Povestea kosonilor din aur, cele mai valoroase monede ale regilor daci

Distribuie!by “Monedele din aur care datează din vremea regilor daci au fost kosonii. Galbenii dacilor au fost descoperiţi doar în Transilvania, iar istoria şi originea lor au stârnit controverse. Povestea kosonilor a început în urmă cu aproape 2.000 de ani, în vremea primilor urmaşi la tron ai regelui dac Burebista. […]
Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

“Monedele din aur care datează din vremea regilor daci au fost kosonii. Galbenii dacilor au fost descoperiţi doar în Transilvania, iar istoria şi originea lor au stârnit controverse.

Povestea kosonilor a început în urmă cu aproape 2.000 de ani, în vremea primilor urmaşi la tron ai regelui dac Burebista. Potrivit unor istorici, monedele din aur descoperite în zona cetăţilor dacice din munţii Orăştiei au fost bătute în Macedonia.


Alţi istorici susţin că monedele din aur ar fi fost emise în timpul domniei regelui Koson (Cotiso), cel care ar fi unelitit la uzurparea regelui Burebista. Monedele cântăresc în jur de opt grame, sunt monede bătute la cald şi au o figuraţie inspirată după cea a denarilor romani.

Pe aversul kosonilor este reprezentat un vultur aşezat pe o ghioagă, care ţine într-una din gheare o cunună cu lauri, iar pe reversul monezilor sunt înfăţişate trei personaje a căror costumaţie seamănă cu cea a demnitarilor romani din trecut. Banii sunt inscripţionaţi însă cu litere greceşti. În cazul kosonilor, lipsa informaţiilor istorice e acoperită de legendele ţesute în jurul lor.


Poveştile comorilor din trecut

Potrivit istoricilor, primele astfel de monede au fost descoperite în secolul al cinsprezecelea. Un localnic a găsit în râul Strei o comoară care conţinea mii de galbeni, iar câteva decenii mai târziu, în apele Sebeşului, din aceeaşi zonă a vechilor cetăţi dacice, a mai fost descoperit un tezaur de zeci de mii de monezi din aur şi argint.

La începutul secolului al nouăsprezecelea, alte descoperiri ale acestor monede au fost semnalate în zona Haţegului, unde se află ruinele fostului oraş daco-roman de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Un preot ar fi găsit o asemenea comoară, iar la scurt timp a dispărut, urmând ca pesta ani să se întoarcă în ţinuturile Haţegului, foarte bogat. O mare parte a tezaurelor de kosoni descoperite în secolele trecute au fost topite, spun istoricii, iar piesele păstrate au fost cumpărate de colecţionarii din întreaga lume.

 

Braconierii, cei mai prolifici

După 1989, braconierii de comori arheologice au fost cei care au făcut cele mai importante descoperiri de kosoni, în zona siturilor vechilor cetăţi dacice. Cea mai importantă dintre ele a avut loc în 1996, când peste 3.000 de monede din aur de tip Koson au fost găsite în pădurea de pe Dealul Muncelului, din Munţii Orăştiei. Dintre acestea, doar 700 monede din aur, în valoare de 350.000 de euro, au fost recuperate de autorităţile statului român. Un tezaur de aproape 25 de kilograme de monezi din aur este dat în urmărire.”[1]

SURSE

  1. https://adevarul.ro/locale/hunedoara/povestea-kosonilor-aur-cele-mai-valoroase-monede-regilor-daci-1_527a1594c7b855ff56c2b890/index.html
  2. Foto: mediafax.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Despre Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică, care deține o arhivă uriașă de informații. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013. Departamentul de Informații România (DIR): Conspirații, Mistere, Paranormal, Extratereștri, Istoria Omenirii, Energie Liberă, Spiritualitate și Știință. Contact: office@dir.org.ro