Piramidele misterioase din Maramureș

Distribuie!

„Pe fostul teritoriu al dacilor liber, mai exact in Oarta de Sus, judetul Maramures, pot fi observate o serie de tumuli, de mari dimensiuni, cu forme conice sau piramidale. S-au facut investigatii arheologice prin care s-a determinat ca este vorba despre mormintele fostelor capetenii dacice care au dominat aceste tinuturi in perioada antichitatii.

Din pacate, asa cum se intampla de obicei in Romania, s-a venit, s-a constatat si… s-a abandonat. Bulgarii in schimb, o natie pe care ne place sa o blamam cu orige prilej, au reusit sa faca din „Valea regilor traci” (un complex similar celui din Oarta de Sus) un obiectiv turistic extrem de apreciat, relateaza Vocea Transilvaniei.


Comparatia dintre necropola din Maramures si Valea Regilor din Egipt este putin fortata. Cu toate acestea, pe dealurile din preajma Oartei de Sus exista zeci de morminte piramidale, construite special pentru conducatorii dacilor liberi. Cei 31 de tumuli atesta faptul ca civilizatia daca nu era nicidecum atat de inapoiata precum au prezentat-o cronicarii romani.

Mai mult decat atat, sunt dovada faptului ca dacii aveau ingineri capabili de realizari tehnice deosebite inca din mileniul cinci I.Hr.. Spre exemplu, masuratorile efectuate in cazul unuia dintre tumuli a aratat ca inaltimea acestuia este de 10 metri deasupra solului, avand totodata o adancime de sase metri in subteran.


Cercetari arheologice veritabile au fost facute, prin 1980, doar la unul dintre tumulii dacici. Din pacate, asemeni piramidelor egiptene, nici mormantul regelui dac nu a scapat de lacomia jefuitorilor. Este mai regretabil faptul aceasta prima incercare de explorare a tumulilor dacici a ramas, pana in ziua de astazi si ultima.

„Din pacate arheologii de atunci au ales cel mai mare tumul din acest complex. Aceasta a presupus cheltuieli majore. Daca alegeau unul mai mic, ar fi avut toate sansele sa descopere, cu fonduri modeste, un mormant nejefuit. Sunt sigur ca in incaperile subterane exista mari comori dacice care asteapta sa fie descoperite”, ne-a marturisit profesorul Traian Rus, un om al locului care si-a dedicat viata acestui obiectiv istoric.

Cei care conduceau la acea vreme Muzeul Judetean Maramures, alaturi de specialisti din Bucuresti, au concluzionat, in mod pripit, ca toate celelate morminte dacice au avut aceeasi soarta si prin urmare explorarea arheologica nu-si mai are rostul. Cu toate acestea specialistii au reusit sa identifice elemente care arata ca nivelul civilizatiei dacice era, inca din anul 2.000 i.e.n., unul extrem de avansat, din punct de vedere tehnic si cultural.

Din fericire fostii elevi ai profesorului Traian Rus s-au dovedit a fi mai determinati decat specialistii arheologii. Tot in anii ’80, copii din fostul club „Cautatorii de comori” din Oarta de Sus au facut o descoperire extrem de importanta. Ei au cautat si au gasit un sanctuar dacic din epoca bronzului, o adevarata comoara, atat din punct de vedere material cat si istoric.

„Eu, impreuna cu elevii mei de atunci am stiut ca aceasta zona are un imens potential arheologic. Copii, prin cautarile si descoperirile lor au reusit sa si demonstreze acest lucru. Din pacate aceasta zona nu este indeajuns de cunoscuta publicului larg. Pe langa marele regret ca in tumulul explorat nu s-a gasit mare lucru, mai am unul. Anume acela ca autoritatile nu au reusit nici pana acum sa marcheze in mod adecvat aceasta zona si sa o introduca intr-un circuit turistic”, spune profesorul Traian Rus.

Sanctuarul de la „Chiile Botii” cum este cunoscut, cuprinde podoabe din aur masiv si argint, obiecte de ceramica precum si un numar de peste 500 de monede romane care demonstreaza ca dacii liberi nu erau intr-un conflict permanent cu Imperiul Roman ci aveau importante relatii economice cu vecinii cotropitori. Totodata prin intermediul acestui sanctuar au putut fi obtinute date suplimentare cu privire la sacrificiile animale si chiar umane infaptuite de vechii daci.

oarta-de-sus-piramide-4

Cu fonduri putine dar, compensand cu ambitie si entuziasm, vecinii de la sud de Dunare au excavat si au scos la lumina zeci de tumuli tracici. Mai mult decat atat, au creat chiar o replica fidela a unuia dintre morminte, in speta cel de la Kazanlak, pentru a putea fi admirat de turisti si a mentine originalul intact.

Odata scoase la lumina, mormintele tracice din Bulgaria au fost introduse in patrimoniul UNESCO. In tot acest timp, in Romania, obiective similare, precum cel de la Oarta de Sus, sunt neglijate total, neexistand nici macar o placuta sau un indicator care sa semnaleze vreunui drumet ratacit ca se afla fata in fata cu vestigiile unei civilazatii milenare.”[1]

SURSE

  1. http://cultural.bzi.ro/piramidele-misterioase-din-maramures-34178
  2. Foto: transilvania-tv.ro

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...