. Au inceput sa sape foraje in regiuni presupuse sterile din Siberia. Acolo au dezvoltat 11 bazine majore plus unul gigant, totul bazat pe teoria lor abiotica.

In anii 80 s-au dus in Vietnam si s-au oferit sa finanteze costurile de forare si sa arate ca noua lor teorie functioneaza. Compania ruseasca Petrosov a forat in zona exterioara a bazinului Vietnam’s White Tiger, prin roca de bazalt si au facut posibila extragerea a 6000 de barili pe zi pentru slaba economie vietnameza.

In URSS, geologi instruti in teoria abiotica si-au perfectionat tehnologia si, pe la mijlocul anilor 80, URSS a rasarit ca cel mai mare producator de petrol din lumea. Putini din vest au inteles ce se intampla sau s-au deranjat sa intrebe.

Incet, incet, a inceput sa intre in capul strategilor din Pentagon si din jurul Pentagonului ( cam dupa razboiul din Iraq, 2003) ca geofizicienii, geologii rusi s-ar putea sa detina ceva de o importanta strategica deosebita.
Rusii si ukrainienii au elaborat volume imense de studii, majoritatea in rusa. Jurnalele stiintifice din vest nu au nici un interes sa publice o astfel de teorie revolutionara. Cariere si profesii academice ajung in pericol daca plublicarea ar avea loc.

Arestarea, in 2003, a rusului Mikhail Khodorkovsky, de la Yukos Oil, a avut loc chiar inainte de vanzarea catre Exxon a unei parti dominante din actiunile Yukos ( dupa o intalnire particulara cu Dick Cheney). Daca Exxon punea mana pe acele actiuni, ar fi avut control asupra celei mai mari resurse umane de geologi si ingineri instruiti in tehnologiile de foraj de mare adancime conform teoriei abiotice.

Incepand cu 2003, oamenii de stiinta rusi nu au mai impartasit din cunostintele lor despre teoria abiotica si tehnologia aferenta.

Si atunci ce-i cu tot acest razboi riscant din Irak si controlul asupra Irakului? De un secol SUA si aliatii sai din Europa de Vest controleaza petrolul lumii via controlul exercitat asupra unor zone ca Arabia Saudita, Kuveit sau Nigeria. Azi, cand multe zone de exploatare gigantice sunt in declin, companiile vad rezervele din terenurile petroliere controlate de Iran si Irak ca fiind singurele zone cu petrol ieftin. Avand in vedere cererea imensa de petrol din China si India, devine imperativ geopolitic ca SUA sa controleze direct, militar si cat mai repede rezervele din Orientul Mijlociu. Vice Presedintele Dick Cheney a ajuns pe postul sau venind dintr-un job la Halliburton Corp, cea mai mare companie din lume pentru servicii geologice.
In mod ironic, singura amenintare pentru controlul dorit de SUA zacein interiorul Rusiei iar cu gigantii energetici rusi controlati acum de stat .. hmm ..

Conform declaratiilor lui Kenney, geofizicienii rusi au folosit teoriile stralucitului om de stiinta german Alfred Wegener cu vreo 30 de ani inainte ca geologii vestici sa-l descopere pe Wegener in anii 60.

Pana in anii 60, oameni de stiinta americani, precum Dr Frank Press, consilierul stiintific al Casei Albe, se refereau la Wegener ca fiind un lunatic. Pe la sfarsitul anilor 60, au trebuit sa-si inghita cuvintele pe masura ce Wegener a oferit singura interpretare care le-a permis sa descopere vastele resurse de petrol din Marea Nordului.

Poate ca in cateva decenii, geologii vestici isi vor regandi mitologia originii fosile a petrolului si vor realiza ca rusii stiau adevarul inca din anii 50.

Intre timp, Moscova detine un extraordinar „as energetic” in maneca!”[3]

 

„Cercetatorii britanici au reusit sa obtina petrol din aer. Cat de eficient este noul combustibil

Intr-o lume in care devine din ce in ce mai scump sa iti umpli rezervorul, iar resursele sunt pe sfarsite, oamenii de stiinta din Marea Britanie par sa fi gasit o solutie care va proteja rezervele limitate pe care le mai are omenirea.

Ei au reusit sa obtina petrol din aer. Nu este o gluma, ci rezultatul unor procese chimice, la care au folosit aer, apa si curent electric. Iar cand vine vorba de pret, cercetatorii spun ca acesta s-ar putea diminua considerabil.

Aerul a fost combinat cu hidroxid de sodiu si trecut apoi printr-un electrolizor. Prin acest proces, este scos din structura dioxidul de carbon.

In paralel, este urmata aceeasi procedura si pentru apa. Hidrogenul si dioxidul de carbon obtinute sunt sintetizate apoi pentru a obtine metanol.

Britanicii sunt extrem de increzatori in descoperirea lor, dar exista si oamenii de stiinta sceptici, care sustin ca intreaga procedura necesita un consum mult prea mare de energie.

In Statele Unite se consuma zilnic peste 1,4 miliarde de litri de benzina. Asa ca, daca ar fi sa incercam sa obtinem aceeasi cantitate prin aceasta procedura am avea nevoie de jumatate din consumul de electricitate al intregii lumi, intr-o zi”, sustine Lee Cronin.

Cercetatorii britanici propun insa folosirea unei surse inepuizabile de energie, cum ar fi vantul, care alimenteaza centralele eoliene.”[4]

SURSE

  1. Aryana Havah – Anunnaki vs Anunnaki, pag. 97-99, editura Orfeu 2000.
  2. https://www.libertatea.ro/stiri/reportaj/zacamintele-de-titei-epuizate-au-inceput-sa-se-refaca-singure-790663
  3. https://nostrabrucanus.wordpress.com/2008/10/23/si-daca-rusii-au-dreptate-cu-teoria-petrolului-abiotic/
  4. https://stirileprotv.ro/stiri/stiinta/cercetatorii-britanici-au-reusit-sa-obtina-petrol-din-aer-cat-de-eficient-este-noul-combustibil.html
  5. Foto: Internet

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...